Procesul de privatizare a utilităţilor a fost efectuat în mod defectuos, este de părere primarul general al Capitalei, Adriean Videanu. Domnia sa susţine că este vorba despre o "eroare istorică legislativă", care permite ca, odată cu privatizarea serviciilor de utilităţi publice, să fie privatizate şi reţelele de utilităţi. Ulterior şedinţei Comitetului Director al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), care s-a întrunit ieri, domnul Videanu a subliniat că, în urma procesului de trecere din proprietate publică în proprietate privată a acestor servicii, "municipalităţile devin consumatori captivi". În vederea identificării de soluţii pentru remedierea situaţiei prezentate, AMR va ridica această problemă în şedinţa comună de marţea viitoare, la care vor participa premierul Călin Popescu Tăriceanu şi miniştrii implicaţi (ministrul economiei şi comerţului, ministrul administraţiei şi internelor şi cel al finanţelor publice).
O altă temă care va fi abordată săptămîna viitoare de reprezentanţii AMR este relaţia de colaborare, destul de slabă, dintre autorităţile locale şi cele centrale. Reprezentanţii AMR au precizat că nu există o colaborare strînsă nici între proprietarii serviciilor de utilităţi şi municipalităţi. Aceştia solicită, de asemenea, ca strategia de dezvoltare energetică a ţării să cuprindă şi strategiile locale, avînd în vedere că municipalităţile deţin studii cu variante de producere a energiei, prin metode alternative.
Edilul Capitalei a subliniat necesitatea identificării unei soluţii şi în ceea ce priveşte amenajarea clădirilor, prin mansardarea, refacerea faţadelor şi reabilitarea termică a acestora. Adriean Videanu a spus că imobilele trebuie refăcute, întrucît pierderile din locuinţe sînt mai mari decît cele din reţele. Reducerea succesivă a subvenţiilor la energia termică rămîne o problemă pentru reprezentanţii autorităţilor locale, care susţin că acestea ar trebui să se regăsească în retehnologizarea centralelor.