Deputatul social-democrat Adrian Năstase precizează că prelungirea mandatului prezindenţial de la patru la cinci ani, stabilită prin referendumul din 2003, nu putea fi motivată de dorinţa sa de a beneficia de un mandat mai lung, aşa cum a afirmat Mircea Geoană, în condiţiile în care decizia sa de a candida la preşedinţie a fost luată un an mai târziu, în 2004. "Sunt convins că domnul Mircea Geoană a făcut afirmaţiile în necunoştinţă de cauză, la acea dată fiind un tânăr membru al PSD, fără a fi implicat în procedurile legislative şi fără a avea curiozitatea să citească materialul întocmit de domnul Acsinte Gaspar, ministru pentru relaţia cu parlamentul, privind propunerile de revizuire a Constituţiei, amendamentele admise şi amendamentele respinse", se arată într-un comunicat de presă.
Precizarea fostului prim-ministru apare după ce preşedintele PSD Mircea Geoană a afirmat, într-o conferinţă de presă, că Adrian Năstase, când a modificat Constituţia, prelungind mandatul preşedintelui la cinci ani, a crezut că el va beneficia de respectiva prevedere.
Adrian Năstase afirmă că iniţiativa privind mandatul de cinci ani al preşedintelui a aparţinut reprezentanţilor PNL şi PD din Comisia pentru revizuirea Constituţiei, alături de parlamentarul PSD Antonie Iorgovan. Principalul motiv era asigurarea decalării alegerilor prezidenţiale de alegerile parlamentare, iar iniţiativa a fost aprobată în unanimitate de membrii comisiei. Fostul preşedinte al PSD reaminteşte că modificările propuse au fost adoptate prin referendumul naţional din 18-19 octombrie 2003, iar el a fost nominalizat drept candidat al social-democraţilor la funcţia de preşedinte al României în data de 27 august 2004.
"Nici în anul 2002 şi nici în anul 2003 nu s-a pus problema unei candidaturi din partea mea la funcţia de preşedinte al României", subliniază Adrian Năstase.