Abatoarele trebuie reautorizate sanitar-veterinar până la sfârşitul lunii aprilie, iar produsele primesc fie marcă de identificare ovală dacă sunt vândute la export, fie rotundă dacă se vând doar pe piaţa naţională, a declarat, ieri, preşedintele patronatului crescătorilor de păsări.
Potrivit unui ordin emis de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), nu doar abatoarele trebuie reautorizate sanitar-veterinar, ci toate unităţile care produc alimente de origine animală. De la aceste prevederi fac excepţie unităţile economice pentru care ANSVSA a acordat perioadă de tranziţie până la 31 decembrie 2009, pentru realizarea modernizărilor.
"În prezent doar şapte abatoare pentru carnea de pasăre sunt acreditate pentru comerţul intracomunitar. Până la sfârşitul lunii aprilie, toate cele 42 de abatoare din ţară vor fi reautorizare sanitar-veterinar, iar în urma acestei evaluări numărul abatoarelor aprobate pentru comerţ intracomunitar s-ar putea să crească", a declarat ieri preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR), Ilie Van, citat de NewsIn.
Pentru autorizarea unui abator se percepe o taxă de 500 de lei, iar pentru o unitate de tranşare a cărnii de pasăre o taxă de 400 de lei. Pentru sectorul lapte, ANSVSA solicită o taxă de 100 de lei pentru a autoriza un centru de colectare a laptelui şi 500 de lei pentru fiecare unitate de procesare a laptelui.
Pentru un centru de colectare a ouălor taxa de autorizaţie sanitar veterinară este de 300 de lei şi pentru o unitate de procesare ouă taxa este de 500 de lei. În cazul unităţilor de prelucrare miere şi produse apicole, pentru a obţine autorizaţia sanitar veterinară agentul economic trebuie să achite o taxă de 300 de lei. În general, pentru unităţile care procesează carne taxa impusă de Autoritatea Veterinară este de 500 de lei.
În urma reautorizării, va exista o nouă clasificare a unităţilor economice. Astfel, vor exista unităţi care corespund standardelor europene şi care pot face schimburi intracomunitare, în cazul acestora produsele de origine animală sunt marcate cu o marcă de identificare ovală. În cazul unităţilor care au fost autorizate doar pentru comerţ pe piaţa naţională, produsele vor fi identificate cu ştampilă rotundă.