ADRIAN TĂNASE, BURSA DE VALORI BUCUREŞTI: "Participarea populaţiei la piaţa de capital este încă redusă"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 mai 2021

Adrian Tănase

Adrian Tănase

Tănase: "Piaţa îşi găseşte singură resursele, însă trebuie să îi creăm cadrul necesar de reglementare"

Numărul de investitori individuali la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este în creştere, dar participarea populaţiei la piaţa de capital din ţara noastră este încă redusă, a punctat ieri Adrian Tănase, directorul general al BVB, în cadrul unui eveniment organizat de operatorul pieţei.

Adrian Tănase a spus: "Suntem într-un moment bun al bursei. În ultimii doi ani am avut 40 de runde de finanţare pe AeRO. Avem o activitate foarte intensă pe parte de obligaţiuni; au început să apară şi acţiunile. Anul trecut, numărul investitorilor a crescut cu peste 20% şi am ajuns să avem aproape 70.000 de investitori individuali, conform datelor Fondului Compensare a Investitorilor. Bineînţeles că emisiunile de titluri de stat ne-au ajutat foarte mult şi sperăm să continue".

Potrivit celor prezentate de Fond, la finele lui 2020, numărul maxim de investitori se ridica la 65.637, cu peste 12.000 mai mulţi decât cei de la finalul lui 2019, într-un an în care dinamica numărului de investitori a fost ascendentă în toate trimestrele. 

Totuşi, participarea populaţiei la piaţa de capital este încă la un nivel redus, a subliniat directorul BVB. "Dacă ne uităm la câţi bani, la câtă lichiditate este în sistemul bancar, se observă foarte clar dezechilibrul dintre sistemul bancar şi piaţa de capital", a adăugat Adrian Tănase subliniind că, din punctul său de vedere, finanţarea prin mecanismele pieţei de capital este o verigă lipsă foarte importantă pentru dezvoltarea economică a ţării.

În ton cu percepţia generală, unul dintre motivele pentru care românii nu economisesc în acţiuni şi obligaţiuni şi preferă alte active financiare, ţine de cultura financiară, consideră Adrian Tănase.

"Însă, până acolo, cred că sunt probleme pe care le putem rezolva. Anumite tehnicalităţi, astfel încât să facem accesul românilor şi companiilor mai facil la piaţă", a spus directorul BVB, adăugând: "Dezvoltarea pieţei de capital nu este deloc «capital intensive», nu trebuie să investim ca în infrastructură, educaţie sau în sănătate, trebuie doar să creăm cadrul de reglementare potrivit pentru a lăsa piaţa să se dezvolte. Piaţa îşi găseşte singură resursele, însă trebuie să îi creăm cadrul necesar de reglementare".

Notă

Informaţiile publicate de Fondul de Compensare al Investitorilor sunt construite pe baza datelor raportate de membrii fondului şi nu iau în calcul dacă un investitor apelează la unul sau mai mulţi intermediari, astfel încât probabil numărul total de investitori este mai mic.

Opinia Cititorului ( 28 )

  1. Asa, si? Cunoastem subiectul. Mai noua este formularea “romanii nu economisesc in actiuni si obligatiuni”. Dincolo de stupizenia de forma si mai ales de fond, expresia ne spune unde suntem si cu cine. Dl Tanase chiar si asa este 100 de clase peste abisul de Gradinescu.

    1. Presupunand ca incepand de astazi BVB-ul (si nu numai) ar scapa de toate uscaturile care o populeaza, iar deschiderea catre potentialii investitori ar deveni maxima si implicarea tuturor institutiilor ar fi foarte eficienta, participarea (reala) a romanilor va fi dictata de nivelul de educatie primit (nu financiara, domnilor, ci cea de baza, caci si acolo, mai ales acolo suntem repetenti). Cu alte cuvinte, si acest domeniu va fi insuficient dezvoltat prin participarea romanilor pentru ca trasatura fundamentala a acesti tari (anume inapoierea tuturor formelor de invatamant si subfinantarea intentionata a domeniului) tine nivelul foarte jos, fara sperante reale ca lucrurile s-ar putea indrepta in cursul urmatoarei generatii (o generatie inseamna 25 de ani din punct de vedere istoric).

      Da asa e , tineretul (18-28 ANI) nostru (cel scolit) e inteligent se joaca pe criptomonede, pe paritat,i pe comoditati, pe burse externe , au depozite in valute, cumpara imobiliare si putin pe bvb. Asta e lumea de azi.

      Corect ... avem cultura "pacanelelor"; BVB putea manca o pâine buna utilizând acest factor cultural, însa romanii au văzut pe pielea lor ce inseamna SIF-urile, uneori manipularea pieței, listările la preturi umflate, etc. si au preferat sa isi asume riscurile in alte părți sau in alte piețe.

    nimeni nu are nimic de zis la NYSE, sau London SE, sau Frankfurt Borse, dar lucrurile acolo merg fara probleme, comisioanele sunt practic inexistente, lichidiatea o consecinta. la noi dupa 30 ani ii avem pe Tanase si Hanga care vorbesc de indice la AERO, de dezvoltare de piata locala, de hub regional, si multe alte aberatii si incet dar sigur ies la pensie de la BVB amindoi. BVB pe care o vor lasa asa cum au gasit-o, cum altfel. poti aduce la BVB orice politruci de mina-a 7-a si sa-i instalezi cum au fost instalati astia doi ca rezultatul e neschimbat. zero. cum ar veni

    1. comentariu adevarat si f corect!

