Acţionarii combinatului chimic "Oltchim" (simbol OLT) au aprobat, ieri, "iniţierea procedurii de selecţie a noilor administratori neexecutivi şi/sau executivi", respectând astfel dispoziţiile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 109/2011, privind guvernanţa corporativă în instituţiile publice, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.
Convocarea acestei adunări generale a fost iniţial considerată inutilă, chiar şi de conducerea companiei, având în vedere că statul, prin înţelegerea încheiată cu Fondul Monetar Internaţional, anunţase că "Oltchim" va fi privatizat în luna aprilie a aces-tui an.
În contextul actual, după ce Comisia Europeană a decis conversia în acţiuni a datoriilor "Oltchim" către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), vânzarea pachetului majoritar pe care statul îl deţine la Combinatul vâlcean ar putea fi întârziată.
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă, într-o prima etapă, în aproximativ o lună de la intrarea în vigoare a actului normativ, întreprinderile publice care au avut o cifră de afaceri de pes-te un miliard de lei la nivelul anului 2010 şi peste 1.000 de angajaţi, trebuie să înceapă procedurile de selectare a primilor administratori şi manageri privaţi. Ulterior, pe măsură ce expiră contractele de mandat ale actualilor administratori/manageri, procedura va fi aplicată pentru selectarea noilor candidaţi.
Ordonanţa de Guvern stabileşte etapele care trebuie parcurse pentru selecţia noilor administratori. Atfel, într-o primă fază, acţionarii reuniţi în AGA vor decide iniţierea procedurii de alegere a administratorilor executivi şi/sau neexecutivi, iar după convocare se vor selecta experţi independenţi, specializaţi în recrutarea personalului, care vor sprijini întreprinderile publice în realizarea unei selecţii obiective, transparente şi profesioniste.
Ultima etapă, după ce administratorii/managerii au fost selectaţi, constă în convocarea unei noi adunări generale pentru numirea administratorilor selectaţi şi încheierea contractelor de administrare.
Potrivit prevederilor legale, statul poate propune candidaţi pentru funcţiile de membri ai consiliului de administraţie, aceste propuneri trebuie însă făcute în baza unei selecţii prealabile efectuate de o comisie formată din specialişti în recrutarea resurselor umane.
La ultima adunare generală, care a a avut loc la sfârşitul lunii ianuarie, acţionarii "Oltchim", au decis să amâne vânzarea participaţiilor deţinute în alte societăţi comerciale şi a diviziilor combinatului, precum şi să suspende toate procedurile de vânzare începute sau care urmează să fie demarate de conducere.
• Constantin Roibu: Decizia Comisiei Europene nu întârzie privatizarea combinatului
Constantin Roibu, director general "Oltchim", ne-a spus că decizia Comisiei Europene, prin care s-a aprobat conversia în acţiuni a datoriilor "Oltchim" către AVAS, nu va încetini procesul de privatizare a combinatului chimic.
Domnia sa a menţionat că decizia CE va fi supusă aprobării acţionarilor "Oltchim", aceştia putând să o conteste.
De asemenea, domnul Roibu ne-a declarat că iniţierea procedurii de selecţie a noilor administratori neexecutivi şi/sau executivi este inutilă: "Cred că dacă se va respecta programul de privatizare nu se va mai face selectarea. Această procedură ar dura cinci sau şase luni".