Achiziţiile directe din starea de urgenţă, criticate de reprezentanţii PLUS

G.M.
Politică #Administraţie / 17 iunie 2020

Achiziţiile directe din starea de urgenţă, criticate de reprezentanţii PLUS

Preşedintele executiv al PLUS, Dragoş Tudorache, cere publicarea imediată a listei complete a achiziţiilor făcute de guvern în perioada crizei Covid-19, care au fost justificate de necesităţi asociate acesteia. "Există o minimă datorie a Guvernului Orban de care trebuie să se achite imediat: listarea publică a contractelor din perioada crizei, cu bugetele aferente şi firmele beneficiare. E timpul să eficientizăm şi să profesionalizăm domeniul achiziţiilor publice pentru că, după cum arată lumea în care trăim, crizele vin şi pleacă şi ele vor deveni o realitate aproape permanentă. Un stat puternic este capabil să se mobilizeze rapid şi eficient, să găsească cele mai bune resurse şi să cheltuie banii eficient. Iar transparenţa în acest proces este cheia de boltă", a precizat Tudorache, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit PLUS, faptul că DNA "a anunţat deja o anchetă care priveşte aceste achiziţii ridică, bineînţeles, un mare semn de întrebare asupra unor posibile interese" în spatele contractelor încheiate.

În acelaşi comunicat de presă se precizează că, deşi criza a justificat, pe bună dreptate, o anumită rapiditate şi simplificare în procedurile de achiziţii, ea nu justifică deturnarea fondurilor publice către profitori şi contractele dubioase.

"Să nu uităm că marile tunuri financiare din România s-au dat din bugetul naţional, cu ajutorul partidelor politice care au trecut pe rând la guvernarea ţării şi cu o complicitate interesată a unor funcţionari publici plătiţi - tot din bani publici - să păzească interesele societăţii. Lipsa de reacţie, secretizarea unor contracte publice sau ocultarea adevărului ne afectează pe toţi şi ne erodează încrederea în stat", arată reprezentanţii formaţiunii politice condusă de Dacian Cioloş.

Amintim că în 21 mai, la conferinţa de presă organizată după ridicarea stării de urgenţă, Crin Bologa, procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a atras atenţia că "tratamentul penal" al fraudelor în achiziţiile publice pe timpul stării de urgenţă are anumite limite inerente, generate de:

- derogările de la procedura achiziţiilor publice stabilită de Legea nr. 98/2016 prevăzute de Decretul Preşedintelui nr. 195/2020, respectiv faptul că autorităţile contractante pot achiziţiona direct materiale şi echipamente necesare combaterii efectelor pandemiei, cu depăşirea pragului stabilit de art. 7 alin. 5 din Legea 98/2016

- în măsura în care identificăm încălcări ale legislaţiei secundare, intervine limita stabilită prin Decizia CCR 405/2016 care ne împiedică să considerăm fapta respectivă ca reprezentând abuz în serviciu.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a dat asigurări că "procurorii îşi fac datoria şi în perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă, desigur cu limitările impuse de aceste situaţii, în vederea preîntâmpinării apariţiei unor cazuri de îmbolnăvire. Săvârşirea unor infracţiuni de corupţie este un lucru grav, săvârşirea unei infracţiuni de corupţie în timpul unei pandemii şi în legătură cu limitarea efectelor acesteia este şi mai grav şi periculos pentru sănătatea unei societăţi".

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb