Abuzul de cifre

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 11 august 2020

Cătălin Avramescu

Una dintre legile lui Murphy stabileşte că "dacă nu poţi să-i lămureşti, zăpăceşte-i". Problema cu această prescripţie este că a ajuns să fie aplicată, de mulţi concetăţeni, chiar pe ei înşişi. Altfel spus, înainte să îi zăpăcească pe alţii, se zăpăcesc ei înşişi.

Cum fac asta? Resursele sunt infinite. Dar unul dintre cele mai puternice "hapuri" la care recurg este abuzul de cifre. Pandemia actuală a dat ocazia multora să scoată din pălărie cifre cu care să justifice tot felul de aberaţii. O minte raţională ar fi fost mai prudentă. În fond, acest virus, din Republica Populară Chineză, este nou. Nu ştim exact nici cum a ajuns la om, iar medicii nici nu înţeleg foarte bine efectele sale. Dar pentru mulţi, asta nu este o problemă. Ei au de demonstrat ceva şi au senzaţia că au şi material la dispoziţie.

Am citit de curând un articol despre un "studiu" care ilustrează perfect această situaţie. "Cercetătorii" au luat cifrele cu privire la mortalitatea generată de coronavirus. Şi au ajuns la concluzia că guvernele conduse de femei au protejat mai bine populaţia. De şase ori mai puţine cazuri fatale.

Înainte de a ieşi în stradă să cerem instaurarea Republicii Populare Feministe, să stăm puţin să judecăm. Creatura, botezată COVID-19 pentru a masca relaţia sa cu China comunistă, este un ribovirus. Altfel spus, o secvenţă de RNA. Interacţiunea sa cu lumea se face la nivel chimic. Este greu de crezut că acestui COVID-19 îi pasă forma de guvernare, dacă ţi-ai plătit impozitele sau nu, ori dacă guvernul este corupt. Mult mai util ar fi să începem să înţelegem genetica populaţiilor decât să presupunem că, misterios, virusul s-ar împiedica de femeia de la Guvern. Îmi este greu să îmi imaginez, în această logică a "studiului", că România ar fi avut de şase ori mai puţini morţi dacă la Palatul Victoria ar fi rămas Viorica Dăncilă...

Am avut curiozitatea să văd cine sunt autorii studiului. Epidemiologi de geniu? Şeful catedrei de virusologie de la Cambridge? Un matematician care a câştigat medalia Fields? Nu. Unul dintre ei pubică articole bizare, cum ar fi despre "valoarea inspiraţională a ecosistemelor în muzica populară". Altul însă este profesorul Lorenzo Fioramonti, de la Universitatea din Pretoria. Omul ştie statistică, fără îndoială. Dar o foloseşte în scopuri discutabile, pentru a mă exprima caritabil. A fost ministru al Educaţiei în Italia câteva săptămâni, din partea Movimento 5 Stelle, un partid întemeiat de un clovn. Este un militant de Stânga, care a dorit să îi oblige pe elevii italieni să înveţe despre "încălzirea globală" şi "dezvoltare durabilă".

Nu trebuie să fii expert în statistică să observi fisurile din argumentul rostogolit în articol. Femeile nu ajung la guvernare în orice fel de ţări. Probabilitatea de a avea un lider de guvern femeie în statele unde sistemul de sănătate este praf şi pulbere tinde spre zero. Asta pentru a lăsa la o parte altă problemă evidentă. Pandemia este departe de a se fi încheiat. Şi, după cum se vede, cifrele se schimbă, uneori în moduri foarte surprinzătoare.

Mulţi folosesc cifrele pentru a îşi consolida nişte obsesii politice. Coronavirusul a lovit puternic Statele Unite. Atunci de vină este Trump, nu-i aşa? Mortalitatea este mare în Marea Britanie şi Brazilia. Atunci devine evident că Boris Johnson şi Bolsonaro sunt oameni răi...

Să nu ne grăbim... Statele raportează decesele în feluri foarte diferite. Şi testează în procente foarte diferite. Unele state, pur şi simplu, mint. În Coreea de Nord, de exemplu, până acum o săptămână, virusul nici nu a existat, conform autorităţilor. Altele, precum Belgia, dimpotrivă, includ absolut tot. Este greu să tragi concluzii generale.

Totuşi, par să existe unele reguli ale propagării virusului. Dar nu veţi auzi despre acestea pe CNN, care a devenit o tribună anti-Trump. Oamenii se infectează mai mult în oraşele mari. Am văzut acest lucru în Africa de Sud, unde Capetown şi apoi Johannesburg au devenit, de departe, principalele focare.

Rezultă că rata infecţiilor este influenţată de rata de urbanizare şi de mărimea medie a centrelor urbane. Iată unul din motivele pentru care în zonele rurale din Noua Zeelandă situaţia este mai bună, nu faptul că ţara este condusă de o femeie. Tot la acest capitol, Marea Britanie are mai multe oraşe mari decât Germania, aşa că nu ar trebui să ne surprindă diferenţa. De asemenea, contează decisiv vârsta medie a populaţiei.Florida a devenit, datorită climei, refugiul pensionarilor americani. Asta explică mult mai bine rata de infectare decât faptul că Trump joacă golf în Florida...

Este curios efectul acestor cifre. Pentru mulţi dintre noi, matematica este o ştiinţă cu care nu ne-am bătut capul prea tare. Dar asta nu îi împiedică pe mulţi să tragă de cifre în mod creativ, dacă prin asta ajung să justifice tot felul de acrobaţii logice. Avantajul este, desigur, că zăpăcirea este garantată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb