Fondurile europene nerambursabile constituie unul dintre avantajele principale ale integrării europene a României, iar prioritatea numărul unu a Guvernului este realizarea unui grad înalt de absorbţie şi consolidarea capacităţii administrative pentru gestionarea acestora, a declarat, ieri, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, citat de Rompres, după ceremonia de semnare a Acordului dintre Guvernul României şi Comisia Europeană privind Cadrul Strategic Naţional de Referinţă.
Acesta este documentul de bază pentru alocarea fondurilor structurale şi de coeziune, reprezentând "cel mai important document pentru dezvoltarea României în perioada următoare şi baza pentru absorbţia celor 19 miliarde de euro, fonduri structurale şi de coeziune pe care UE le alocă ţării noastre", potrivit premierul Tăriceanu.
Domnia sa a subliniat că au fost finalizate negocierile pentru Cadrul Naţional de Referinţă, dar şi pentru cele cinci programe operaţionale finanţate din fondul european de dezvoltare regională şi fondul de coeziune. "Cadrul Strategic de Referinţă facilitează proiectarea bugetului pe baze multianuale, ceea ce înseamnă mai multă predictibilitate în construcţia bugetară", a mai spus Tăriceanu. Premierul a arătat că, prin aceşti bani, ţara noastră va trebui să reducă decalajele care separă România de celelalte state europene, în termeni de dezvoltare socio-economică.
Sume consistente din banii europeni vor merge către autorităţile locale, fiind necesară o pregătire a acestora, pentru absorbţia fondurilor.
Comisarul european pentru politica regională, Danuta Hubner, a declarat că primele plăţi vor fi virate în următoarele zile, în condiţiile în care ţara noastră a reuşit să finalizeze negocierile pentru majoritatea Programelor Operaţionale, în valoare de 15 miliarde de euro, urmând ca discuţiile pentru ultimele două programe să fie încheiate până în luna septembrie. "Toţi cei implicaţi ştiu, însă, că adevărata provocare este implementarea proiectelor şi e nevoie de un mare efort pentru ca această operaţiune să fie un succes. Comisia Europeană se aşteaptă la o bună cooperare cu Guvernul român pentru o corectă gestionare şi un control al fondurilor UE, care să prevină apariţia unor nereguli în utilizarea bugetului comunitar", a afirmat doamna Hubner. Domnia sa a remarcat rolul important pe care-l vor avea autorităţile locale şi regionale din România în aplicarea proiectelor pentru accesarea fondurilor europene.