ABERAŢII Fiscul ar trebui amendat

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 august 2010

Fiscul începe să ne amendeze de poimâine, dar nu ştie de ce. Până pe 25 ale fiecărei luni, cei cu profesii liberale sunt obligaţi să depună declaraţiile de venit şi să plătească taxe, în urma modificărilor Codului Fiscal.

Funcţionarii par să nu aibă habar de vreo procedură a plăţii contribuţiilor (5,5% la asigurările de sănătate, 0,5% la bugetul asigurărilor pentru şomaj, 10,5% pentru asigurările sociale) şi îi îndeamnă pe cei care vor să se încadreze în termenul impus, legal, să revină... Dar, până să se lămurească fiscaliştii, riscăm să fim amendaţi... Între 2500 şi 5000 de lei pentru nedepunerea declaraţiilor şi între 300 şi 600 de lei pentru declaraţii greşite.

Confuzia de la ghişee nu este deloc întâmplătoare întrucât chiar şefii instituţiilor de stat dau explicaţii contradictorii.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, a declarat, vineri, că persoanele care obţin venituri din drepturi de autor, dar şi pe cartea de muncă plătesc de două ori contribuţia la asigurările sociale de sănătate.

"Sunt trei situaţii. Una care vizează persoanele ce obţin venituri, altele decât din drepturi de autor, şi care plătesc contribuţia la asigurările de sănătate. Apoi, sunt cei care primesc venituri din drepturi de autor, dar au şi carte de munca. Aceştia plătesc de două ori contribuţia la asigurările sociale de sănătate. Adică, o dată pentru drepturile de autor, iar a doua oară pentru cartea de muncă", a precizat preşedintele CNAS, citat de Mediafax. A treia categorie este reprezentată de persoanele care obţin doar ocazional venituri din drepturile de autor. "În acest caz, nu este plătită contribuţia la asigurările sociale de sănătate", a explicat preşedintele CNAS, Lucian Duţă.

Dar, Dorin Ionescu, directorul executiv al aceleiaşi instituţii, pare să aibă o altă părere. Domnia sa sus­ţine că persoanele care obţin venituri din drepturi de autor pe lângă salariu nu trebuie să plătească contribuţii de sănătate. Dorin Ionescu împreună cu "o colegă care se ocupă cu detalii tehnice", după mai multe rânduri de întrebări, au explicat, după cum relatează HotNews.ro: "persoanele care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală (drepturi de autor) pe lângă salariu nu trebuie să plătească contribuţii de sănătate". Aceştia au şi argumentat: "aşa cum este amintit şi în Norme, modalitatea de plată a contribuţiilor se face cu respectarea Legii 95/2006, articolul 257, dat fiind că este o Lege specială. Deci practic, cotizaţiile pe care beneficiarii drepturilor de autor care au şi carte de muncă le vor plăti la stat vor fi de 11% din venitul net (calculat ca venit brut - 20%, cheltuieli forfetare). Toate celelalte categorii de activităţi independente, în schimb, plătesc contribuţile care însumează 16,5%".

Noile obligaţii fiscale par că au fost făcute pe genunchi, special să ne facă să ne lăsăm de meserie. Formularele sunt stufoase şi au fost publicate cu întâziere (formularul pentru contribuţiile la asigurarile de pensii nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial), nelăsând, practic, nicio şansă să fie completate şi depuse la timp de contribuabili.

După cum reiese din normele de aplicare a ordonanţei de modificare a Codului Fiscal, se pare că fiecare angajat trebuie să îndeplinească lunar următorul "ritual": trei declaraţii diferite pentru fiecare taxă în parte (5,5% pentru asigurările de sănătate, 0,5% la bugetul asigurărilor pentru şomaj, 10,5% pentru asigurările sociale). Trei calcule. Trei deplasări la instituţiile aferente. Lucru mult mai complicat pentru cei care nu activează în localitatea de domiciliu.

Practic, angajaţii sunt obligaţi să cheltuiască suplimentar (pentru deplasare), să piardă timp (eventual să se învoiască de la serviciu, întrucât programul în sistemul public nu este prea prietenos cu cei care muncesc peste ora 18 sau care fac ore suplimentare) şi, inevitabil, să-şi facă nervi, întrucât cozile se anunţă interminabile. Până acum, nu s-a auzit de vreo procedură simplificată de plată online.

Din păcate, relaţia contribuabil - Fisc nu este reciprocă. Altfel ar fi fost dacă am fi putut amenda Fiscul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. boc vrea sa reduca aparatul bugetar si face asta inventant depunerea a 11.5 milioane de decalratii in plus intr-un an. multumim. si sa nu va suparati ca va consideram incompetenti

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb