Acţionarii "Nuclearelectrica" (SNN) au respins, joi, actualizarea nivelului investiţiilor cheie pentru anul 2015, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.
Conducerea companiei propusese diminuarea investiţiilor în trei proiecte de la 69,3 milioane lei, conform bugetului, la 26,8 milioane lei.
"Actualizarea nivelului investiţiilor cheie pentru anul 2015 este necesară datorită diferenţelor favorabile între valoarea estimată a investiţiilor şi valoarea la care s-a reuşit contractarea prin aplicarea de proceduri competitive, fără un impact tehnic sau de securitate nucleară negativ, precum şi a altor economii rezultate din scopul lucrărilor sau soluţiile tehnice", se arată în raportul conducerii companiei.
Pe lista proiectelor care necesitau investiţii mai reduse se numără un depozit intermediar de combustibil ars, modernizarea şi extinderea sistemului de protecţie fizică, precum şi îmbunătăţiri post Fukushima.
Acţionarii au aprobat, în cadrul adunării generale ordinare (AGOA) de joi, şi raportul asupra activităţii de administraţie aferent trimestrului trei 2015.
Compania a prezentat o creştere cu 70% a profitului, în primele nouă luni, faţă de perioada similară a anului trecut, la 131 milioane lei,
Potrivit raportului trimestrial, veniturile din exploatare au scăzut uşor faţă de perioada ianuarie - septembrie 2014, la 1,28 miliarde lei, în condiţiile în care cantitatea totală de energie vândută nu a variat semnificativ (7,9 milioane MWh, la 30 septembrie).
Luna trecută, SN Nuclearelectrica SA a semnat Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construcţia, operarea şi dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă cu China General Nuclear Power Corporation.
Proiectul privind realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Nucleară Cernavodă va fi actualizat anul viitor de compania ce urmează să fie înfiinţată de Nuclearelectrica (SNN) şi China General Nuclear Power Corporation.
Potrivit Danielei Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, citată de Mediafax, estimările pentru valoarea investiţiei, de 6 miliarde euro, vor trebui să fie actualizate. Compania chineză va avea 51% sau mai mult din acest proiect, iar Nuclearelectrica va deţine cel puţin 30%.
RĂZVAN ZAHARIA