ADRIAN VASILESCU: Există comunicare între BNR şi băncile comerciale

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Politică / 8 noiembrie 2007

Guvernatorul Mugur Isărescu nu a făcut un reproş băncilor comerciale, ci a constatat numai că majorarea volumului creditelor de consum duce la alimentarea cererii interne în condiţiile în care oferta de bunuri şi servicii devine din ce în ce mai redusă, ne-a declarat ieri Adrian Vasilescu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Declaraţia reprezentantului BNR vine în urma reacţiei bancherilor la declaraţiile guvernatorului potrivit cărora volumul mare de credite acordate duce la creşterea deficitului de cont curent. Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank, a făcut aprecieri publice că nu există o comunicare între bancheri şi banca centrală.

Nivelul mare al deficitului de cont curent se datorează sectorului privat, iar guvernatorul a dat ca exemplu băncile, a subliniat domnul Vasilescu.

Este adevărat că o parte din creditele acordate de bănci sunt pentru finanţarea companiilor şi pentru investiţii, a mai spus domnul Vasilescu. Domnia sa a atras atenţia asupra ritmului de creştere al creditelor de consum şi, în special, asupra avântului împrumuturilor în valută din a doua parte a anului acesta, în condiţiile în care producţia autohtonă s-a diminuat semnificativ datorită condiţiilor climatice.

Nivelul deficitului extern de 14% din PIB indică faptul că în România se consumă cu 14% mai mult decât se produce, a fost declaraţia guvernatorului citată de consilierul său. Creşterea nivelului creditelor pentru nevoi personale alimentează consumul şi determină creşterea preţurilor şi apariţia unor presiuni inflaţioniste, ne-a mai spus Adrian Vasilescu.

Despre lipsa de comunicare dintre banca centrală şi băncile comerciale, amintită de Steven van Groningen, Adrian Vasilescu ne-a spus că există întâlniri periodice atât cu băncile comerciale, cât şi cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

Preşedintele ARB, Radu Graţian Gheţea ne-a confirmat declaraţia domnului Vasilescu privind existenţa comunicării dintre băncile comerciale şi Banca Centrală, susţinând însă că este posibil să existe diferenţe de opinie, întrucât aceste instituţii au obiective diferite.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb