Nu avem de ce să ne temem despre perspectiva unei crize alimentare, în condiţiile în care în ţara noastră se poate vorbi însă despre o risipă alimentară, din moment ce anul trecut s-au aruncat la gunoi peste 2 milioane tone de alimente, a afirmat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o după vizita efectuată în urmă cu două zile la Timişoara.
"Nu avem de ce să ne temem din perspectiva unei crize alimentare şi o spun cu responsabilitate. Trebuie să facem diferenţa dintre o criză alimentară, care este definită de lipsa alimentelor la raft, şi o criză a disponibilităţii populaţiei de a avea acces la acele alimente. Sunt două lucruri total distincte. Într-o ţară în care în anul 2021 s-au aruncat la gunoi 2 milioane tone de alimente, putem vorbi despre risipă alimentară. Ne putem face fiecare o analiză, cât din ceea ce cumpărăm fiecare ajunge la gunoi la finalul săptămânii şi atunci o să ne dăm seama că aceia sunt bani aruncaţi, putem fi mai responsabili", a declarat Adrian Chesnoiu.
Pentru prevenirea risipei alimentare, ministrul agriculturii le recomandă cetăţenilor să meargă la cumpărături după ce au mâncat acasă, pentru a nu pofti prea multe produse, în magazine.
"Înainte să fac cumpărăturile, mănânc. Când mergi la cumpărături şi ţi-e foame, ai cumpăra jumătate de magazin. Le punem pe toate în frigider şi la finalul săptămânii umplem coşul cu produse agroalimentare care ajung la gunoi. În general, nu merg cu listă, pentru că adică funcţionez după ce am nevoie în casă să mă hrănesc. Am ajuns să întorc fiecare sticluţă de iaurt pe toate părţile să văd dacă e bio, când expiră", a spus Adrian Chesnoiu.
El s-a referit şi la necesitatea procesării în ţara noastră a materiei prime agricole, pentru a adăuga plusvaloare în industria agro-alimentară.
"România produce într-un an agricol bun, cum a fost anul trecut, 3 milioane tone de seminţe de floarea soarelui. Necesarul nostru de consum pentru ulei rafinat este asigurat din 1,2 milioane tone. Pe piaţa globală vedem că nevoia de ulei de floarea soarelui este tot mai mare - Indonezia a luat decizia de a stopa exportul de ulei de palmier -, deci predicţiile de viitor sunt de creştere a necesarului de ulei de floarea soarelui. Este evident că o astfel de soluţie pe o piaţă deschisă pe care producătorii şi procesatorii români de ulei floarea soarelui o pot câştiga trebuie să vină inclusiv prin stimularea din partea statului şi toate programele pe care le elaborăm la nivelul Ministerului Agriculturii se fac împreună cu fermierii, cu procesatorii, cu beneficiarii programelor noastre de studii", a menţionat Adrian Chesnoiu.
El a precizat că îşi doreşte ca, în a doua jumătate a anului 2022, după 1 august, o parte importantă din cele aproximativ 7 milioane tone de grâu şi 1,2 milioane tone de seminţe de floarea soarelui recoltate, să fie procesate în ţara noastră, fapt ce va creşte competitivitatea pe piaţa europeană şi globală a industriei naţionale agro-alimentare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2022, 16:53)
Arunca mancarea tot aia care au bani.Pentru cei care n-au bani nu exista nicio diferenta intre absenta sau prezenta alimentelor pe raft daca oricum nu si le pot permite.Daca stau bine sa ma gandesc ar exista o diferenta:daca alimentele sunt prezente pe raft,cei care nu au bani le pot sterpeli dar nu-i vad eu pe pensionari facand asta,tot derbedeii fara serviciu care taie frunza la caini si fac umbra pamantului degeaba fac asta.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2022, 19:03)
Eroare !!!Sa vezi tu catamai mancarea aruncata la tomberoanele unor blocuri ANL din Zalau.Unde indeobste stau oameni fara prea multa dare de mana.Degeaba.Pentru multi dintre noi Passtele inseamna cumparaciuni,haine noi(ieftine si proaste) si vizite de alea cu sfinte barfe!