"Acolo unde sunt banii, acolo se află şi infractorii cibernetici"

A consemnat LOREDANA DOROBANŢU
Ziarul BURSA #Companii #IT / 7 octombrie 2015

"Acolo unde sunt banii, acolo se află şi infractorii cibernetici"

Interviu cu domnul Mădălin Dumitru, CEO Cyber Smart Defence

Compania Cyber Smart Defence este specializată în securitate cibernetică şi realizează, pentru clienţii săi, audit de securitate, teste de penetrare şi servicii de consultanţă privind securitatea cibernetică.

Domnul Mădălin Dumitru, directorul general al companiei, a avut amabilitatea să ne ofere un interviu, în care ne-a vorbit atât despre activitatea firmei pe care o conduce, dar şi despre securitatea informatică, în general.

Reporter: Care este opinia dumneavoastră cu privire la securitatea informatică în România?

Mădălin Dumitru: Nu stăm deloc bine în România din acest punct de vedere. Românul nu prea are conceptul de prevenţie, el aşteaptă să i se spargă locuinţa pentru a-şi lua măsuri de securitate (camere de supraveghere, sisteme de alarmă), spre deosebire de concepţia germană, elveţiană, care, înainte de a lansa un serviciu online, îl testează şi îl securizează corespunzător.

Evident că securitatea cibernetică este un proces care trebuie să se efectueze permanent, pentru că vulnerabilităţi apar zilnic.

Reporter: Care sunt cele mai frecvente ameninţări cibernetice? Care sunt cele mai periculoase? Ce ne puteţi spune despre atacurile bancare?

Mădălin Dumitru: În majoritatea atacurilor informatice, atacatorii exploatează vulnerabilităţi tehnice ale sistemelor informatice, le infectează cu aplicaţii de tip malware şi le transformă astfel în computere de tip botnet.

Hackerii preferă să meargă la locul unde găsesc baze de date cu toate informaţiile confidenţiale la un loc. Acestea sunt cele mai frecvente şi cele mai periculoase. Putem menţiona aici magazine online, servicii online, bănci etc.

Acolo unde sunt banii, acolo se află şi hoţii (infractorii cibernetici).

Consider că este de datoria provider-ilor de servicii online şi a deţinătorilor de infrastructuri IT să-şi securizeze mediile, astfel încât clienţii finali (persoanele fizice) să nu fie afectaţi.

Băncile ar trebui să apeleze la companii specializate în Cyber Intelligence pentru a preveni fraudele şi a izola incidentele cibernetice înainte că acestea să se producă !

Reporter: Cum ne putem proteja de atacurile cibernetice?

Mădălin Dumitru: Putem încerca să estompăm succesul atacurilor cibernetice. Cum? Sunt multe criterii de care trebuie să ţinem cont pentru a ne proteja de atacurile cibernetice.

Menţionez câteva dintre ele : testarea şi securizarea sistemelor informatice, folosirea de către companiile prestatoare de servicii online a unor servicii specializate de Cyber Intelligence, informarea utilizatorilor asupra pericolelor cibernetice etc.

Noi ajutăm clienţii noştri prin realizarea unor atacări cibernetice controlate şi oferirea de consultanţă cu privire la rezolvarea vulnerabilităţilor care pot conduce, în urma unui atac cibernetic, la efecte nedorite şi mai nou oferim un serviciu special de Cyber Intelligence, care ajută foarte mult clienţii noştri.

Reporter: Cum apreciaţi legislaţia din domeniu comparativ cu alte state? Dar legislaţia UE din domeniu cum vi se pare?

Mădălin Dumitru: Consider că trebuie să avem o lege bine gândită în acest sens şi din informaţiile pe care le deţin se pare că o vom avea.

Reporter: Cum apreciaţi colaborarea dintre autorităţile publice şi mediul de afaceri în domeniul securităţii cibernetice?

Mădălin Dumitru: Cred că se poate şi la noi, la fel că în Statele Unite ale Americii, să se găsească o modalitate de colaborare între zona guvernamentală şi zona privată în vederea creşterii securităţii cibernetice.

Reporter: Suntem din ce în ce mai dependenţi de dispozitive informatice, conectate la internet, ceea ce duce la apariţia riscurilor aferente mediului cibernetic. Cum apreciaţi această dependenţă din punct de vedere al securităţii informaţiei?

Mădălin Dumitru: Având în vedere că tehnologia avansează şi aproape totul se face online, pe internet, securitatea cibernetică este extrem de importantă, evident. Evoluţia recentă a atacurilor cibernetice din ţară noastră situează acest tip de ameninţare printre cele mai dinamice riscuri actuale.

Reporter: Atacurile cibernetice sunt din ce în ce mai dese în România. Se pare că autorităţile noastre reuşesc să le anihileze cu succes. Cum credeţi că vor evolua atacurile cibernetice, în condiţiile mai multor ameninţări, inclusiv conflictul Rusia-Ucraina şi gruparea teroristă ISIS?

Mădălin Dumitru: Numărul atacurilor cibernetice va fi în creştere la nivel naţional şi mondial. Insist, însă, asupra importanţei prevenirii şi măsurilor proactive de securitate care trebuie luate de fiecare proprietar de afacere, şef de instituţie etc.

Nu este de glumit cu astfel de ameninţări şi trebuie să ne trezim cu toţii la realitate.

Imaginaţi-vă cum ar fi 5 zile din viaţa dvs. fără internet, bancomate, televiziune, telefonie...

Reporter: Cu apreciaţi prestaţia României în poziţia de "cyber-lider" pentru NATO în conflictul cu Rusia-Ucraina. Care sunt provocările complexe din spaţiul cibernetic?

Mădălin Dumitru: Avem oameni foarte bine pregătiţi în această zona. Românii sunt foarte inteligenţi şi pasionaţi de tehnologie.

Jucăm un rol foarte important noi că ţară, în contextual geopolitic actual şi avem o responsabilitate majoră în acest sens.

Reporter: Recent, pe agenda discuţiilor dintre SUA şi China (preşedintele Chinei se află în SUA) s-a aflat şi spionajul cibernetic. Se pare că o femeie de afaceri americană este reţinută de şase luni în China pentru suspiciuni de spionaj şi furt de secrete de stat.

Poate fi considerat spionajul cibernetic o parte a războiului neconvenţional care se desfăşoară în aceşti ani?

Mădălin Dumitru: Războiul modern nu se mai practică neapărat prin intervenţie militară. Atacul cibernetic poate face pagube foarte mari pentru a perturba activitatea unei ţări şi în acelaşi timp se creează haos, care poate destabiliza grav securitatea ţării respective.

Spionajul cibernetic este, desigur, doar o componentă a unui atac cibernetic sofisticat..

Reporter: Cum apreciaţi "prestaţia" hackerilor autohtoni în atacurile din lume? Nu ar trebui ca autorităţile noastre să îi găsească şi să îi transforme în hackeri etici, că să beneficieze în acest fel de îndemânarea lor?

Mădălin Dumitru: Trei din primii 10 hackeri ai lumii sunt români.

Tinerii români, în principal, sunt pasionaţi de tehnologie, iar noi suntem un popor de oameni inteligenţi. Important este că noi să valorificăm aceşti tineri în scopul creşterii securităţii cibernetice, în mediul privat, şi de ce nu, chiar în cel public.

Compania Cyber Smart Defence are în componenţa sa astfel de hackeri etici, iar ei contribuie incontestabil prin serviciile de calitate livrate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb