ADMINISTRATORII DE FONDURI, LA BVB: Discutăm posibilitatea reorientării clienţilor spre fonduri cu plasamente preponderent în acţiuni

Elena Deacu
Piaţa de Capital / 11 februarie 2015

Administratorii de fonduri au deschis oficial şedinţa de tranzacţionare de marţi, 10 februarie 2015, a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi au discutat despre perspectiva reorientării clienţilor fondurilor de investiţii către fonduri cu plasamente preponderent în acţiuni.

La eveniment au participat Dragoş Neacşu (preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri şi preşedintele Erste Asset Management), Robert Burlan (director de Investiţii, Raiffeisen Asset Management), Aurel Bernat (director Vânzări şi Marketing, BT Asset Management), Dan Nicu (director general, BRD Asset Management) şi Milan Pruşan (director Business Development, ING Investment Management România). Gazdele evenimentului au fost Lucian Anghel (preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti şi director general al BCR Pensii) şi Ludwik Sobolewski (directorul general al BVB), iar la discuţii au participat şi reprezentanţi ai mass media.

Speakerii au arătat că, în următoarea perioadă, interesul investitorilor în fonduri cu profil redus de risc şi cu randamente în scădere ar urma să se reorienteze spre alte active, cu risc ceva mai ridicat, dar şi cu

perspective de randamente mai mari.

"Dobânzile sunt la un nivel minim istoric, ceea ce este foarte important pentru fondurile care investesc în instrumente cu venit fix. Probabilitatea ca dobânzile să mai scadă este ridicată. Cred că este un moment foarte bun pentru români să se orienteze mai mult şi către o altă clasă de active, respectiv spre acţiunile companiilor listate. Dividendele au reprezentat aproximativ o treime din randamentul net obţinut anul trecut de investitori, o performanţă foarte bună", a afirmat, în deschiderea discuţiilor, Lucian Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.

Indicele BET-TR, care include cele mai lichide zece companii de la BVB şi dividendele acordate de aceste companii, a crescut anul trecut cu 14,5% exprimat în lei (14,4% exprimat în euro), în timp ce indici similari ai pieţelor din regiune au înregistrat scăderi cuprinse între 1,3% şi 15,7% (exprimat în euro).

Dragoş Neacşu, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF) şi preşedintele Erste Asset Management, a declarat: "În condiţiile în care depozitele bancare sunt tot mai puţin atractive, investitorul român caută şi alte posibilităţi, şi ajungem să ne întâlnim mai uşor şi mai des cu fondurile mutuale. Sperăm ca 2015 să fie în aceeaşi notă de dezvoltare şi credem că acţiunile care au avut o performanţă bună în 2014 datorită politicii de dividend vor fi în continuare elemente de atractivitate".

El consideră că lichiditatea pieţei va creşte atât datorită unor tranzacţii prin care Fondul Proprietatea va vinde o parte din participaţii, fondurile de pensii vor dispune de mai mulţi bani pentru investiţii în acţiuni, cât şi datorită intrării unor investitori instituţionali străini care ar putea lua poziţii în scenariul în care piaţa de capital din România va fi promovată în următorii doi ani la statutul de piaţă emergentă.

"Fără Bursa de Valori, noi, administratorii, nu vom avea un viitor, deoarece atât timp cât dobânzile sunt pe un trend descendent şi ajung la niveluri cât mai joase, în mod normal, clienţii vor fi forţaţi să găsească alternative noi, iar una dintre ele ar trebui sa fie bursa", a afirmat Aurel Bernat, director Vânzări şi Marketing la BT Asset Management.

Directorul general al BRD Asset Management, Dan Nicu, consideră că în condiţiile creşterii lichidităţii

bursei şi a unei volatilităţi moderate, investiţia în acţiuni va fi mai atractivă pentru investitorii care nu sunt dispuşi să îşi asume riscuri mai mari. "În perioada următoare, aş vedea o trecere graduală a investitorilor, în funcţie de profilul lor de risc şi de orizontul de investire, într-o primă fază în fonduri diversificate, în care apare o componentă de acţiuni, apare o creştere a riscului, dar nu este un risc 100%. Pe fondul scăderii dobânzilor, atât pe plan local, cât şi european, cred că din ce în ce mai mulţi investitori se vor reorienta şi către alte alternative de investiţii. Cred că următorii ani vor fi promiţători şi au un potenţial pentru deplasarea investitorilor către piaţa de capital", a mai spus Dan Nicu.

Potrivit lui Milan Pruşan, director Business Development la ING Investment Management România, diversificarea este cuvântul de ordine pentru care un client ar trebui să aleagă un fond mutual, fie că este vorba de un fond de obligaţiuni sau fond de acţiuni.

"Anul 2014 a fost un an bun din punct de vedere al randamentului şi a venit după un an 2013 foarte bun. Am avut şi listări, oferte private, care au adus un număr adiţional de investitori de retail în piaţă.

Am văzut un interes în creştere pentru fondurile cu componentă de acţiuni. De asemenea, şi la începutul acestui an vedem interes ridicat pentru această zonă şi suntem încrezători că şi 2015 va aduce randamente bune pe piaţa locală de acţiuni, având în vedere perspectiva convergenţei la statutul de piaţă emergentă şi alternativele de plasament la nivel local", a afirmat Robert Burlan, director de investiţii laRaiffeisen Asset Management.

Totodată, administratorii de fonduri spun că fie care investitor trebuie să ia deciziile de investiţie în funcţie de profilul său de risc, educaţia financiară, orizontul de timp pe care investesc şi încredere.

"Obiectivul strategic al Bursei de Valori Bucureşti pe termen mediu este promovarea pieţei de capital din România la statutul de piaţă emergentă. Este un proiect care va necesita, probabil, minim 2 -3 ani.

Este un proces care la unele agenţii durează mai mult de un an şi jumătate de la momentul la care se lansează procesul. Pe parcursul acestui proces piaţa de capital se va îmbunătăţi, vom face multiple transformări", a spus preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, Lucian Anghel.

"Programul de privatizări ar trebui reluat. Administratorii de fonduri vor investi banii clienţilor lor, vor diversifica investiţiile. Noi, Bursa de Valori Bucureşti şi mulţi dintre partenerii noştri, lucrăm la

îmbunătăţiri în ceea ce priveşte centrul de lichiditate al instrumentelor româneşti, dar avem nevoie, de asemenea, de un pool de active. Acest pool de active trebuie asigurat predominant de privatizări. Baza este să avem aceste active, dar acestea trebuie, totodată, să dea dovadă de calitate, calitate a managementului, comunicare, onestitate etc, subiecte care sunt abordate de noul Cod de Guvernanţă Corporativă al BVB", a conchis Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb