Activul net al SIF-urilor a scăzut cu 0,16% în luna aprilie

A.M.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 mai 2006

Scăderea pe ansamblu a activelor nete ale SIF-urilorîn luna aprilie, (cu -0,16% faţă de luna martie) se datorează în principal faptului că toate societăţile de investiţii financiare, cu excepţia SIF Moldova, au inclus în calculul activelor nete pe luna aprilie, la capitolul "datorii totale", dividendele cuvenite acţionarilor şi aprobate de adunările generale desfăşurate în aprilie, fapt care a sporit nivelul datoriilor pe total SIF cu peste 48%. SIF "Moldova" urmează să facă acelaşi lucru dar în activul pentru luna mai. Astfel, că în luna raportată, dintre cele cinci SIF doar, SIF "Moldova" şi SIF "Oltenia" au înregistrat aprecieri uşoare ale valorii activului net şi ale valorii nete unitare, acestea fiind de 2,74%, respectiv de 0,29%.

La finele lunii aprilie 2006, SIF-urile înregistrau un total al activelor nete de 6,869 miliarde RON, cu 35,7% mai mare decît cel înregistrat la începutul anului. Exprimat în moneda unică europeană, suma activelor nete ale SIF-urilor a înregis-trat o creştere de 1,17 % faţă de luna anterioară, pe fondul unei aprecieri a leului faţă de moneda euro cu 1,3% în acelaşi interval.

Acţiunile cotate au cea mai mare pondere în activul total al SIF "Oltenia"(82,16%). Şi la capitolul valoare absolută a aces-tor deţineri excelează tot SIF "Oltenia", valoarea acţiunilor cotate fiind de 1,529 miliarde RON. În extrema opusă se află SIF "Muntenia" cu o pondere a acţiunilor cotate în activul total de 65,47%, valoarea absolută fiind de circa 870 milioane RON. Peste 90% din acţiunile cotate, pentru toate cele cinci SIF, sînt contabilizate ca imobilizări financiare pe termen scurt.

SIF Moldova a obţinut cel mai bun randament al portofoliului de acţiuni

În ceea ce priveşte aprecierea valorii portofoliului de titluri cotate în perioada analizată, în ordine descrescătoare situaţia este următoarea: SIF Moldova 3,46% ( faţă de 4,8% în martie), SIF Banat Crişana 2,40% (faţă de 3,1% în martie), SIF Transilvania 2,3% (faţă de 4,9% în martie), SIF Oltenia 2,19% ( faţă de 3,7% în martie) şi SIF Muntenia 1,47% ( faţă de 2% în martie). În acest fel, din punct de vedere al aprecierii valorii titlurilor cotate, SIF "Muntenia" se menţine ultima din top iar SIF "Moldova" urcă pe primul loc. La sfîrşitul perioadei de raportare, deţinerile totale de titluri de stat au înregistrat o creştere uşoară de 3,43% faţă de perioada anterioară. Totuşi, atît în valoarea absolută, cît şi ca procent în totalul activului net titlurile de stat nu reprezintă o deţinere importantă pentru SIF-uri, doar 15 milioane RON fiind investiţi în astfel de active. Şi volumul deţinerilor în depozite bancare s-a diminuat în aprilie cu 5,98% faţă de luna anterioară, ajungînd pînă la 248,4 miloane lei, de la 264,2 în martie. La categoria plasamente monetare SIF Moldova este în continuare pe prima poziţie faţă de celelalte SIF, avînd plasate peste 96,3 milioane lei în depozite bancare şi certificate de depozit şi titluri de stat, urmată de SIF Muntenia cu 79,4 milioane RON.

Valoarea absolută a deţinerilor de obligaţiuni corporative şi municipale se menţine aproximativ constantă cu cea raportată la sfîrşitul lunii martie şi este de 32,97 milioane RON faţă de 33,14 milioane RON la sfîrşitul lunii trecute. SIF Moldova este SIF-ul ce înregistrează modificări mai accentuate la capitolul deţineri de obligaţiuni municipale şi corporative, acestea scăzînd în luna aceasta cu 5,17%, după ce şi în luna trecută aceste deţineri ale SIF-ului au fost diminuate cu peste 56%. În luna aprilie, doar acţiunile SIF Muntenia s-au tranzacţionat cu primă, pentru celelalte SIF discount-ul situîndu-se între 14,3% la SIF Oltenia şi 1,98 % la SIF Banat-Crişana. În perioada analizată, SIF "Transilvania" şi SIF Moldova au avut cea mai mare lichiditate, în aces-tă lună tranzacţionîndu-se pe fiecare din ele 3,50% ( faţă de 8,63% în martie), respectiv 2,57% (faţă de 8,35% în martie) din capitalul lor social, în cuantumul a 13.617 tranzacţii realizate pe SIF Transilvania şi 12.847 tranzacţii pe SIF Moldova. Din acest punct de vedere, SIF Muntenia a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu avînd loc în luna martie 12.350 tranzacţii ce au însumat 1,66% din capitalul social.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb