Acţionarii decid cum şi dacă scot Sibex la liman

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 decembrie 2012

Acţionarii decid cum şi dacă scot Sibex la liman

UPDATE 13.30 Adunarea Generală Sibex se va ţine mâine, la a doua convocare.

---

Două propuneri de pe ordinea de zi intră în contradicţie

Administratorii aleşi în noiembrie nu au fost încă validaţi de CNVM

Dacă acţionarii Sibex doresc, cu adevărat, aşa cum susţin, o revitalizare a bursei, nu îşi pot permite amânarea stabilirii unei strategii, cu ţinte şi termene concrete.

Deşi instituţia abia a avut alegeri pentru o nouă conducere, Adunarea Generală programată pentru 10/11 decembrie, pentru rectificarea bugetului pe 2012 şi aprobarea celui pe primele patru luni din 2013 nu este deloc lipsită de importanţă.

Totuşi, se pare că nu este atât de simplu ca acţionarii să cristalizeze un "ideal comun", mai ales după ce, în AGA din noiembrie, s-au înfruntat două tabere, una în jurul acţionarului Bogdan Baloşan, care a câştigat detaşat, şi alta în jurul SIF Moldova.

Două propuneri contrare: Contractul de administrare prevede profituri trimestriale, bugetul este în pierdere

Propunerile de buget discutate în AGA intră în coliziune cu un alt punct de pe ordinea de zi, propus de SIF2 Moldova, respectiv redactarea şi publicarea unor noi contracte de administrare care să fie asumate individual de fiecare administrator.

Potrivit propunerii de rectificare a bugetului, Sibex ar urma să încheie anul cu o pierdere de 1,5 milioane de lei, iar pentru primele patru luni din 2013 este propusă o pierdere de 500.000 lei.

Această perspectivă nu îi încântă deloc pe acţionari, iar, la limită, scenariul ca bugetele propuse să fie respinse poate căpăta o oarecare probabilitate.

Contractul de administrare propus de SIF Moldova stabileşte că unul dintre pricipalele obiective stabilite de comun acord de către părţi este ca societatea să înregistreze profit la sfârşitul fiecărui exerciţiu financiar.

Este interesant de văzut ce vor decide acţionarii, mai ales că, potrivit unor zvonuri, unora dintre administratori nu prea le-ar surâde ideea să îşi asume anumite obiective.

Acţionarii se vor mai pronunţa în AGA şi asupra altor propuneri SIF Moldova, respectiv supunerea la vot a unui plan cu măsuri concrete de restructurare a bursei din Sibiu, precum şi a programului de activitate al Consiliului de Administraţie, privind aplicarea strategiei pe termen scurt, mediu şi lung.

Bogdan Baloşan, care deţine 5% din Sibex, a solicitat completarea ordinii de zi cu revocarea contractului de audit încheiat cu KPMG şi selecţia unui nou auditor.

Deşi acţionarii Bursei sibiene şi-au ales o nouă conducere în noiembrie, aleşii nu îşi vor ocupa fotoliile de administrator în şedinţa de astăzi, întrucât nu au fost încă validaţi de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

Dan Simionescu, de la SIF3 Transilvania, este singurul dintre administratorii Sibex care nu a fost revocat de acţionari, în Adunarea Generală din noiembrie, astfel că, cel mai probabil, el este cel care va conduce şedinţa.

Consiliul este completat de Valentin Ionescu, de la SIF2 Moldova, Iancu Adrian Stavrositu, de la SSIF Interfinbrok Corporation, Cristina Manuela Duţu, propusă de Bogdan Baloşan (care deţine 5% din Sibex) şi Daniel Grigoropol, propus de Georgeta Camelia Grecu.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Bătaie de joc la adresa actionarilor

    Materialele postate pe site sunt ridicole. Întocmite doar ca sa fie "ceva". Eu as concediat tot personalul începând cu paznicul si terminand cu Simionescu.  

    1. Mai bine incepi cu Simionescu... ca poate nu mai trebuie sa dai pe nimeni afara dupa ce scapi de el.

      Ar mai trebuie cativa...Niste directorasi gen Petru care habar nu are ce inseamna bursa.

      Ar mai trebuie cativa...Niste directorasi gen Petru care habar nu are ce inseamna bursa.

      Numai in presa mai apare sibex. Este evident pentru oricine are vreo idee cu bursa ca investitorii au parasit-o, definitiv

    i.a lasat sima in gaura mare de tot si acum dau vina unii pe altii si se tin numai de scandaluri.

    cei care nu au fost alesi vor iesi doar sa acuze iar aia saracii care sunt la butoane vor lucra cu sabia deasupra capului.la cat de varza e piata si dupa ce ca le.a plecat din piata wbs care facea jumate din tranzactii se vor redresa tarziu baietii si se va arunca cu rahat pe ei din plin de cealalta gasca

    SIF Moldova cere CA-ului sa pregateasca materiale in AGA dar chiar omul lor din CA nu le-a zis ca CA-ul nu e validat inca?

    1. pai daca la BVB nu a facut nimic la Sibex ce crezi ca va face, decat sa promita si sa ceara rapoarte

      O intreprindere are intotdeauna UN CA. Dupa toate smecheriile Lui simionescu a ramas singur. Il opreste cineva sa se consulte cu viitorii membri nevalidati Inca si sa treaca La treaba?

      Bine ce e cineva care cere ceva...pentru ca altfel nu existau niciun fel de materiale si nimeni nu stia ce anume se voteaza. Pacat ca ceilalti actionari nu sunt implicati si nu incearca sa se implice in mod transparent in reformarea SIBEX.

      Totusi...a fost singurul candidat la CA SIBEX care a avut ceva concret de propus actionarilor si care ar putea sa si faca ceva daca este ajutat sau daca reuseste sa fie presedintele CA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb