Apple a primit un vot de încredere de la analistul Evercore ISI, Amit Daryanani, care reafirmat trendul ascendent pentru acţiunile gigantului tehnologic din Cupertino. Este adevărat, un investitor versat nu trebuie să ia decizii bazate doar pe recomandările unui analist, fie şi el unul experimentat. Amit Daryanani are, însă, un punct de vedere cel puţin interesant în legătură cu evoluţia acţiunilor Apple în următorul trimestru. Toate analizele arată că este un moment proprice în care să cumperi acţiuni Apple. Haideţi să vedem!
Analistul Daryanani crede că acţiunile Apple vor continua să crească până la sfârşitul anului datorită dezvoltării segemntului de servicii oferite de compania din Cupertino. Apple s-a concentrat foarte mult pe acest segment în ultimul timp. Dovadă o face lansarea unui format nou al aplicaţiei Apple TV, cu un refresh al secţiunilor de conţinut, inclusiv adăugarea unei dedicată celor mici. Datorită importanţei pe care Apple o dă dezvoltării de servicii, analiştii financiari au început să reevalueze imaginea lor despre Apple, iar acest lucru se vede şi în evoluţia acţiunilor la bursă.
Ce se va întâmpla cu acţiunile Apple?
Analistul de la Evercore ISI, Amit Daryanani preconizează evoluţia acţiunilor Apple pentru următoarele 12 luni de la 215 dolari la 217 dolari. Nu este o diferenţă considerabilă, ai fi tentat să spui. Totuşi, această apreciere a preţului acţiunilor Apple, combinată cu randamentul de dividende de 1,5% al Apple se poate concretizată într-o rentabilitate de aproximativ 8% de la tranzacţionarea acţiunilor în prezent. În final, rentabilitatea ar urma să depăşească un câştig de aproape 30% pentru anul bursier în curs.
Analiştii au considerat mai mulţi factori care, posibil influenţează aprecierea acţiunilor Apple:
- O marjă de profit mai mare datorată scăderii preţului procesoarelor
- Creşterea vânzărilor de MacBook-uri
- Lansarea de noi versiuni de calculatoare
- Dezvoltarea bussinesului de servicii Apple
Apple intră într-o nouă eră a serviciilor
Nu numai analiştii sunt optimişti în privinţa acţiunilor Apple, ci şi investitorii. Managementul Apple face eforturi evidente pentru a demonstra că segmentul să de servicii este în continuă dezvoltare, iar serviciile flagship Apple Music, iCloud şi AppStore aduc venituri considerabile. Rezultatele Apple din primul trimestru din 2019 au cuprins şi marja brută din sectorul de servicii. Aceasta este o premieră pentru comunicarea Apple, semn că gigantul din Cupertino are un nou pariu de câştigat.
Investitorii au văzut în această mişcare un semn de bun augur şi probabil de aceea au început să atribuie o valoare mai mare segmentului. Cu o marjă brută de 63% la acea vreme, investitorii au aflat că serviciile se mândresc cu o economie mult mai bună decât activitatea hardware a Apple (segmentul de produse al companiei a avut o marjă brută de 34% în aceeaşi perioadă). Nu numai că marja brută Apple pentru servicii a fost mult mai mare decât se aşteptau analiştii, dar aceasta continuă să se extindă. Marja brută a serviciilor Apple din trimestrul doi a fost de 64%, în creştere faţă de 63% în primul trimestru şi de 62% în perioada precedentă.
Mic istoric al acţinilor Apple
Din 1980 până în prezent, acţiunile Apple sunt unele dintre cele mai analizate de investitori şi analişti. În data de 23 august, ultimul preţ per acţiune Apple era de 202.64 dolari. Un mic istoric statistic ar arăta cam aşa:
- Preţul all-time per acţiune este de 230.27 dolari, cu 13.6% mai mare decât preţul actual
- Cel mai mare preţ per acţiune din ultimele 52 de săptămâni a fost de 230.27 dolari, adică tot cu 13.6% mai mare decât preţul actual
- Cel mai mic preţ per acţiune din ultimele 52 de săptămâni a fost de 141.58 dolari, cu 30% mai puţin decât preţul actual
- Preţul mediu per acţiune Apple din ultimele 52 de săptămâni este de 192.14 dolari.
Care este de fapt cartea pe care mizează Apple?
Apple pare că vrea să exploreze mai mult sectorul serviciilor şi îşi extinde "antenele" în multe domenii şi sub-domenii conexe. De exemplu, numai luna aceasta, Apple a lansat, împreună cu banca americană Goldman Sachs, un card de credit virtual destinat operaţiunilor de larg consum.
Este din ce în ce mai vizibil că serviciile sunt mai mult decât cel mai profitabil segment de afaceri al Apple şi creşte într-un ritm rapid. În T2 fiscal, serviciile au reprezentat 20% din venituri, în creştere faţă de 16% din veniturile din trimestrul trecut. Veniturile din segment au crescut cu 16% an de an, compensând pentru scăderea de 9% a veniturilor hardware.
Aşadar, pare o perioadă propice pentru a investi în Apple şi pentru a cumpăra acţiuni Apple. Atât analiştii financiari, cât şi unii investitori împărtăşesc această opinie şi se uită cu ochi buni la dezvoltarea segmentului de servicii Apple, iar gigantul din Cupertino pare "să le facă pe plac".
(C)