ACTIVISTUL NICUŞOR DAN ACUZĂ: "ANRM ascunde datele Chevron privind forajele de la Pungeşti"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 19 decembrie 2014

"ANRM ascunde datele Chevron privind forajele de la Pungeşti"

Preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul" suspectează că americanii au găsit cantităţi mici de gaze de şist

Actualizare 12:30 Chevron nu comentează acuzaţiile lui Nicuşor Dan

Reprezentanţii companiei ne-au comunicat astăzi că nu comentează acuzaţiile lui Nicuşor Dan şi că nu îşi vor face publice strategiile de business.

Oficialii au revenit cu aceeaşi declaraţie pe care ne-au transmis-o şi la începutul lunii noiembrie: "Chevron analizează informaţiile obţinute pe parcursul operaţiunilor de foraj şi cele obţinute în urma investigaţiilor geo-fizice pentru a înţelege potenţialul de resurse de gaze naturale din argilite.

După finalizarea analizelor, rezultatele vor fi predate ANRM şi vor rămâne în custodia statului. Confidenţialitatea informaţiilor de acest gen este menţinută în conformitate cu legislaţia din România (Legea Petrolului, nr. 238/2004, art. 4)".

---

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) ar ascunde datele primite de la Chevron, referitoare la explorările de gaze de şist efectuate de compania americană la Pungeşti, judeţul Vaslui, potrivit lui Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul".

Domnia sa ne-a precizat: "Sunt convins că aceste date sunt ascunse de public. Cred că informaţiile sunt negative, în sensul că Chevron a găsit o cantitate mică de gaze de şist în zonă şi că nu este rentabil pentru ei să continue operaţiunile în acea regiune".

Deşi au trecut peste cinci luni de când Chevron a anunţat că a finalizat activităţile de explorare la prima sondă din România, în localitatea Pungeşti, grupul american nu a anunţat până acum care sunt rezultatele explorării.

Activistul Nicuşor Dan susţine că reprezentanţilor Chevron le este frică să transmită analiza acestor date, întrucât nu vor să le fie afectată valoarea pe bursa americană şi lichiditatea.

La începutul lunii noiembrie, reprezentanţii companiei americane ne-au comunicat că Chevron analizează informaţiile obţinute pe parcursul operaţiunilor de foraj şi cele obţinute în urma investigaţiilor geo-fizice pentru a înţelege potenţialul de resurse de gaze naturale din argilite. "După finalizarea analizelor, rezultatele vor fi predate Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) şi vor rămâne în custodia statului. Confidenţialitatea informaţiilor de acest gen este menţinută în conformitate cu legislaţia din România", potrivit oficialilor Chevron.

Preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul" susţine că avocaţii Chevron nu s-au mai prezentat la ultimele termene ale proceselor pe care compania le are cu comunele din zona Bârlad şi cu ONG-ul domniei sale. În cadrul proceselor se judecă legalitatea hotărârilor prin care autorităţile locale au interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist. Nicuşor Dan este de părere că Chevron nu ar mai fi interesată de zona Bârlad.

Domnia sa ne-a precizat: "Prezenţa avocaţilor la procese este facultativă, întrucât judecătorul se pronunţă pe baza faptelor scrise, a probelor depuse de ambele părţi. Pentru zona Vaslui-Iaşi am avut şapte procese cu compania Chevron. Două au fost soluţionate la nivelul Tribunalului Vaslui, fiind implicate Consiliile locale din oraşul Murgeni şi comuna Găgeşti, respectiv prefectul de Vaslui".

Nicuşor Dan ne-a spus că Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a pierdut cele două procese, întrucât au intervenit prea târziu de partea autorităţilor locale: "Drept urmare, hotărârile consiliilor locale de a interzice explorarea şi exploatarea gazelor de şist în cele două zone au fost anulate". Astfel, potrivit legii, Agenţia Naţională a Resurselor Minerale (ANRM) poate să dea avize de explorare şi exploatare în Murgeni şi Găgeşti, iar Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) poate să acorde avize de mediu, potrivit sursei citate.

Domnul Dan a conchis: "Dacă am reuşi să câştigăm un proces şi să arătăm că gazele de şist nu sunt incluse în Legea petrolului, atunci ar fi creat un precedent, iar hotărârile ulterioare ale instanţelor în alte procese ar fi favorabile consiliilor locale, care au interzis explorarea şi exploatarea acestor resurse".

Dintre titularii de acorduri de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră din România, o singură companie, Chevron Romania Exploration and Production SRL, s-a arătat interesată de cercetarea gazelor naturale provenite din şisturi, potrivit ANRM.

Reprezentanţii Autorităţii au transmis că acordurile petroliere încheiate de Chevron Romania Exploration and Production SRL şi statul român, prin ANRM se află încă în etapa de explorare.

New York a interzis fracturarea hidraulică

Statul New York a interzis fracturarea hidraulică, potrivit comisarului de sănătate Howard Zucker, citat de New York Times. "Nu pot să suport nivelul ridicat de fracturare hidraulică în New York", a precizat oficialul american. New York este al doilea stat american care interzice fracturarea, după Vermont, în 2012, conform publicaţiei menţionate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Activistul Nicuşor Dan susţine că reprezentanţilor Chevron le este frică să transmită analiza acestor date, întrucât nu vor să le fie afectată valoarea pe bursa americană şi lichiditatea"

    Pretul actiunilor Chevron stau la mana resurselor din Pungesti ? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb