Firma Cotroceni Park nu a fost înştiinţată oficial cu privire la trimiterea în judecată, a anunţat, ieri, compania care este dezvoltatorul AFI Mall din Bucureşti, menţionând că, din informaţiile pe care le deţine cercetările organelor de urmărire penală continuă, fiind în derulare inclusiv o anchetă ANAF.
"Din cunoştinţele noastre şi ale avocaţilor care ne reprezintă interesele în această investigaţie, cercetările organelor de urmărire penală nu s-au finalizat până în acest moment. Sunt încă în derulare proceduri judiciare de administrare de probatoriu extrem de relevante, inclusiv o anchetă fiscală coordonată de ANAF. Nici societăţii şi nici persoanelor fizice investigate, angajaţi ai SC Cotroceni Park SA, nu li s-a adus la cunoştinţă în mod oficial eventuala finalizare a actelor de cercetare şi întocmirea unui rechizitoriu".
Cotroceni Park susţine că a respectat şi continuă să respecte legile, achitând întotdeauna taxele şi impozitele datorate către stat, potrivit Mediafax.
Astfel, din 2009 şi până în prezent Cotroceni Park afirmă că a contribuit la bugetele locale cu peste 56,5 milioane de lei.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a anunţat, ieri, că firma care deţine AFI Mall Cotroceni din Capitală, directorul economic şi contabilul-şef ai societăţii au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală, prejudiciul produs bugetului Primăriei Sectorului 6 fiind de aproximativ 4,6 milioane de euro.
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti i-au trimis în judecată pe Laura Croitoru şi Cristian Daniel Pohaci, directorul economic, respectiv contabilu- şef al SC Cotroceni Park SRL, pe Gabriela Alexe şi SC Cotroceni Park SA, pentru evaziune fiscală.
Potrivit rechizitoriului, Laura Croitoru, în calitate de director economic SC Cotroceni Park SA, în perioada septembrie 2009- decembrie 2013, a ascuns sursa impozabilă, respectiv valoarea reală a clădirii în care funcţionează complexul comercial AFI Mall Cotroceni, în scopul de a se sustrage de la plata impozitului pe clădire.
Laura Croitoru este acuzată că a precizat o valoare nereală în declara ia depusă la Direcţia de impozite şi taxe Sector 6 Bucureşti, în luna septembrie 2009, pentru clădirea în care funcţionează complexul comercial, înscriind suma de 528.232.597 lei, deşi valoarea impozabilă reală era de 643.208.482 lei. De asemenea, procurorii mai susţin că directorul economic nu a declarat la Direcţia de impozite şi taxe locale Sector 6 Bucureşti, în cursul anului 2010, noua valoare de inventar pentru clădirea în care funcţionează complexul comercial AFI Mall Cotroceni, majorată prin realizarea unor lucrări de construire suplimentare.
În plus, directorul economic ar fi încălcat reglementările contabile în materie, întrucât, la momentul recep iei lucrărilor, respectiv la datele de 18 septembrie 2009 şi 9 iulie 2010, nu a înregistrat în contul 212 - Construcţii sumele înregistrate iniţial în contul 231- Imobilizări corporale în curs, prejudiciind astfel bugetul local al Sectorului 6 Bucureşti cu suma de 11.845.162 de lei lei, la care se adaugă majorări de întârziere calculate până la data de 26 iunie 2014, în cuantum de 7.287.355 lei, rezultând astfel o datorie totală cu titlu de impozit pe clădire în cuantum de 19.132.517 de lei.
Conform rechizitoriului, Daniel Cristian Pohaci, în calitate de contabil şef la SC Cotroceni Park SA, împreună cu Laura Croitoru, a ascuns sursa impozabilă, "respectiv valoarea reală a clădirii în care funcţionează complexul comercial AFI Mall Cotroceni, în scopul de a se sustrage de la plata impozitului pe clădire.
De asemenea, Gabriela Maria Alexe este acuzată că, în luna august 2010, a ascuns valoarea finală a lucrărilor de construire, în scopul de a se sustrage de la plata taxei de autorizare a acestora. Astfel, Alexe ar fi întocmit şi semnat nota contabilă anexată la declaraţia privind valoarea reală a lucrărilor de construcţie, înregistrată la Primăria Sectorului 6 Bucureşti, "prin care a fost declarată o valoare finală a lucrărilor de construire în cuantum de 658.789.146 lei, deşi valoarea reală era de 729.714.505,98 lei, prejudiciind prin aceasta bugetul local al Sectorului 6 Bucureşti cu suma de 709.253,60 lei, la care se adaugă majorări de întârziere în cuantum de 822.734,18 lei calculate până la data de 17.06.2015, rezultând astfel o datorie totală cu titlu de taxă de autorizare a lucrărilor de construire în cuantum de 1.531.987,78 lei".
Anchetatorii au stabilit că prejudiciul creat bugetului local al Sectorului 6 Bucureşti de către inculpaţi, este de 20.664.505,14 lei, compus din impozit pe clădire suplimentar - debit principal şi accesorii calculate până la data de 10 iunie 2014 şi o taxă suplimentară de autorizare a lucrărilor de construire - debit principal şi majorări de întârziere.
"În cursul urmăririi penale, SC Cotroceni Park SA a recuperat în cea mai mare parte prejudiciul, prin achitarea sumei de 20.371.595,74 lei, respectiv echivalentul a aproximativ 4.600.000 euro", se arată în rechizitoriu.
Dosarul va fi judecat de magistraţii Tribunalului Bucureşti.