Acţionarii "Astra" Asigurări au hotărât, în Adunarea Generală de la finele săptămânii trecute, ca societatea să nu fie dizolvată, în urma diminuării activului net la mai puţin de jumătate din capitalul social, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti. Propunerea a aparţinut KPMG, administratorul special al companiei.
Legea societăţilor comerciale prevede ca, în cazul în care, într-o firmă activul net scade sub jumătate din valoarea capitalului social, acţionarii trebuie să decidă dacă respectiva firmă îşi va mai desfăşura activitatea, ori va fi dizolvată.
AGA "Astra" Asigurări a respins situaţiile financiare pentru 2013 şi bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an. Acţionarii au aprobat, însă, darea în plată a împrumuturilor intra-grup, inclusiv împrumutul "Medien Holding" SRL, reprezentând suma principală plus dobânzile aferente.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a instituit, pe 18 februarie, procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei "Astra" Asigurări şi a numit firma KPMG Advisory ca administrator special. Prin instituirea procedurii de redresare financiară, ASF a solicitat asigurătorului majorarea capitalului social cu 490 milioane de lei în următoarele 12 luni, din care 70 milioane de lei într-o primă fază.
Recent, Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) a atras atenţia ASF, printr-o sesizare, asupra faptului că daunele produse în baza tichetului de răspundere civilă auto (RCA) pe care "Astra" Asigurări continuă să le emită nu îşi mai produc efectul conform obligaţiilor prevăzute în normele RCA aflate în vigoare. ASSAI susţine că "Astra" Asigurări continuă să funcţioneze în zona RCA, în pofida faptului că aceasta nu mai îndeplineşte criteriile minime de lichiditate stabilite în normele de funcţionare a pieţei de asigurări din România. Asociaţia afirmă că "Astra" Asigurări trebuie să părăsească zona RCA fiindcă este în incapacitatea financiară de a-şi achita obligaţiile de despăgubire, de a se redresa, în ciuda faptului că are un nou administrator special, dar şi pentru că are datorii uriaşe acumulate. Conducerea ASSAI a mai spus că planul de redresare a "Astra" Asigurări are la bază atragerea unui investitor "salvator" care întârzie să apară.
Structura acţionariatului "Astra" Asigurări, include The Nova Group Investments România - 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 26,04%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 1,3% din capitalul social. Epsilon Estate Provider este controlată de omul de afaceri Dan Adamescu.
Pierderile "Astra" din 2013 au reprezentat 54,03% din rezultatul negativ al industriei asigurărilor, potrivit datelor ASF.
Omul de afaceri Dan Adamescu a fost arestat în dosarul în care este acuzat că le-ar fi dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa.
1. De ce??
(mesaj trimis de Cosma în data de 15.10.2014, 16:08)
Normal ca actionarii au decis continuarea activitatii, ca doar isi mai scot banii. Ei incaseaza bani din politele de asigurare, dar nu despagubesc pe nimeni!
1.1. ASF unde e ? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Daniel în data de 15.10.2014, 16:25)
Asf-ul doarme in front! S-au strans zeci de reclamatii impotriva Astra in ultimele luni pentru neplata, ar trebui sa o inchida o data si gata!
1.2. Rca (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Pagubit în data de 15.10.2014, 16:33)
Noi platim asigurare RCA, obligatorie de altfel!!!!, dar pe asiguratori nu ii obliga nimeni sa ne despagubeasca!!!
2. De stiut!
(mesaj trimis de Roman în data de 15.10.2014, 16:45)
Nu va mai asigurati la Astra, Daca ei isi continua activitatea in conditiile in care au pierderi de peste 917 milioane Ron, e clar ca scopul lor de acum incolo e sa sustraga cat mai multi bani de la oameni si apoi sa dispara ca fumul in neant. Aveti grija, romani!
3. Dan Adamescu
(mesaj trimis de Badea în data de 15.10.2014, 16:50)
Cand actionarul principal al unei companii e arestat pentru dare de mita, e clara situatia. Jos cu Astra ba baieti.