DN AGRAR Group SA anunţă publicarea situaţiilor financiare proforma pentru anul 2021 pentru a reflecta 4 noi companii integrate în 2022, conform unui comunicat remis redacţiei. Activele totale la 31 decembrie 2021, cu includerea noilor companii, sunt de 218,74 milioane lei (proforma), cu 50% mai mari faţă de bilanţul anual consolidat publicat în Raportul Anual 2021 şi cu 170% faţă de 2020.
Jan Gijsbertus de Boer, Preşedintele Consiliului de Administraţie DN AGRAR Group:
"Procesul de dezvoltare al companiei prin achiziţii a fost susţinut de listarea la Bursa de Valori Bucureşti încă de anul trecut şi are ca scop integrarea cât mai eficientă a activităţilor grupului, parte a unei economii circulare. Planurile rămân ambiţioase, cu proiecte de modernizare şi integrare, susţinute de un model de afaceri de succes, respectiv atingerea unei cifre de afaceri de 80 milioane de lei în 2022, susţinută în principal de achiziţia fermei Apold, realizată la începutul lunii aprilie."
Potrivit sursei citate, următoarele companii au fost incluse în situaţiile financiare proforma, cu modificări semnificative în bilanţul încheiat la 31 decembrie 2021, pentru a oferi o perspectivă mai clară asupra impactului achiziţiilor realizate asupra situaţiei financiare a grupului. Contul de profit şi pierdere nu a fost afectat, conform OMFP 1802/2014, companiile devenind parte operaţională a grupului de abia în 2022, însă pentru realizarea acestor situaţii proforma au fost considerate parte din patrimoniu la 31 decembrie 2021, astfel:
Data obţinerii controlului a fost considerată 31 decembrie 2021, veniturile şi cheltuielile aferente anului 2021 nu se cumulează cu cele ale Grupului, dar rezultatul curent al acestor societăţi este luat în considerare în calculul fondului de comerţ la achiziţie. Achiziţia societăţilor impacteaza fluxurile de numerar proforma ale Grupului în ceea ce priveşte Plăţile în numerar pentru achiziţionarea părţilor sociale ale filialelor, asimilate a fi fost făcute la 31 decembrie 2021, Încasările în numerar din credite, de asemenea asimilate a fi avut loc la 31 decembrie 2021, precum şi poziţia de Numerar la sfârşitul perioadei. Principiile contabile folosite la întocmirea acestor situaţii financiare proforma consolidate sunt cele cuprinse în Ordinul Ministrului Finanţelor Publice al României nr. 1802/2014 cu modificările ulterioare.
După finalizarea tuturor operaţiunilor legale, Grupul DN AGRAR ajunge la 16 entităţi care susţin o agricultură integrată, parte a unei economii circulare, prin zootehnie - creşterea bovinelor de lapte, producţie agricolă vegetală, prestări servicii în agricultură, logistică, transport si turism.
Integrarea fermelor Lacto Agrar şi Apold în ultimul an a contribuit la dublarea numărului de bovine până la 10,000. În ce priveşte producţia vegetală, prin integrarea noilor companii, suprafaţa lucrată depăşeşte 7,000 de hectare de teren. Pentru anul agricol 2021-2022 sunt înfiinţate culturi de toamnă - triticale de toamnă, grâu de toamnă şi culturi de primăvară - orz, floarea soarelui, porumb, soia şi mazăre.
În iulie 2021, DN AGRAR Group a atras 24,8 milioane de lei de la investitori în urma unui plasament privat prin care societatea a vândut 25,7% din capitalul social, pentru a achiziţiona ferma Lacto Agrar, conform obiectivului stabilit în prospectul de emisiune. Înainte de preluarea Lacto Agrar, producţia vegetală, producţia zootehnică şi managementul fermei erau integrate în agribusiness-ul grupului de firme DN AGRAR, astfel că după finalizarea tranzacţiei nu a fost necesar un proces de tranziţie al activităţilor de producţie şi management, desfăşurate în cadrul activităţii fermei. Restul achiziţiilor au fost finanţate printr-o facilitate de credit, înregistrată ca datorie pe termen lung, se mai arată în comunicat.