      Da, din pacate.

      cam asa este ... BVB este mult in urma si managementul e slăbuț

    Cei de la Evergent ,Doros, Ciorcila etc si-au dat gratuite 1% pe lângă salariile incredibile,alte bonusuri etc

    Au voie pentru" performanta" să-și dea 10%,sau 20% că să știm cum stăm, că la tranzacții zilnice ating " performanta" de 50.000 € ,adică nimic !!!? 

    1. Au voie ca asa au decis " actionarii'.Adica fondurile alea prin care isi cumpara actiuni proprii...Perfect legal conform logicii ASF.

      Toti puscariasii considera ca au fost condamnati pe nedrept, pentru ca ei considera ca furtul tine de drepturile omului.

      Supravietuirea tine de drepturile omului, si pun pariu ca 95% dintre puscariasi nu sunt acolo pentru ca n-au avut ce manca.

      La sif-uri au fost înlocuiți cei vechi cu alți mai banditi care cu toate ca nu fac nimic nici o investiție bună se premiază fără rușine.

    ...

    1. Macar e cinstit. Decat Sobolewski, mai bine Tanase.

    de la anul (din 2022) va creste.

    pregatiti listarile alea babane 

    1. Acesti indivizi nu au mai multe legaturi cu bursa ci cu statul de plata al bursei.la sif 3,cum se va numi acum,actiunile rascumparate sunt pur si msimplu un jaf.Pentru performanta societatii ,trebuiau demisi nu rrecompensati.Si la alte societati fondurile alocate pentru rascumparare sunt exorbitante raportat la nivelul la care sunt recompensati actionarii.Dar cum sa spus,ei conduc,ei cumpara ei se recompeseaza.Ar trebui ca aceste beneficii sa fie impozitate.Cand vad cate sute de mii da act. vand sefii ma ia cu friguri si ma intreb de ce sunt fraier si mai stau pe BVB si nu accesez alte posibilitati.

    Cat nu va convine voua si cat de usor e sa comentezi ca anonim, la BVB se vede un progres. Pe AeRO se misca lucrurile, dar aici e mai degraba meritul unor brokeri. Marele proiectul al BVB ului e Contrapartea Centrala despre care se zice ca va fi functionala in 2022. Acolo se va vedea daca s-a facut ceva cu adevarat. Partea cu investitiile populatiei nu tine. Poate sa creasca dar nu cine stie ce. Cum spunea cineva mai sus, sunt si piete externe, criptomonede si altele.

    1. Dar de ce sa nu ne convina? Daca ar progresa BVB, atunci ne-am bucura. Dupa 26 de ani de "perioada de inceput", BVB nu a mai iesit din ea.

      NU NUMAI ASTA , D-LE !!! CAND ERAM COPIL MIC , IN ANII 70 , SI MERGEAM LA SCOALA COMUNISTA , NE SPUNEAU TOVARASELE INVATATOARE : BA !!! SA STITI CA ROMANIA , E O TARA '''''' IN CURS DE DEZVOLTARE '''''' !!! ZILELE TRECUTE , LA TELEVIZOR , AUD , DIN NOU , CUVINTELE MAGICE , SPUSE DE ALTE COMUNISTE : TARA NOASTRA , ESTE O TARA , '''''' IN CURS DE DEZVOLTARE '''''' !!! HAIT !!! PAI , CUM VINE ASTA ??? DE ATUNCI SI PANA ACUM , N-AM AVANSAT DELOC ??? SE PARE CA NU , DACA E SA NE LUAM DUPA ELE !!! NICI NU E DE MIRARE , CU ASEMENEA CONDUCATORI !!!

      cind erai tu copil mic nu se scria cu litere se tipar. nu se scrie nici acum. ninonino. cind erai tu copil mic

      mic si in curs de dezvoltarea :))))))) care nu a mai avut loc :)))))))

    Acum vre-o 2 ani(?) s-au marit comisioanele pe tranzactii. Eu zic sa mai fie marite din nou ca sa incurajeze participarea la piata.

    Cea mai mare prostie. Totul se face prin calculator dar ei vor comision per tranzactie ca se uzeaza procesorul. 

    Domnilor , caut in Oradea de zile o firma de brokeraj actiuni..

    Doar una singura....

    Mai astept... 

    1. Ai una catre sud, la Arad, daca vrei sa nu mai cauti "in Oradea de zile" ...

      Ce tor astepti ardelene? Poti sa-ti creezi cont online la multe firme de brokeraj.

    Aceleasi vorbe vechi...

    Chiar daca unii sustin contrariul, bursica nu e chiar pentru oricine. Ai nevoie de un anumit profil. Romanii au profilul imobiliarelor si automobilelor, restul in depozite, sau in sacosa. Nu s'au nascut toti jucatori, cum ar visa Tanase si altii. 

    Impozitarea sa se faca la sursa ca sa scăpăm de un stres.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb