ADELA COJAN (CNAS): "40% din banii asigurărilor sociale de sănătate merg pentru decontarea medicamentelor"

G.D.
Miscellanea / 25 ianuarie 2023

"40% din banii asigurărilor sociale de sănătate merg pentru decontarea medicamentelor"

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, a afirmat astăzi că 40% din banii de asigurări de sănătate sunt folosiţi pentru decontarea medicamentelor - jumătate în circuitul deschis şi cealaltă jumătate pentru tratamentele în cazul afecţiunilor cuprinse în programele naţionale de sănătate curative, transmite Agerpres.

Ea a vorbit pe această temă la conferinţa - dezbatere pe tema "Rolul Farmacistului în Sistemul de Sănătate Românesc", organizată de Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii "Carol Davila" din Bucureşti, alături de Colegiul Farmaciştilor.

"Fondul finanţator face un efort financiar extrem de consistent pentru decontarea medicaţiei necesare asiguraţilor noştri. 40% din banii asigurărilor sociale de sănătate merg pentru decontarea medicamentelor, din care jumătate se duc pentru medicamente din circuitul deschis şi cealaltă jumătate pentru medicamentele cuprinse în tratamentul pentru afecţiunile cuprinse în programele naţionale de sănătate curative. (...) Practic, ultimii doi ani de pandemie s-a constatat că au devenit catalizatorii unei revoluţii tehnologice abrupte, ample şi extrem de rapide în tehnologiile medicale, dar şi în terapiile medicamentoase. Prin urmare, şi aici se simte nevoia mobilizării şi redefinirii rolului farmacistului în sectorul de sănătate", a precizat Cojan.

În opinia sa, farmacistul are un rol important în combaterea automedicaţiei populaţiei.

"Esenţială este conversaţia, consilierea pe care farmacistul o poate avea şi o are farmacistul cu asiguratul, tocmai pentru ca acesta să ia decizie informată în legătură cu schema terapeutică pe care o urmează. (...) Nouă ni s-a părut important şi rolul farmacistului în combatarea automedicaţiei populaţiei, pentru că sunt bine cunoscute dezvoltarea rezistenţei microbiene la antibiotice, suprainfecţiile bacteriene ce pot să apară în supradozaj sau, din contră, în administrare de doze subclinice", a spus medicul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. CNAS e vaca buna de muls pentru politrucii nostri sinecururisti. De ce la CNAS comisionul de administrare e de 5% iar la fondurile de investitii (sau de asigurari de sanatate) e intre 1% si 2% si 1% la fondurile de pensii private? Cat o fi comisionul la Casa de Pensii?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb