Titlurile combinatului chimic "Oltchim" Râmnicu Vâlcea (OLT) s-au apreciat, ieri, cu 10,57% la 1,36 lei/titlu, revenind la tranzacţionare după ce au fost suspendate în primele zile ale săptămânii, din cauza Adunării Generale de marţi. Acţiunile OLT au suscitat interesul investitorilor şi în ultimele luni, apreciindu-se cu 569,9% de la începutul anului.
Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al "Intercapital Invest", ne-a declarat: "Azi (n.r ieri) a fost prima zi în care titlurile OLT au fost tranzacţionate, după Adunarea Generală. Este posibil ca investitorii să fi intrat agresiv la cumpărare şi să fi dus preţurile atât de sus".
Mihai Mureşian a mai precizat, însă, că acţiunile OLT sunt foarte volatile, subliniind că există şi unele diferende între acţionari şi conducerea companiei.
Domnul Mureşian este de părere că aprecierea acţiunilor OLT este datorată, în mare, şi aprobării contractării unor credite în AGA, precum şi vânzării unui activ din patrimoniul societăţii.
Mihai Mureşian a adăugat: "Dacă societatea va contracta aceste credite, activitatea economică a companiei va creşte. Nu este exclus să mai fie creşteri şi în zilele următoare".
Marcel Murgoci, director operaţiuni la "Estinvest", este de părere că deciziile adoptate în AGA de marţi au crescut încrederea investitorilor în companie.
Acţionarii "Oltchim" au decis, marţi, printre altele, că Preşedintele Consiliului de Administraţie nu va mai putea îndeplini, în acelaşi timp, şi funcţia de director general al combinatului, dar şi contractarea a două credite de 100 de milioane de euro (n.r. pentru investiţii), şi respectiv 150 milioane de euro (n.r. pentru capitalul de lucru necesar funcţionării la capacitate). Acţionarii nu au fost de acord însă cu sugestia PCC SE ca împrumuturile necesare să fie votate separat în funcţie de fiecare proiect de investiţie.
Tot marţi, a fost decisă constituirea de garanţii suplimentare mobiliare şi imobiliare, de 72,78 milioane de lei, în favoarea Băncii Comerciale Române. Acţionarii "Oltchim" au aprobat de principiu ca societatea să încheie o convenţie cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului prin care să accepte calcularea unei dobânzi la creanţa AVAS pentru perioada 1 ianuarie 2007 şi până la data conversiei.
Ministerul Economiei controlează 54,8% din acţiunile OLT, iar PCC SE şi Carlson Ventures deţin concertat 31,3% din companie.