Adoptarea unor politici adecvate în logistică ar putea crea 150.000 de locuri de muncă până în 2025

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 mai 2011

Peste 250 de experţi, prezenţi la un seminar organizat de compania de logistică Archicom, European Gateways Platform, Dutch-Romanian Network, Camera de Comerţ Româno-Olandeză şi PwC România, au discutat ieri despre posibilităţile de a spori competitivitatea României în Europa, prin transformarea Portului Constanţa în centrul logistic al Europei Centrale şi de Est.

Adoptarea unor politici adecvate în domeniul transportului şi logisticii ar putea adăuga până la 25 de miliarde de euro la PIB-ul României până în 2025 şi ar putea duce la crearea a 150.000 de noi locuri de muncă, potrivit unor experţi în domeniu.

Printre măsurile propuse în acest sens se numără plata TVA la import prin decont pentru toate companiile, indiferent de valoarea importurilor, reprezentarea fiscală globală, oferirea de avantaje suplimentare pentru agenţii economici autorizaţi, vămuirea mărfurilor în interiorul ţării, o strategie de transport inter-modal în România, educaţia în domeniul logistic şi al lanţurilor de aprovizionare în cadrul Universităţilor din România.

Robin Martens, directorul executiv European Gateways Platform şi director general al Archicom România, a declarat: "Noile state membre ale Uniunii Europene, plus Austria, generează în prezent mai mult de 12% din PIB-ul UE, însă regiunea atrage mai puţin de 1% din traficul maritim de marfă destinat Europei. Acesta este un dezechilibru major, estimat din calculele noastre la mai mult de 5 milioane de containere TEU per an şi 20 de miliarde de tone de mărfuri vrac, bunuri provenind în principal din Asia de Est şi Orientul Mijlociu care ar trebui să ajungă direct în regiune, dar tranzitează în schimb statele din Europa de Nord-Vest".

În cadrul întâlnirii s-a anunţat şi crearea primelor facultăţi de logis-tică din România, deschise în parteneriat de Universităţile Politehnice din Bucureşti şi Timişoara, Universitatea Ovidius din Constanţa şi Universitatea Fontys de Ştiinţe Aplicate din Venlo. De asemenea, a fost anunţată înfiinţarea asociaţiei Romania Black Sea Gateway Association, menită să promoveze dezvoltarea potenţialului României în domeniul activităţilor de re-export, transport şi logistică, acţionând ca un partener de dialog pentru autorităţile române, dar atrăgând totodată investitorii interesaţi de oportunităţile comerciale, de asamblare, transport şi logistică oferite de România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb