Ministerul Economiei a confirmat, la finalul săptămânii trecute, că a trimis o solicitare Parlamentului pentru amânarea procedurii de adoptare a proiectului 5G. Amânarea ar fi fost necesară pentru respectarea procedurii de notificare a Comisiei Europene şi statelor membre, prevăzută de Directiva (UE) 2015/1535.
În urma întregului scandalului politic care a urmat, Claudiu Năsui a declarat că susţine pe deplin adoptarea legislaţiei 5G în România şi procedura de adoptare a proiectului de lege poate merge înainte. Opinia autorităţilor române se pare că este că proiectul nu stabilieşte noi norme tehnice şi în acest fel procedura de notificare nu s-ar aplica în cazul acestui proiect de lege.
Directiva UE 2015/1535 stabileşte procedura de furnizare de informaţii în domeniul reglementărilor tehnice şi al normelor privind serviciile societăţii informaţionale, fiind creată cu scopul asigurării bunei funcţionări a pieţei interne.
Mai multe state europene au respectat procedura de notificare în procesul de adoptare a cadrului legal pentru dezvoltarea reţelelor 5G, inclusiv Germania, iar altele, precum Belgia şi Franţa, au luat decizia de notificare, inclusiv dacă prin noile prevederi nu se stabileau norme tehnice.
Ministrul Economiei a comunicat, de altfel, că au existat comunicări din partea Comisiei Europene privind necesitatea respectării procedurii notificării şi în cazul proiectului legii 5G. În condiţiile în care procedura nu va fi până la urmă derulată, România se expune risculului ca la final Comisia Europeană să constate neîndeplinirea obligaţiilor din legislaţia europeană şi să declanşeze o procedură de infringement, apreciază specialiştii din domeniu. Riscul cel mai important în acest caz este ca la final România să fie pusă în situaţia de a revizui noile prevederi, generând blocaje pe piaţa telecom şi la final construcţia reţelelor 5G.
Proiectul legii 5G se află în dezbatere în procedură de urgenţă în Camera Deputaţilor. În această săptămână urmează să fie votate rapoartele pe marginea sa de membrii Comisiilor de specialitate, pentru ca apoi proiectul să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor. Senatul României va stabili forma finală a legii, în calitate de Cameră Decizională.