Acţionarii OMV Petrom (SNP) au aprobat, ieri, distribuirea unui dividend brut de 0,0112 lei pe titlu pentru anul 2014, suma totală cuvenită acţionarilor fiind în valoare totală de 634 milioane lei.
Dividendul este este de trei ori mai mic decât cel plătit anul trecut.
Acţionarii OMV Petrom au aprobat, anul trecut, acordarea de dividende în valoare cumulată de 1,745 milioane lei, reprezentând 36% din profitul înregistrat în 2013, de 4,824 miliarde lei. Compania a acordat, astfel, un dividend brut de 0,0308 lei/acţiune, în urcare faţă de cel de 0,028 lei/acţiune plătit în 2013.
SNP a înregistrat, anul trecut, un profit net atribuibil acţionarilor de 2,103 miliarde lei, de 2,29 ori mai mic decât cel consemnat în 2013 (4,821 miliarde lei).
Adunarea Generală a Acţionarilor Petrom a mai aprobat situaţiile financiare individuale ale OMV Petrom aferente anului financiar încheiat la 31 decembrie 2014, precum şi bugetul pe acest an.
Astfel, investiţiile estimate de OMV Petrom se ridică la circa 5,3 miliarde lei, cu 20% sub nivelul investiţiilor bugetate pentru anul 2014.
Cea mai mare parte a investiţiilor, 90%, este destinată, conform strategiei companiei, activităţilor de Upstream şi vor viza continuarea iniţiativelor de excelenţă operaţională şi a proiectelor de explorare onshore şi offshore. Activităţii de Downstream Oil îi revine 9% din buget, iar 1% vor reprezenta investiţiile în Downstream Gas.
Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom, a declarat: "Suntem consecvenţi obiectivului nostru de a acorda dividende, dar în acelaşi timp trebuie să ne adaptăm noului context de piaţă, în care vedem înjumătăţirea preţului ţiţeiului faţă de anul trecut. Propunerea de dividende urmăreşte remunerarea acţionarilor, dar în acelaşi timp şi asigurarea resurselor necesare continuării programului de investiţii al companiei".
Totodată, acţionarii l-au numit pe Christoph Trentini membru al Consiliului de Supraveghere pentru durata rămasă din mandatul lui Hans-Peter Floren, ca urmare a renunţării acestuia la mandatul său.
În cadrul aceleiaşi şedinţe, în urma solicitării Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri de revocare a lui Lucian-Dan Vlădescu din calitatea de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, AGOA a aprobat propunerea acţionarului de numire a lui Bogdan-Nicolae Badea postul devenit vacant, pe perioada rămasă până la expirarea mandatului predecesorului său, respectiv până la data de 28 aprilie 2017.
Potrivit deciziei AGA, remuneraţia netă a fiecărui membru al Consiliului de Supraveghere pentru 2015 va fi în cuantum de 20.000 de euro/an, iar remuneraţia netă suplimentară pentru membrii comitetelor înfiinţate de CS, în cuantum de 4000 de euro/şedinţă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de ION HORINCEANU în data de 29.04.2015, 14:50)
CU ACESTE INDEMNIZATII ALE MEMBRILOR CONSILIULUI DE SUPRAVEGHERE SI ALE MEMBRILOR COMITETELOR INFIINTATE DE C.S. SE ASCUNDE DIFERENTA DINTRE PRETUL DE PRODUCTIE A TITEIULUI DE 3O $/BBL FATA DE PRETUL DE TRANSFER DE 110 $/BBL DIN ANUL 2014! CU ACTUALELE PRETURI DE 55$/BBL IN ANUL 2015 OMV VA INTRA IN INSOLVENTA1?!