ACORD CADRU PENTRU "TARGET2SECURITIES" Mario Draghi, BCE: Sistemul de decontare paneuropean, dovadă a angajamentului pentru integrare

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 mai 2012

Adriana Tănăsoiu faţă în faţă cu Mario Draghi

Adriana Tănăsoiu faţă în faţă cu Mario Draghi

Depozitarul Central, singurul din Europa Centrală şi de Est care a semnat înţelegerea cu BCE

Acordul pentru sistemul unic paneuropean dedicat tranzacţiilor financiare, semnat ieri, la Frankfurt, este o dovadă că integrarea europeană este un angajament la care Banca Centrală a Uniunii nu renunţă cu una cu două, în ciuda gurilor rele care prevestesc o destrămare a Uniunii Europene.

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, a declarat: "Target2Securities (n.r. serviciul unic de decontare trasnfrontalieră) reprezintă un semnal foarte puternic de continuare a intergrării pieţelor. În această perioadă de criză, nu trebuie să uităm angajamentul pentru integrare".

Potrivit analiştilor Citi, riscul ca Grecia să părăsească zona euro escaladează, după ce alegerile nu au furnizat o forţă politică cu majoritate în parlament.

Depozitarul Central din Bucureşti a fost singura instituţie din Europa Centrală şi de Est care a semnat, ieri, la Frankfurt, cu Banca Centrală Europeană (BCE) înţelegerea cadru pentru Target2 Securities (T2S), sis-tem aşteptat să intre în funcţiune la 1 ianuarie 2015.

Numai nouă depozitari au semnat documentul, ieri, însă BCE a anunţat că instituţiile care sunt încă în proces de evaluare sunt aşteptate să adere la acord până la 30 iunie 2012.

Dacă instituţiile din Zona Euro au semnat fiecare cu banca centrală din ţara lor, Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central, s-a aflat faţă în faţă cu Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, pentru parafarea doumentului.

Potrivit lui Jean-Michel Godeffroy, preşedintele programului Target2 Securities, sistemul a fost conceput astfel încât să poată procesa mai multe monede naţionale. Aşa cum stau lucrurile în prezent, pare că T2S va procesa, pentru început, doar decontări în moneda euro, ceea ce nu exclude, însă, ca până la data la care sistemul va deveni operaţional, iunie 2015, acest lucru să se schimbe, prin adăugarea altor monede.

"În ceea ce priveşte participarea la sistemul Target2 Securities cu decontările în moneda naţională, vom avea o serie de întâlniri cu participanţii la piaţă şi Banca Naţională a României pentru a stabili împreună dacă aceasta ar fi benefică pentru piaţa româneasca", a declarat Adriana Tănăsoiu.

Domnia sa a mai spus că Depozitarul Central a fost primul din afara zonei euro care a semnat memorandumul de înţelegere pentru T2S, în urmă cu trei ani, şi că acesta se va afla în primul val de migrare către platforma pan-europeană de decontare.

"Depozitarul Central va beneficia de cel mai modern sistem de decontare, identic cu al celor mai mari depozitari europeni, fără a face nici o investiţie în dezvoltarea acestuia. Desigur, Depozitarul Central va trebui să suporte costul de adaptare la platforma pan-europeană. Vom face tot posibilul să menţinem la minim modificările pe care vor trebui să le facă clienţii noştri în ceea ce priveşte comunicarea cu sistemul RoClear", a mai declarat Adriana Tănăsoiu.

Domnia sa a mai spus că Depozitarul Central a fost primul din afara zonei euro care a semnat memorandumul de înţelegere pentru T2S, în urmă cu trei ani, şi că acesta se va afla în primul val de migrare către platforma paneuropeană de decontare.

"Desigur, va trebui să suportăm costul de adaptare la noua tehnologie, însă vom face tot posibilul să menţinem costurile pentru clienţi la nivelurile cele mai scăzute posibil", a mai declarat Adriana Tănăsoiu.

Directorul general al Depozitarului bucureştean a adăugat: "Credem că după aderarea la "Target2Securities" în primul val de migrare, vom fi bine poziţionaţi astfel încât să putem juca un rol important în regiune".

Scopul T2S este să uşureze realizarea tranzacţiilor trasfrontaliere la nivelul celor locale. Printre avantaje se numără scăderea taxelor, creşterea lichidităţii, armonizarea pieţelor. Totodată, T2S ar trebui să crească siguranţa tran-zacţiilor financiare.

Italia, Spania, Germania şi Franţa au dezvoltat programele software necesare T2S, în prezent acestea fiind gata în proporţie de 60%.

Primul depozitar care a semnat înţelegerea pentru T2S a fost cel italian, Monte Titoli.

Depozitarii care au semnat înţelegerea cadru pentru Target2Securities

- Bank of Greece Securities Settlement System - BOGS (Greece);

- Clearstream Banking AG (Germany);

- Depozitarul Central (Romania);

- Iberclear (Spain);

- LuxCSD S.A. (Luxembourg);

- Monte Titoli S.p.A. (Italy);

- National Bank of Belgium-Securities Settlement System - NBB-SSS (Belgium);

- VP LUX S.B.r.l. (Luxembourg);

- VP Securities A/S (Denmark).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb