Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a semnat ieri acordul de împrumut prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă încheiat între Comisia Europeană şi România, în valoare de aproximativ 15 miliarde de euro, conform unui comunicat de presă.
Împrumutul va fi folosit pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi pentru refinanţarea datoriei publice guvernamentale, pe baza cheltuielilor bugetare efectuate pentru reformele prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Sumele vor fi disponibilizate în 10 rate, în baza îndeplinirii de către partea română a jaloanelor şi ţintelor prevăzute în reformele şi investiţiile asociate împrumutului.
Totodată, Comisia Europeană va disponibiliza o prefinanţare de 13% din împrumut (cca 1,94 mld. EUR), după intrarea în vigoare a Acordului.
"Am făcut un pas important pentru ca România să primească primii bani prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă. Este vorba de aproximativ 15 miliarde de euro aferente cheltuielilor bugetare necesare pentru reformele şi investiţiile prevăzute în PNRR. Acum urmează ca Ministerul Finanţelor să încheie un Acord subsidiar cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în aplicarea prevederilor Acordului de împrumut, inclusiv monitorizarea atingerii jaloanelor şi a ţintelor şi întocmirea raportărilor solicitate de Comisia Europeană" , a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.
Perioada de disponibilitate a împrumutului este 31 decembrie 2026.
Fiecare tragere, inclusiv prefinanţarea, va avea o maturitate de 30 de ani de la data disponibilizării, din care o perioadă de graţie de 10 ani. Rambursarea se va face în rate egale pe perioada rămasă până la maturitate.
România beneficiază prin PNRR de aproximativ 29,18 miliarde de euro, dintre care 14,24 miliarde de euro grant şi restul împrumut.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2021, 19:16)
Daca este posibil sa nu mai facem imprumuturi nejustificate...Traim cu ce avem...si cu ce producem..
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2021, 20:23)
De ce sa nu facem imprumuturi,cu dobanda mica si termen lung de rambursare? Romania are datorie publica mica in comparatie cu majoritatea tarilor UE! Din cauza asta in Romania s-a trait si se traieste mai rau decat in majoritatea tarilor din UE! Tineretul Romaniei si-a lasat familie si tara,ca sa-si castige traiul intre straini,asa cum sunt si eu! Tu,de fapt,ce vrei! Esti suficient de bogat si poti trai bine in Romania? Esti multumit cu infrastructura din Romania? Daca Romania se imprumuta,platesti tu ceva din banii imprumutati? Tu nu cunosti ca datoria publica nu se achita,ci se rostogoleste?
1.2. vorbe si gargara (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Che Gargara în data de 27.11.2021, 23:32)
De acord. Sa traim cu ce producem. Este posibil.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2021, 00:18)
Si cu ce o rostogolesti istetule? Daca o institutie financiara afla ca nu ti-ai platit ratele crezi ca iti refinanteaza datoria? Si daca, asa cum spui, o rostogolesti, de ce creste in fiecare an? Numai idioti...bine macar ca au plecat din tara, dar vad ca inca au pareri:-)
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2021, 10:10)
Datoria se rostogoleste imprumutand bani dintr-o parte si achitand rata in alta parte! Si se poate face asa foarte mult timp,daca tinem deficitul sub control! Uita-te la tari care au datorie publica de 150%,200% sau chiar 250% din pib! Aceste tari cum reusesc sa rostogoleasca datoria publica? De ce creste datoria publica?! Intrebare intrebatoare! Pai creste pentru ca ne imprumutam mai mult sau pentru ca scade pibul in timpul unor crize economice! Nu ma cobor la nivelul tau ca sa te jicnesc,dar sa nu uiti ca noi,"idiotii" din diaspora contribuim foarte mult la pibul Romaniei!