Achiziţia testelor de salivă care ar urma să ajungă în şcoli, pasată între ministerul Educaţiei şi cel al Sănătăţii

C.I.
Miscellanea / 1 aprilie 2021

Achiziţia testelor de salivă care ar urma să ajungă în şcoli, pasată între ministerul Educaţiei şi cel al Sănătăţii

După vacanţa prelungită de primăvară, în şcoli ar urma să ajungă teste non-invazive, de salivă, mai uşor de administrat şi de acceptat de părinţi decât cele antigen, cu recoltare din nas sau din gât, potrivit celor mai recente declaraţii ale ministerului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Nu este însă clar în acest moment cine se va ocupa de achiziţionarea acestora, când şi câte astfel de teste vor fi disponibile. Atât ministrul Educaţiei, cât şi cel al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, au afirmat pentru HotNews.ro că ministerele pe care le conduc nu au baza legală pentru a face această achiziţie.

Sorin Cîmpeanu pentru HotNews.ro, întrebat despre achiziţia testelor din salivă, a declarat ieri: "Ministerul Educaţiei nu are expertiză nici pentru a face caietul de sarcini. Nu ştim care sunt condiţiile de autorizare, acreditare sau omologare. Ministerul Educaţiei nu are nici baza legală să o facă, nici atribuţii. Mizăm total pe sprijinul Ministerului Sănătăţii".

Ulterior, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a precizat pentru HotNews.ro că "ministerul Sănătăţii nu poate face achiziţii decât pentru unităţi din subordine. Orice altă instituţie poate face achiziţii dacă doreşte".

Întrebat dacă ar trebui ca aceste teste să fie achiziţionate de ministerul Educaţiei sau de autorităţile locale, Voiculescu a răspuns că oricare dintre acestea.

Ministrul a precizat şi că aceste teste sunt deja avizate de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale.

Deschiderea cu prezenţă fizică a şcolilor depinde de 4 condiţii: respectarea regulilor în şcoli, vaccinarea profesorilor, testarea în şcoli şi trendul descrescător de infectare.

Amintim că elevii, exceptându-i pe cei din clase terminale, vor intra într-o vacanţă prelungită pe 2 aprilie, care va dura până pe 4 mai. Doar elevii de clasa a opta şi a douăsprezecea vor face cursuri, exclusiv online, între 12 şi 30 aprilie, urmând apoi să aibă vacanţa după Pastele Ortodox, până pe 9 mai.

"Testarea elevilor la revenirea în şcoală pe baza achiziţionării de teste noninvazive este esenţială. În limitele de competenţă ale Ministerului Educaţiei pot să spun că din cele 1.150.000 teste au fost utilizate doar 19.000. Au fost două cauze: lipsa de personal medical, care este un lucru cunoscut, nu este de ieri de azi, care să administreze aceste teste, şi al doilea lucru - foarte mulţi părinţi au considerat că aceste teste sunt invazive, motiv pentru care nu şi-au dat acordul, care era necesar în mod expres. Odată cu achiziţia de teste noninvazive, care, la limită, pot fi şi autoadministrate - am văzut că acest lucru se face în şcoli din Franţa şi Austria - sunt îndreptăţit să sper că acea testare în masă în şcoli va putea să fie un fapt", declara Cîmpeanu săptămâna trecută, după şedinţa de guvern.

El a explicat atunci că testele pe bază de salivă pot fi autoadministrate, sub supravegherea cadrului didactic, nefiind nevoie de competenţă medicală, dar va fi necesar acordul părinţilor. "Dar cred că orice părinte îşi va da acordul în cazul în care testele sunt noninvazive", a adăugat Cîmpeanu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb