ACUE: "Metodologia de stabilire a tarifelor de distribuţie a electricităţii va avea efecte negative"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 20 septembrie 2018

Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) consideră că metodologia de stabilire a tarifelor de distribuţie a energiei electrice şi reducerea ratei reglementate a rentabilităţii aplicată acestor tarife, adoptate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), vor avea efecte negative asupra reţelelor şi consumatorilor.

Potrivit unui comunicat al ACUE, strategia energetică a României, în curs de aprobare şi aliniată cu direcţiile de dezvoltare ale cadrului de reglementare european, subliniază nevoia imperioasă de investiţii în sector, ceea ce vine în contradicţie cu prevederile reglementărilor aprobate de ANRE, care sunt de natură să diminueze volumul investiţiilor şi să crească decalajul dintre România şi celelalte ţări din UE. ACUE consideră: "Sectorul distribuţiei de energie electrică şi de gaze naturale este strategic pentru economie şi trebuie reglementat din această perspectivă, motiv pentru care are nevoie de un cadru de reglementare clar, predictibil şi stabil, care să stimuleze investiţiile şi creşterea calităţii serviciilor în beneficiul consumatorilor.

Fără un cadru transparent, clar şi stabil, care să reflecte condiţiile de piaţă, pentru următoarea perioadă de reglementare nivelurile actuale de invesţitii nu vor putea fi sus-ţinute.

O reducere semnificativă a investiţiilor va avea ca efect final scăderea calităţii serviciului, afectând atât consumatorii casnici, comerciali şi industriali, cât şi competitivitatea economiei româneşti".

În opinia sursei citate, o scădere a volumelor de investiţii ar anula efectele de îmbunătăţire înregistrate ca rezultat al investiţiilor de aproximativ 1,2 miliarde de euro realizate în perioada 2014-2017 în reţelele de dis-tribuţie a energiei electrice, respectiv reducerea duratelor de întrerupere medii de la 700 la 284 minute/consumator/an.

"Pentru acest an, operatorii de distribuţie energie electrică au în curs de realizare investiţii totale de aproape 400 milioane de euro.

Efectul de scădere a tarifului de distribuţie va fi aproape nul pentru factura finală a consumatorilor cas-nici. De exemplu, o familie cu un consum standard de circa 100 kWh/lună va economisi sub 1 leu/lună la factură", a transmis CUE.

Dincolo de impactul la consumatori, studiile arată că noile reglementări pentru domeniul distribuţiei de energie electrică vor conduce la pierderea unei contribuţii la PIB de 13,7 miliarde de lei şi la o pierdere de aproximativ 4.500 de locuri de muncă în economie, în perioada 2019-2023, ceea ce va conduce la reducerea cu 1,2 miliarde lei a contribuţiilor fiscale plătite anual la bugetul de stat sub forma veniturilor fiscale din impozitul pe profit, taxe şi contribuţii la asigurările sociale, potrivit comunicatului citat.

În baza principiului transparenţei în procesul de reglementare, ACUE a solicitat ANRE să amâne adoptarea acestora pentru o perioadă de şase luni, pentru a oferi timpul necesar unei consultări reale şi a unei analize corecte a efectelor indicatorilor propuşi, în vederea evitării riscurilor semnificative prezentate de aceste reglementări la adresa capacităţii operatorilor de a efectua investiţiile necesare pentru modernizarea şi dezvoltarea reţelelor şi îmbunătăţirea calităţii serviciului de distribuţie.

Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, marţi, Metodologia de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice prestat de operatorii de distribuţie concesionari.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. la momentul actual distributia primeste ~ 154 lei/mwat imens lraportat la starea retelei de distributie. Uitati-va ce a fost in sud-vestul tarii dupa furtuna din 17 septembrie2017. Enel a anuntat ca au 300 de reparatii si au avut 5. Mare magarie si tubeu la greu. Saracii , au restructurat personalul inclusiv interfata cu clientii. Am ajuns ca intr-un judet sa avem un singur punct de lucru cu consumatorii. Sa plece repede daca nu le convine si sa ne lase cu firme mai apoape de client si nu cu talhari de drumul mare. Oricum investitiile au fost pe hartie ori s-au facut la preturi supraevaluate pentru profit maxim. Sunt atatea costuri ascunse,intr-o factura de energie electrica incat omul obisnuit ramane mut si nu mai pricepe nimic. Asta se datoreaza acelei gasti pe nume ANRE care a permis acest furt national asupra consumatorului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb