Adio, dar rămân cu tine!

CRISTIAN PÎRVULESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 11 iulie 2011

CRISTIAN PÎRVULESCU

Tabloidul duminical News of the World - cel mai citit săptămânal din Marea Britanie şi un fel de ediţie de sfârşit de săptămână a cotidianului The Sun, ambele în proprietatea "mogulului" Rupert Murdoch - a fost închis după 168 de ani de existenţă din cauza unui scandal privind interceptarea convorbirilor telefonice. Titlul ultimului său număr, apărut ieri, Thank you & Goodbye. Să fie însă acesta şi sfârşitul presei de scandal, lipsită de inhibiţii şi acţionând dincolo de orice regulă şi morală pe care miliardarul australian a lansat-o cu atât de mare succes de public încât a făcut prozeliţi peste tot? Puţin probabil! Presa pubelă ca şi cea people deţin deja iniţiativa şi transformă iremediabil societăţile noastre.

Povestea News of the World este cea a trivializării presei care dintr-o activitate fondată pe principii sigure precum libertatea de opinie şi de exprimare se transformă într-o afacere de care patronii fără scrupule profită. Rupert Murdoch a reuşit să compromită o istorie de 168 de ani, dar nu ultimele ştiri transformaseră un ziar de prestigiu - în 1941, Time mai putea scrie, apreciind calitatea săptămânalului, că "o dimineaţă de duminică dimineaţa fără News of the World este ca o slujbă fără clopote" - într-un instrument de propagandă şi şantaj. Căci după ce fusese preluat de Murdoch News of the World devenise un tabloid care îşi întreţinea tirajul ca urmare a scandalurilor pe care le provoca şi promova, a intrigilor cu dimensiune sexuală şi nu în ultimul rând a "fetelor" planturoase pe care le prezenta în pagina a treia.

Închiderea săptămânalului News of the World nu este o acţiune survenită ca urmare a unor considerente etice, ci rezultatul unui calcul cinic pe care Murdoch l-a făcut pentru a-şi salva imperiul de la prăbuşire şi a putea prelua control total al foarte rentabilului pachet satelitar BSkyB. Scandalul interceptării convorbirilor telefonice, care afecta deja credibilitatea săptămânalului începând cu anul 2005, a luat în această săptămână o turnură care ameninţa stabilitatea întregului imperiu mediatic. Noile revelaţii privind pirateria mesageriei vocale a familiilor victimelor atentatelor teroriste din 7 iulie 2005 sau a soldaţilor ucişi în Afganistan de omor au creat un val de indignare fără precedent în Marea Britanie. Aceste dezvăluiri au făcut ca tot mai multe agenţii de publicitate să-şi retragă precipitat anunţurile din News of the World, iar la bursa din New York acţiunile News Corporation să piardă mai mult de 3% într-o singură zi, miercuri 6 iulie.

Lipsa de scrupule a celor de la News of the World a făcut ca în ultimul deceniu peste patru mii de persoane (actori, politicieni, jurnalişti, lideri de opinie, dar şi victime ale unor răpiri, atacuri teroriste precum şi familiile şi cunoscuţii acestora) să fi fost obiectul interceptărilor telefonice ilegale. Să fie doar o practică izolată? Celelalte ziare ale companiei nu au practicat acelaşi sistem? Oricum, după cum o sugerează ancheta Scotland Yard-ului, accesul la acest gen de informaţii nu ar fi fost posibil fără "ajutorul", deloc dezinteresat, a cel puţin cinci ofiţeri de poliţie care ar fi primit, în schimbul de informaţii confidenţiale, fiecare 100000 de lire sterline doar în 2003.

Scandalul îl atinge direct şi pe prim-ministrul englez David Cameron, ale cărui relaţii strânse cu liderii grupului Murdoch sunt de notorietate. Fostul său director de comunicaţii până în ianuarie 2011, Andy Coulson, fost editor la News of the World între 2003 şi 2007, a fost arestat vineri şi eliberat după nouă ore de interogatoriu. Dar şi Rebeca Brooks, preşedintele filialei din Marea Britanie a News Corporation, de asemenea editor al fostului tabloid, este şi ea o prietenă apropiată a primului-ministru care, pentru a se salva, încearcă acum să pună cât mai multă distanţă între sine şi clanul Murdoch.

Grupul Murdoch nu este însă deloc dispus să se retragă. Tipul de presă şi politică pe care le-a promovat rămân. Şi, oricum, se pare că deja decizia privind înlocuirea News of the World cu o ediţie de duminică a The Sun a fost luată. Marca Sunday Sun a fost depusă chiar la începutul săptămânii trecute. Ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat!

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. News of the World !? cate variante romanesti am avea ??; ma refer la presa pubela si cea people.  

    Ca sa nu mai vorbim de televiziuni ..... 

    Dar ce mai conteaza; consumam orice.

    1. Poate, din viteza, sa nu fi inteles noi ,bine , ce caracter are acest editorial. Comentariu ,pe marginea unei stiri ,dupa noi cam banala,sau o intentie ,repetam: intentie de editorial de tinuta al celui care semneaza editorialul de luni din Bursa on-line. Mai pe sleau : un mare fas de presa on-line ! Ne dezamagiti dle C.Parvulescu! Daca incercam sa ne explicam aceasta situatie nu prea gasim ,serios vorbind, motive. Sa fie criza economica de vina? Dnii Buffett Soros sau Volcker ? Sau terifiantul : Tarile mici sa taca, Axa Berlin -Paris va conduce in UE ! Romania nu are ce sa caute aici -adica in UE- ,din Der Spiegel, cfm portalului Jurnalul National ,din saptamana trecuta ! Caldura mare , dle !

      I-ar putea trezi un dus rece ? pe caldura mare, un dus rece ar putea face bine. 

      Intrucat, dintr-o gresala s-a strecurat o inexactitate la opinia 2 se introduce o corectura. La ramdul 4 a nu se citi explica ci explora. Axa Berlin-Paris ramane. Vina este exclusiv a ziaristului cate a facut necesara corectura. Caldura mare, dle!

      Numele se va citi corect si titlul nu. Aceasta este ultima rectificare.

      Vezi ! te balbai intruna; chiar nu poti scrie patru fraze fara bla,bla, bla ..... 

      Miticii sa taca !. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb