Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, precizează că, în acest an, la nivelul administraţiei centrale şi locale, a existat o creştere medie de o mie de posturi lunar, care nu se compară însă cu creşterea de 30.000 de posturi din perioada septembrie - octombrie 2021, informează Agerpres.
Întrebat de ce nu s-a luat o decizie pentru a opri creşterea numărului de angajări în rândul bugetarilor înainte de luna iulie, ministrul a replicat că există proceduri în derulare.
"Sunt o serie de proceduri care sunt în derulare şi atunci când s-a avut în vedere 1 iulie, s-a avut în vedere ca aceste proceduri să-şi urmeze cursul. Pe de altă parte, cea mai mare creştere de posturi bugetare a avut loc între septembrie şi octombrie 2021, multora le-a scăpat acest lucru. A fost o creştere cu vreo 30.000 de posturi. În acest an, eu cred că nu avem o creştere decât, dacă nu mă înşel, de 1.000 posturi pe lună, dar la nivel de întreagă administraţie centrală şi locală şi nu uitaţi că vine chestiune asta după o serie de amânări a angajărilor la stat de câţiva ani, a fost şi pandemia şi partea de dinainte", a spus ministrul în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.
El a estimat că în cursul lunii iunie nu va exista "o creştere semnificativă" a numărului de angajări.
"Am aprobat pentru ANAF înainte de această decizie, pentru că era o măsură pe care am aşteptat doar să avem un aviz de la ANFP, şi la Autoritatea Naţională Vamală, în ceea ce mă priveşte", a adăugat ministrul.
Ministrul a menţionat că angajările vor fi suspendate pentru o perioadă nedeterminată, până la atingerea unui echilibru economic.
"Se suspendă angajările pe o perioadă nedeterminată. Haideţi să avem un echilibru economic în România şi cred eu că la momentul în care lucrurile vor intra în firesc - şi asta depinde foarte mult de ceea ce se întâmplă în regiune; foarte mult depinde şi de acest conflict - vor fi şi alte decizii", a subliniat el.
Pe de altă parte, Câciu a estimat că deficitul bugetar va fi menţinut la nivelul ţintei stabilite la începutul anului.
"Da, deficitul bugetar... Ne menţinem angajamentul", a mai spus el.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.05.2022, 19:15)
De ce sa fie suspendate angajarile tinerilor pe posturile deficitare si, in schimb, s-a aprobat si se aproba prelungirea ramanerii in sistemul bugetar al multor persoane care au indeplinit stagiul complet de pensionare? Sunt persoane care raman in sistem fara nicio motivatie profesionala, decat aceea de a castiga mai multi bani ca salariat comparativ cu venitul incasat ca pensionar. Iar cei tineri absolventi sunt lasati de izbeliste, fiind nevoiti sa plece din tara, chiar daca aici au studiat pe cheltuiala statului roman. Ar fi interesant ca Guvernul sa prezinte o situatie in acest sens.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.05.2022, 23:09)
Sunt tot mai multi, tot mai bine platiti, iar rezultatele pozitive sunt tot mai rare.
Incompetenta face necesara majorarea numarului de angajati.
La venituri un bugetar "valoreaza" cat 2 angajati din privat, iar la munca face cat un sfert de privat.
Asta e marea problema, discrepanta uriasa..
Este necesara restructurarea astfel incat in sistem sa lucreze putini si buni, nu multi si ... cu diplome ca acum.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.05.2022, 21:52)
Si trebuie sa cresteti taxele si impozitele ca sa ii platitii, nu?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.05.2022, 08:06)
In perioada pandemiei au fost angajati pe o perioada determinata
,nu au dat examen,decat un interviu,pana la ridicarea starii de alerta.Dupa ridicarea starii de alerta,angajatorul putea sa organizeze concurs pentru ocuparea acestor posturi sau sa nu organizeze.