Persoanele fizice sau juridice care vor să îşi înmatriculeze autoturismele pot cere administraţiilor financiare, începând din iulie, să calculeze taxa auto pe baza cărţii de identitate a acestora, informează Direcţia Generală a Finanţelor Municipiului Bucureşti. Potrivit prevederilor ordinului de ministru 418/2007 privind procedura de calcul al taxei speciale pentru autoturisme, începând din 2 iulie, persoanele fizice şi juridice pot solicita unităţii fiscale, la care sunt înregistraţi sau în a cărui rază domiciliază, să calculeze taxa auto pe baza cărţii de identitate în original, precizează comunicatul DGFMB.
Până în luna iulie, plătitorii îşi calculau singuri taxa auto în baza formulei din Codul Fiscal, iar lucrătorii trezoreriilor doar încasau sumele datorate pentru această taxă.
Taxa de primă înmatriculare, în vigoare de la 1 ianuarie 2007, se calculează în funcţie de trei variabile: vechimea maşinii, tipul de catalizator (euro) şi capacitatea cilindrică a maşinii. Nivelul taxei porneşte de la 68 de euro, pentru autovehiculele noi, foarte mici, cu o capacitate cilindrică de 600 cmc, dotate cu EURO 4 şi ajunge până la 8.586 euro pentru autoturismele mai vechi de şase ani, fără EURO şi cu o capacitate cilindrică de peste 3.000 cmc.
Taxa auto reprezintă un punct de divergenţă între autorităţile române şi Comisia Europeană, care în martie a declanşat, din acest motiv, procedura de încălcarea tratatului împotriva României. Procedura nu a fost încă finalizată, Ministerul Finanţelor şi experţii Comisiei purtând încă discuţii pentru modificarea formulei de calcul al taxei, astfel încât aceasta să se conformeze cerinţelor CE.
1. asteptam mult pina cind intram la normalitate.
(mesaj trimis de lucian ALMASAN în data de 13.07.2007, 20:20)
as dori sa pun si eu o intrebare la domni guvernanti cind se vor mai gindi cu suflet la acest popor care doreste sa inscrie o masina la fel ca si frati bulgari.