Administraţia Portului Constanţa, în atenţia Parchetului

ADRIANA RĂDUŢĂ
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 14 iulie 2014

Administraţia Portului Constanţa, în atenţia Parchetului

Curtea de Conturi a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa în urma unui control efectuat în acest an la Compania Naţională "Administraţia Porturilor Maritime" Constanţa.

"Urmare a constatărilor consemnate în raportul de control încheiat anul acesta de către Camera de Conturi Constanţa la CN Administraţia Porturilor Maritime Constanţa SA, s-a aprobat prin Hotărârea Plenului Curţii de Conturi nr. 162/19 iunie 2014 sesizarea organelor de urmărire penală competente", au precizat reprezentanţii companiei, citaţi de Mediafax.

Aceştia au mai spus că, odată cu demararea procedurii de sesizare a organelor de urmărire penală competente, se face valorificarea constatărilor consemnate în actul de control încheiat şi valorificarea actelor rezultate din aceste activităţi.

Instituţia a subliniat că mai multe detalii pe acest subiect nu pot fi oferite, încă, având în vedere faptul că ancheta penală este în curs de desfăşurare.

În ultima perioadă, în Portul Constanţa au avut loc mai multe acţiuni de protest, ca urmare a anunţului făcut de fostul ministru al transporturilor Dan Şova, potrivit căruia Guvernul şi Primăria Constanţa intenţionează ca Ministerul Transporturilor, care este acţionar majoritar la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, să cedeze 13% din acţiuni Consiliului Local şi să listeze pe bursă un pachet de 14% din titluri.

Astfel, posibilitatea creşterii participaţiei Primăriei Constanţa la Portul Constanţa a stârnit numeroase critici din partea operatorilor portuari şi a sindicatelor din port, dar şi în mediul politic de la nivel central.

În cadrul protestelor şi manifestaţiilor de stradă organizate la Constanţa, principalul vizat a fost primarul Radu Mazăre, care este acuzat, printre altele, că încearcă "să pună mâna pe Port" pentru a face jocurile anumitor grupuri de interese străine sau pentru că ar avea un interes personal.

În replică, edilul Constanţei a spus, în mai, când au fost demarate primele proteste, că dacă ar fi dorit să facă o afacere nu l-ar fi putut împiedica nimeni, mai ales că PSD este la guvernare: "Puteţi să mă suspectaţi de orice, inclusiv că merg pe tocuri. Dacă doream să am o afacere în port, ce m-ar fi împiedicat să o fac, mai ales acum? Nu sunt prieten cu Şova, nu sunt ai noştri la guvern? Că aşa se fac afacerile în port, când sunt ai noştri la guvern".

La finalul săptămânii trecute au fost noi manifestaţii de stradă în oraşul de la malul mării, având ca subiecte "minciuna, corupţia şi manipularea la care sunt supuşi locuitorii oraşului de către autorităţi", potrivit lui sindicalistului Mircea Burlacu, care a ţinut să precizeze că ultimele proteste au fost îndreptate împotriva baronilor locali, urmând ca acest gen de evenimente să fie extins la nivel naţional, până la sfârşitul anului.

În jur de 1.000 de persoane au protestat, vineri, la Constanţa, amendând "nerespectarea legii de către aleşii locali, subfinanţarea învăţământului constănţean, abuzurile faţă de elevi şi studenţi, discriminarea femeilor în spaţiul public, distrugerea spaţiului verde al Municipiului Constanţa, corupţia, minciuna şi manipularea de la nivelul principalelor instituţii administrative constănţene, precum şi acapararea Portului Constanţa de către administraţia publică locală", potrivit unui comunicat.

Liderul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare (FNSP), Mircea Burlacu, ne-a spus că Federaţia a iniţiat dialogul cu noul ministru de la Transporturi, Ioan Rus, şi că aşteaptă un răspuns din partea guvernantului în acest sens.

În prezent, Ministerul Transporturilor este acţionar majoritar la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, cu 60% din capital, iar Fondul Proprietatea şi Primăria Constanţa deţin, fiecare, câte 20% din acţiuni.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb