Acţiunile companiei Bursei de Valori Bucureşti (BVB), companie listată în 2010 pe propria piaţă reglementată la vedere, în categoria Premium, vor fi incluse, din 19 septembrie în indicii FTSE Russell dedicaţi pieţelor emergente. Acţiunile BVB vor intra în componenţa FTSE Global Micro Cap, includerea fiind anunţată de furnizorul global de indici în urma revizuirii trimestriale publicată vineri, 19 august, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.
Potrivit sursei citate, Bursa de Valori Bucureşti va fi a şaptea companie românească prezentă în indicii FTSE Global Micro Cap, alături de Aquila, Bittnet Systems, Conpet, Purcari Wineries, Sphera Franchise Group şi Transport Trade Services. În total, România va avea din 19 septembrie13 companii incluse în indicii FTSE Russell dedicaţi pieţelor emergente, şapte în indicii FTSE Global Micro Cap şi şase în indicii FTSE Global All Cap.
"Includerea acţiunilor Bursei de Valori Bucureşti în indicii FTSE Global Micro Cap confirmă acţiunile noastre continue şi susţinute din ultimii ani pentru creşterea lichidităţii. Totodată, primim o reconfirmare internaţională în ceea ce priveşte potenţialul pieţei de capital din România. Bursa de Valori Bucureşti se alătură celorlalte 12 companii deja incluse în indicii furnizorului global de indici FTSE Russell şi creşte astfel reprezentativitatea României în aceşti indici şi, mai ales, diversifică domeniile de activitate ale companiilor listate cu care suntem prezenţi în indicii FTSE Russell dedicaţi pieţelor emergente", a declarat Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.
Anunţul publicat vineri seara de furnizorul global de indici FTSE Russell aduce noutăţi şi pentru alte companii româneşti incluse în indicii FTSE Russell dedicaţi pieţelor emergente, astfel: acţiunile BittnetSystems (BNET) vor fi reincluse în indicii FTSE Micro Cap din 19 septembrie, acţiunile Impact Developer& Contractor (IMP) vor fi excluse din indicii FTSE Global Micro Cap, capitalizarea bursieră totală a companiei fiind peste pragul maxim al indicelui FTSE Micro Cap, acţiunile MedLife România(M) şi One United Properties(ONE) vor trece de la categoria Small Cap la Mid Cap, acţiunile companiilor Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom(SNP) şi Nuclearelectrica (SNN) vor trece de la categoria Mid Cap la Large Cap.
Acţiunile BVB sunt incluse în BET, indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti, BET-TR, indicele care include şi dividendele acordate de companiile din BET, BET-XT, BET-BK, BETPlus, BET-XT-TR, BET-TRN şi BET-XT-TRN. La finalul şedinţei bursiere din 19 august, emitentul Bursa de Valori Bucureşti avea o capitalizare de 207 miliardeRON (41miliardeEUR).
Bursa de valori Bucureşti administrează două pieţe distincte, Piaţa Reglementată şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, pe care sunt listate o varietate de instrumente financiare precum acţiuni, obligaţiuni, unităţi de fond, certificate, produse structurate, drepturi de preferinţă.
Pe Piaţa Reglementată sunt listate acţiunile a 83 de companii din sectoare de activitate diverse şi de o importanţă deosebită pentru economia României, cu o capitalizare de 192 miliarde RON (19 august 2022). Astfel, vedem o foarte bună reprezentare a sectorului financiar (35%), energie (30%), utilităţi (16%), sănătate (5%), construcţii (4%) etc. Pe piaţa AeRO, segmentul de acţiuni al Sistemului Multilateral de Tranzacţionare, sunt listate acţiunile a peste 290 de companii, cu o capitalizare de 15 miliarde RON (19 august 2022).Până la jumătatea acestui an, au avut loc 28 de listări de acţiuni şi obligaţiuni, dintre care 10 de acţiuni şi 18 de obligaţiuni, cu o valoare totală de 1,16 miliarde euro.
În materie de proiecte speciale, alături de proiectul Contrapărţii Centrale (CCP), Bursa de Valori derulează programul Made in Romania, al cărui scop este acela de a găsi viitoarele motoare ale economiei româneşti şi proiectul BVB Research Hub lansat în mai 2021, care vizează îmbunătăţirea acoperirii cu rapoarte de analiză pentru emitenţii locali şi creşterea accesului la analiză fundamentală pentru investitorii locali. De asemenea, Bursa de Valori Bucureşti continuă proiectul ESG iniţiat în 2020, prin colaborarea cu Sustainalytics, unul dintre liderii globali pe acest segment, anul acesta fiind publicate primele scoruri ESG pentru unele dintre companiile listate la bursă. Tot anul acesta a fost lansat primul Ghid privind raportarea ESG cu sprijinul BERD şi al companiei de consultanţă specializată în sustenabilitate, Steward Redqueen.
Pe 1 decembrie 2022, Bursa de Valori Bucureşti va împlini 140 de ani de la deschiderea oficială a bursei, după o perioadă de peste 70 de ani în care au funcţionat în România doar burse de comerţ, se mai arată în comunicat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.08.2022, 11:56)
in indicii astia incep sa intre toate gunoaiele
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.08.2022, 12:07)
nu as investi niciodata in bvb, desi afacerea a crescut ca fat frumos, si probabil va mai creste cu alte listari, dezvoltare, cat timp autoritatile statului se poarta precum in ultimii 32 ani eu nu ma bag. E o lume libera, am dreptul sa investesc unde vreau, nu pot fi obligat sa investesc la bvb.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.08.2022, 13:19)
Cine te obliga? Sau pe cine incerci sa convingi?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.08.2022, 15:48)
Atât timp cât escrocheriile de la Sif-uri sunt acceptate la BVB, ea nu are viitor. Și BVB nu o sa ia poziție, pentru că SIF-urile controlează mult din acțiunile BVB, practic SIF-urile numesc conducerea.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de și eu în data de 22.08.2022, 18:25)
bine punctat, chapeau;)