Compania de recrutare Adecco propune două soluţii pentru elevii care au picat examenul de Bacalaureat: angajarea pe poziţii temporare şi/sau posibilitatea de practică în cazul înscrierii la şcoli postliceale.
Promovabilitatea la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2014, înaintea contestaţiilor, a fost de 59,25%.
Potrivit Adecco, perioada verii este una în care consumul creşte foarte mult, iar activitatea din industria de automotive, componente electronice sau logistică are nevoie de multă forţă muncă flexibilă şi sezoniera. Anual, în această perioadă, sunt disponibile între 1.000-1.500 locuri de muncă/lună prin intermediul companiei de recrutare.
"Mi-ar plăcea să nu mai privim aceşti tineri ca fiind paria ai societăţii şi să-i ajutăm să se integreze pe piaţa muncii pentru a contribui atât la dezvoltarea lor, cât şi a întregii ţări", a declarat Florin Godean, Country Manager Adecco Romania, adăugând: "Iar acest lucru e posibil doar dacă suntem informaţi şi dispuşi să depunem un minim efort; în rest, locuri de muncă sunt, trebuie doar ca ei să ajungă la noi - îndrumaţi sau din proprie iniţiativă".
Reprezentanţii Adecco precizează că societăţile care vor angaja absolvenţi de liceu sau de facultate vor beneficia de subvenţii. Valoarea orientativă a subvenţiei nete este de 900 de lei pentru tinerii cu studii medii şi de 1.300 de lei pentru tinerii cu studii superioare, conform Ghidului Solicitantului Condiţii Specifice "Locuri de muncă subvenţionate".
• Învăţământul profesional, din nou în actualitate
Începând cu anul şcolar 2004 - 2005, pentru învăţământul profesional (Şcoala de arte şi meserii), Ministerul Educaţiei Naţionale nu a mai aprobat plan de şcolarizare. Motivul invocat: lipsa cererii angajatorilor de forţă de muncă pregătită prin acest mod.
Odată cu revigorarea economiei, piaţa muncii solicită din nou absolvenţi de şcoală profesională, lucru ce ar aduce importante beneficii sociale: scade numărul de tineri şomeri (absolvenţi de liceu fără diplomă de bacalaureat); scad cheltuielile de la bugetul de stat pentru ajutorul de şomaj; creşte inserţia socio-profesională a absolvenţilor de şcoală profesională, ceea ce duce la o creştere a volumului colectării contribuţiilor la bugetul de stat; se creează premise reale de consolidare a clasei de mijloc.
Pentru anul şcolar 2014 - 2015, Fundaţia Învăţământului Preuniversitar al Cooperaţiei Meşteşugăreşti "Spiru Haret" şi-a propus ca prin cele 11 şcoli ale sale să pregătescă circa 500 elevi în meserii care ţin de domeniile micii industrii şi serviciilor. Până acum, gradul de ocupare a locurilor propuse prin planurile de şcolarizare este de aproximativ 60% (300 de candidaţi înscrişi pe cele 500 locuri ofertate). Gabriel Zorzini, director general executiv al Fundaţiei învăţământului preuniversitar al cooperaţiei meşteşugăreşti Spiru Haret, ne-a declarat: "Reţeaua şcolilor UCECOM are o tradiţie de peste 60 de ani în pregătirea prin învăţământul profesional. Calitatea învăţământului cooperatist se reflectă în primul rând în rata înaltă de angajabilitate a absolvenţilor săi, aproximativ 85-90%. Acest lucru a fost şi este posibil prin practicarea învăţământului dual, unde teoria se predă la şcoală, iar instruirea practică se efectuează la agenţii economici de profil (viitori angajatori). În prezent, şcolile UCECOM «Spiru Haret» au încheiate parteneriate de practică cu peste 400 de cooperative şi agenţi economici".
Toate şcolile UCECOM "Spiru Haret" sunt acreditate pentru o paletă largă de calificări profesionale: frizer - coafor - manichiurist - pedichiurist; ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie; bucătar; optician montator aparatură optico - mecanică; croitor îmbrăcăminte după comandă. (CORNELIA ANGELESCU)