Acord UE privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea de familie

Internaţional / 28 ianuarie 2019

Ministerul Muncii informează că Preşedinţia română la Consiliul Uniunii Europene şi Parlamentul European au ajuns la un acord politic provizoriu pe Directiva privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea de familie a părinţilor şi îngrijitorilor. Acordul trebuie aprobat şi de către statele membre ale Consiliului UE.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut câteva precizări pe această temă: "Directiva încurajează participarea femeilor pe piaţa muncii şi o împărţire egală a responsabilităţilor între femei şi bărbaţi în familie şi contribuie, de asemenea, la micşorarea diferenţelor salariale dintre femei şi bărbaţi. Acordul politic obţinut reprezintă un real succes la nivelul UE în ceea ce priveşte politicile din domeniul social şi asigură un pachet de drepturi concrete pentru cetăţenii europeni".

Scopul directivei este de a îmbunătăţi accesul părinţilor angajaţi şi al îngrijitorilor pe piaţa muncii şi introduce o serie de standarde minime la nivelul UE, în ceea ce priveşte concediul de creştere a copilului, concediul de paternitate, concediul pentru îngrijitori şi aranjamentele de muncă flexibile. Astfel, pentru încurajarea partajării responsabilităţilor familiale după naşterea unui copil, familiile vor putea beneficia de o perioadă minimă de concediu de creştere a copilului remunerată, dintre care o parte va fi netransferabilă şi un segment remunerat la acelaşi nivel ca şi în cazul concediului de maternitate asigurat prin legislaţia naţională, arată Ministerul Muncii. Conform aceleiaşi surse, pentru susţinerea persoanelor cu responsabilităţi de îngrijire a unor rude, care de cele mai multe ori sunt femei şi care se confruntă cu efecte negative în ceea ce priveşte participarea lor pe piaţa forţei de muncă, această directivă va asigura un concediu minim pentru fiecare lucrător, pe an.

De asemenea, lucrătorii vor avea dreptul de a solicita aranjamente de muncă flexibile. Această măsură s-a dovedit a avea un impact pozitiv asupra angajaţilor, dându-le posibilitatea de a avea mai mult control asupra timpului şi locului pe care îl alocă pentru îndeplinirea sarcinilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb