ACŢIONARII ELECTRICA AU APROBAT ACHIZIŢIA PARTICIPAŢIILOR FP LA FILIALELE COMPANIEI Ministerul Energiei, încântat că Electrica plăteşte mai mult decât evaluase în negocierile anterioare

A.A.
Ziarul BURSA #Companii / 27 octombrie 2017

Ministerul Energiei, încântat că Electrica plăteşte mai mult decât evaluase în negocierile anterioare

Actualizare 10:16 Alex Botez: "Sunt dezamăgit de lipsa de implicare şi asumare a ASF. În cazul meu s-a comis un abuz ce trebuia sancţionat. Îmi voi apăra drepturile, până la capăt".

Înainte de AGA, conducerea Electrica a acceptat candidaturile statului, respectiv a Doinei Dascălu, fost vicepreşedinte la Curtea de Conturi, şi a avocatului Ciprian Iacob, deşi au fost depuse cu o întârziere de 8 minute faţă de termenul limită din convocator, şi le-a respins pe cea a lui Alexandru Botez şi a lui Gabriel Dumitraşcu.

------

Acţionarii Electrica au aprobat, ieri, achiziţionarea întregii participaţii deţinute de Fondul Proprietatea (FP) la capitalul social al filialelor Electrica, pentru 752.031.841 lei, şi au ales un nou Consiliu de Administraţie.

Astfel, Electrica urmează să cumpere, de la FP, 21,99% din Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord, 22% din Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord, 21,99% din Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Sud, 22% din Electrica Furnizare.

Tranzacţia nu va afecta dreptul la dividende al FP pentru anul financiar 2016, aşa cum a fost aprobat deja la nivelul fiecărei filiale, a căror valoare totală este de 97.968.159 lei.

Ziarul BURSA a scris, recent, că Electrica este dispusă, acum, să ofere cu 60 de milioane de lei mai mult pentru pachetele Fondului, decât avea de gând cu un an în urmă.

În martie 2016, oferta fermă a Electrica SA a fost de 790 milioane lei, în condiţiile în care FP dorea 875 milioane de lei. Conform discuţiilor de atunci, Electrica nu era dispusă atunci ca FP să primească şi dreptul la dividende.

Ministerul Energiei a salutat deciziile AGA Electrica, despre care spune că vor da coerenţă planurilor de dezvoltare a companiei în viitor şi vor genera o viziune mult mai compactă pe termen lung.

Reprezentanţii Ministerului au transmis: "În primul rând Ministerul Energiei subliniază reuşita achiziţionării pachetelor de acţiuni deţinute de Fondul Proprietatea la 4 filiale ale Electrica. Nu este prima dată când compania încearcă să ducă la bun sfârşit această tranzacţie. Acest proces a fost iniţiat încă din 2014 iar anul trecut a eşuat.

Astăzi, achiziţia a fost finalizată în condiţii bune pentru Electrica şi pentru statul român: 752 de milioane de lei (fără nicio altă obligaţie faţă de FP) pentru pachetele care însumează 22% dintre acţiunile fiecărei filiale.

Astfel, Ministerul Energiei, în calitate de cel mai mare acţionar al Electrica SA, a contribuit, prin reprezentanţii săi, la unul dintre «cele mai bune plasamente posibile în condiţiile actuale de piaţă» ale companiei, aşa cum este confirmat de evaluatorii independenţi (Mazars şi Accento), fundamentat de KPMG şi validat de o bancă internaţională (Unicredit)".

Ministerul nu precizează că FP are, acum, dreptul la dividendele de 97 de milioane de lei, în condiţiile în care, anul trecut, Electrica nu era de acord să renunţe la acestea.

Compania spunea, atunci, că propunerea sa a fost în linie cu oferta fermă a Fondului Proprietatea din martie 2015 (când cele două părţi au mai purtat o rundă de negocieri).

Teoretic, Electrica a negociat de pe o poziţie de forţă, căci era acţionarul majoritar al filialelor din care FP vindea participaţii.

Electrica a transmis, ieri, că preţul tranzacţiei este fundamentat de concluziile raportulului de evaluare emis de o companie de consultanţă cu echipa de evaluatori autorizaţi ANEVAR şi validat de o opinie de preţ echitabil emisă de o instituţie financiară: "Finalizarea tranzacţiei determină un nivel al Ratei Interne de Rentabilitate (RIR) estimat de 15%, conform analizei de oportunitate realizată de un consultant în afaceri din Big4, ceea ce reprezintă cel mai bun plasament posibil în condiţiile pieţei actuale şi la un nivel de risc comparabil".

Conform Electrica, printre consideraţiile strategice care au stat la baza acestei achiziţii se numără: -Simplificarea şi eficientizarea modelului de guvernanţă corporativă şi accelerarea implementării programelor de transformare în companiile Grupului; - Facilitarea realizării strategiei pe termen mediu şi lung a Grupului Electrica şi a planurilor de restructurare şi eficientizare; - Facilitarea creşterii performanţelor financiare ale Electrica şi optimizarea structurii capitalului; - Permite utilizarea capitalului obţinut în urma Ofertei Publice Iniţiale (OPI) conform angajamentelor asumate în Prospect; - Permite finanţarea filialelor prin metode diversificate (inclusiv aport de capital), condiţie esenţială pentru realizarea planurilor de investiţii (CAPEX) extrem de ambiţioase şi a căror realizare determină profitabilitatea sustenabilă a Grupului.

Cătălin Stancu, Director General Electrica SA, a declarat: "După câţiva ani de negocieri, acţionarii companiei au aprobat astăzi (n.r. ieri), cu largă majoritate, achiziţia participaţiilor deţinute de Fondul Proprietatea în filialele Electrica. Această tranzacţie este cea mai bună oportunitate având în vedere disponibilitatea financiară a Electrica şi, totodată, lipsa altor oportunităţi de investiţii comparabile ca rentabilitate şi risc. Este important, de asemenea, că începând din 2017, nivelul dividendelor încasate de acţionarii Electrica SA va creşte corespunzător participaţiei de 22% a FP în filiale. Aprobarea tranzacţiei întăreşte premisele implementării programelor de transformare sustenabilă a companiei şi, totodată, de viziune unitară la nivelul filialelor".

Doina Dascălu a intrat în CA-ul Electrica

Acţionarii Electrica au hotărât, ieri, alegerea următorilor membri ai Consiliului de Administraţie: Arielle Malard De Rothschild, Cristian Buşu, Doina Elena Dascălu, Gicu Iorga, Pedro Mielgo Alvarez, Willem Jan Antoon Henri Schoeber şi Bogdan Iliescu.

Ministerul Energiei a transmis: "Salutăm noul Consiliu de Administraţie numit, de la care aşteptăm o contribuţie performantă în prezentul şi viitorul companiei.

Ministerul Energiei, prin reprezentanţii săi, a acordat majoritatea voturilor sale unui candidat indepedent de alta naţionalitate în Consiliul de Administraţie al Electrica, semn că dezvoltarea companiei depinde în primul rând de experienţa oamenilor care se regăsesc în forul de conducere.

De asemenea, voturile reprezentanţilor ministerului au susţinut şi foşti administratori, care, prin activitatea lor au demonstrat şi au reprezentat eficient interesele Electrica SA .

Nu în ultimul rând, în Consiliul de Administraţie au fost alese persoane noi pe care istoricul profesional anterior le recomandă ca fiind potrivite pentru a reprezenta interesele statului în conducerea Electrica SA".

Alegerile pentru conducerea Electrica au creat vâlvă, pe motiv că administratorii companiei au acceptat doar candidaturile depuse de statul român cu o întârziere de opt minute faţă de termenul din convocator, fiind respinse nominalizările lui Alexandru Botez şi Gabriel Dumitraşcu, sosite, de asemenea cu întârziere. Cei doi au făcut plângeri la Autoritatea de Supraveghere Financiară, dar nu au primit răspuns deocamdată. Singura măsură aplicată de ASF a fost să suspende de la tranzacţionare titlurile EL, pe parcursul AGA de ieri.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Are cineva curiozitatea de a vedea la ce pret au fost înregistrate acțiunile respective in Gestiunea FP in momentul când au fost cedate de către stat către FP?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb