Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au fost tranzacţionate marţi la Depozitarul Central la un preţ de 0,42 lei, cu 40% peste preţul maxim din 2009, de 0,3 lei, cotaţiile din România atingând astfel nivelul de pe piaţa din Viena, au declarat surse din piaţa de capital, citate de Mediafax. "Volumul transferurilor a fost de câteva milioane de titluri. Cererea este foarte mare în raport cu oferta, în urma unor zvonuri potrivit cărora Franklin Templeton ar putea inţia, la jumătatea lunii martie, procedurile de înregistrare la CNVM pentru a începe administrarea Fondului", au spus sursele citate.
Preţul de marţi este similar cu valoarea la care este evaluată o acţiune FP în urma ultimelor tranzacţii cu derivatele pe aceste titluri la Bursa din Viena, realizate la începutul lunii martie. Acţiunile Fondului Proprietatea nu sunt încă tranzacţionate pe o piaţă reglementată, transferurile fiind realizate la sediul Depozitarului Central prin contract de cesiune între părţi.
Instrumentele financiare derivate de tip warrant cu activ suport pe titlurile Fondului Proprietatea au crescut, pe 2 martie, la Bursa din Viena, cu 17,76%, la 51.700 de euro, astfel că o acţiune a fost evaluată la 0,1034 euro, respectiv 0,42 lei.
Pe 4 martie, preţul warrant-urilor era de 51.900 euro, în urcare 3,8% faţă de 2 martie, cotaţie la care un titlu valorează 0,1038 euro, sau 0,424 lei. Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 778.500 de euro.
"Preţul la care se realizează tranzacţiile la Depozitarul Central se pare că urmăreşte cotaţia corespunzătoare unui titlu prin tranzacţionarea warrant-urilor la Viena", au explicat sursele citate.
Firma cehă Wood&Company a lansat în luna decembrie instrumentele financiare derivate pe acţiunile FP pe piaţa din Viena, iar în cadrul primei tranzacţii un certificat a fost cotat la 34.997,64 euro, ceea ce echivala cu un preţ pe acţiune de 0,0699 euro. Astfel, de la lansare, cotaţia unui warrant a cres-cut cu aproape 50%, în ciuda numărului redus de tranzacţii.
Fiecare warrant cuprinde 500.000 de acţiuni emise de Fondul Proprietatea. Aceste instrumente dau posesorului dreptul de a cumpăra la scadenţă acţiunile de la cel care a lansat acest tip de instrument derivat.
Evoluţia acţiunilor FP a fost foarte apropiată de direcţia Bursei de Valori Bucureşti, în ultimii trei ani. Astfel, de la nivelul maxim de 0,6 - 0,7 lei consemnat la jumătatea anului 2007, cotaţia FP a coborât până la 0,1 lei, la sfârşitul anului 2008, după care a revenit pe creştere, atingând un maxim de 0,3 lei, în 2009.
În luna decembrie 2009 acţiunile FP au coborât la 0,23 - 0,24 lei pe unitate, după ce a fost amânată semnarea contractului de administrare cu Franklin Templeton.
De la începutul acestui an, preţul acţiunilor FP a continuat să crească, astfel că a ajuns în prezent la 0,42 lei.
"Cererea este foarte mare în raport cu oferta, în urma unor zvonuri potrivit cărora Franklin Templeton ar putea iniţia, la jumătatea lunii martie, procedurile de înregistrare la CNVM pentru a începe administrarea Fondului".
1. Victirie
(mesaj trimis de cernatescu t în data de 11.03.2010, 03:34)
Chiar si la 0.42 bani cei ce vaqnd sunt victimile brokerilor. Oricum valoarea FP este in crestere.
Cei ce vor sa-si recupereze ceeace li s-a furat de comunisti asa cum au asteptat mai mult de 50 de ani mai pot astepta citeva saptamani sau luni.
Sa avem rabdare. Noua conducere a FP este hotaraita sa faca treaba asa cum se vede.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.03.2010, 23:22)
habar nu aveti de nimic
actiunile fp nu vor valora in veci mai mult de 0.3 lei. ce franklin ce templeton visati. in portofoliul fp sunt cateva firme mari (tel,snp etc ) in rest numai tarabe de doi lei. ca si actionarii fp. despagubiti de stat cu niste titluri care nu valoareaza doi bani