ACŢIUNEA POPULARĂ ÎL ATACĂ DUR PE LIDERUL PD: "Traian Băsescu a fost turnător la Securitate"

Lilian Cojocaru
Ziarul BURSA #Politică / 16 februarie 2004

Mugur Ciuvică a declarat ieri că Traian Băsescu a fost racolat în 1978

Liderul PD a replicat că nu a colaborat cu Securitatea şi că îl va da în judecată pe Mugur Ciuvică

Mircea Dinescu, membru CNSAS: "Nu avem informaţii că Traian Băsescu a fost colaborator, dar personal nu cred că a fost turnător"

Acţiunea Populară, partidul fostului pre-şedinte Emil Constantinescu, l-a acuzat, ieri, pe liderul Partidului Democrat, Traian Băsescu că a fost informator al fostei Securităţi. "Traian Băsescu şi-a început colaborarea cu Securitatea încă din 1978, cînd lucra ca ofiţer II la Întreprinderea de Exploatare a Flotei Maritime Constanţa", a declarat Mugur Ciuvică, purtătorul de cuvînt al Acţiunii Populare. Dom-nia sa a prezentat un Registru din 1978, cu persoanele din rîndul membrilor PCR pentru care prim-secretarul judeţului Constanţa şi-a dat aprobarea să sprijine munca de Securitate. "În acest registru Traian Băsescu figurează ca sursă, adică turnător, fiind racolat de locotenentul major de Securitate Avramidis la data de 9 septembrie 1978", a spus Ciuvică, acuzîndu-l pe Băsescu că timp de 14 ani a minţit pe toată lumea.

Mugur Ciuvică a afirmat despre Traian Băsescu că "a fost un informator ordinar, unul care îşi turna colegii şi prietenii la Securitate, primind pentru aceasta o sumă de bani, dar şi sprijin pentru a promova în carieră". Purtătorul de cuvînt al AP consideră că tocmai colaborarea cu Securitatea l-a ajutat pe Băsescu să ajungă în doar trei ani comandant de navă. "Mai mult, pentru serviciile aduse Securităţii, persoana de încredere, Băsescu, a ajuns în 1987 şef al agenţiei NAVROM din Anvers", a opinat Mugur Ciuvică.

"Turnători, precum Traian Băsescu, au nenorocit zeci de colegi, care au fost închişi de Securitate sau le-a fost afectată cariera", a declarat vicepreşedintele Acţiunii Populare, Max Bădin, fost navigator la Constanţa ca şi Traian Băsescu.

Acuzaţiile Acţiunii Populare se bazează pe acest Registru, care, potrivit spuselor lui Mugur Ciuvică, a fost autentificat de specialişti. Domnia sa arătat că este sigur de acuzaţiile sale, deoarece se ştie că procedura racolării membrilor PCR în Securitate presupunea obţinerea aprobării prim-secretarului judeţean al partidului. Afirmaţiile membrilor Acţiunii Populare apar în contextul în care PD a reuşit în ultima vreme să racoleze o serie de filiale judeţene ale partidului condus de Emil Constantinescu. Mai mult, Mugur Ciuvică a arătat că a fost provocat de recentele declaraţii ale lui Traian Băsescu care a acuzat foştii securişti şi nomenclaturişti că au revenit la putere şi au instaurat un regim corupt.

În replică, Traian Băsescu a negat orice colaborare cu Securitatea, arătînd că nu a cunos-cut nici un ofiţer pe nume Avramidis, cum afirmă Mugur Ciuvică. Liderul PD a reamintit faptul că în anul 2000, înaintea alegerilor, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a studiat dosarele tuturor candidaţilor, inclusiv pe cel al lui Traian Băses-cu, arătînd că acesta nu se regăseşte printre colaboratorii Securităţii. Mai mult, Băsescu a anunţat nu i s-a adus niciodată la cunoştinţă că este sursă a Securităţii şi nu poate accepta nici un fel de responsabilitate pentru înscrisurile din registrul foştilor secretari de partid. Prin urmare, liderul PD a anunţat că îl va da în judecată pe Mugur Ciuvică pentru declaraţii calomnioase. "Traian Băsescu a recunoscut doar, lucrurile pe care le spusese şi înainte că în calitate de comandant de navă a fost nevoit să întocmească rapoarte de voiaj, în care însă, niciodată nu a vizat atitudinea oamenilor faţă de regim sau puncte de vedere exprimate în particular", se arată în comunicatul de presă al Partidului Democrat.

Mugur Ciuvică a arătat că acele certificate emise de CNSAS nu au nici o credibilitate, deoarece şi Ristea Priboi, care a fost ofiţer de securitate, a obţinut un astfel de aviz. Mugur Ciuvică a găsit şi un răspuns pentru calmul lui Băsescu în legătură cu trecutul său. "Traian Băsescu îşi permite să acuze pe alţii deoarece era convins că dosarul său de la Securitate a fost distrus în 1990, însă pot exista copii ale acelui dosar", a afirmat reprezentantul AP.

Mircea Dinescu, membru în CNSAS, ne-a declarat: "Noi la CNSAS nu avem nici o informaţie legată de colaborarea lui Băsescu cu fosta Securitate". Domnia sa a arătat că toţi şefii de întreprinderi şi comandanţi de nave erau obligaţi să semneze note informative către Securitate. "Nu cred că Băsescu ar fi fost informator şi nici nu cred că dosarul său ar fi ţinut timp de 14 ani de către PDSR pentru a fi scos acum", ne-a spus Dines-cu. Domnia sa a afirmat că e cazul altor lideri din opoziţie care sînt şantajaţi politic cu dosarele lor.

PNL, prin vocea purtătorului de cuvînt, Eugen Nicolăescu, ne-a spus că i se pare curios faptul că Acţiunea Populară scoate la iveală tocmai acum aceste acuzaţii. "Este dubios faptul că Acţiunea Populară găseşte în fiecare duminică ţinte numai din opoziţie şi nu de la putere", a declarat Eugen Nicolăescu. Domnia sa a precizat că CNSAS este instituţia care trebuie să se pronunţe în legătură cu acest caz, "care redeschide o cutie a Pandorei într-un an electoral".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb