ADS pune 84.500 hectare la dispoziţia companiilor de stat din energie

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 noiembrie 2023

ADS pune 84.500 hectare la dispoziţia companiilor de stat din energie

English Version

Agenţia Domeniilor Statului (ADS) pregăteşte 84.500 hectare (ha) de terenuri agricole neproductive sau slab productive ale statului care vor fi concesionate companiilor publice din domeniul energiei pentru construirea de parcuri fotovoltaice sau eoliene, potrivit unui comunicat de presă remis ieri Redacţiei de către instituţia respectivă.

ADS a terminat "inventarierea scriptică a terenurilor proprietate de stat ce ar putea fi folosite pentru înfiinţarea de centrale electrice eoliene sau fotovoltaice", se arată în comunicatul de presă. Sursa citată precizează: "Au fost identificate aproximativ 8.500 ha de teren agricol neproductiv, din care cele mai importante suprafeţe se află în judeţul Constanţa, 2.738 ha, în judeţul Brăila, 1.550 ha, şi în judeţul Argeş, 1.222 ha. La acestea se adaugă circa 76.000 ha, terenuri agricole clasele IV şi V, adică cele mai slabe din punct de vedere al bonităţii agricole. Cele mai importante suprafeţe se află în judeţul Călăraşi, 26.625 ha, în judeţul Sibiu, 9.377 ha, şi judeţul Dolj, 4.906 ha. (...)Terenurile proprietate de stat, aflate în administrarea ADS, identificate ca fiind neproductive sau de calitatea IV şi V, denumite «zone de accelerare RES», vor fi înscrise în Registrul Unic de Inventariere al Terenurilor Neproductive. Înfiinţarea acestui Registru este primul pas prevăzut de Planul REPowerEU în cazul proiectelor de investiţii în energie regenerabilă şi este responsabilitatea Agenţiei Domeniilor Statului".

În prezent, terenurile statului administrate de ADS pot fi folosite doar pentru activităţi agricole. Prin Planul REPowerEU se are în vedere modificarea legislaţiei pentru a permite încadrarea ca "zone de accelerare pentru RES (surse de energie regenerabilă)" a acelor terenuri aflate în proprietatea statului român şi administrate de ADS, care sunt clasificate ca fiind neproductive/degradate astfel încât acestea să poată fi utilizate pentru producţia de energie din surse regenerabile.

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Finanţelor Publice, terenurile respective ar urma să fie concesionate direct, fără licitaţie, pentru o perioadă de 49 de ani, companiilor cu capital de stat din domeniul energetic pentru dezvoltarea proiectelor în domeniul energiei eoliene şi energiei fotovoltaice. Respectivul proiect de act normativ a fost criticat de reprezentanţii organizaţiilor patronale ale mediului de afaceri de privat din energie - Romania Wind Energy Association (RWEA), Organizaţia Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) şi Romanian Photovoltaic Industry Association (RPIA) - care au arătat că respectiva concesionare directă a terenurilor ADS către companiile statului reprezintă o concurenţă neloială faţă de restul dezvoltatorilor de capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile.

Reprezentanţii organizaţiilor patronale au precizat recent într-un comunicat de presă: "În contextul în care, din 2022, investitorii privaţi pot dezvolta proiecte doar pe suprafeţe de sub 50 de hectare (maxim 42 Megawaţi) în baza interpretării restrictive a legii fondului funciar de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri pentru bunurile proprietatea publică a statului, care favorizează entităţile şi societăţile unde statul este acţionar majoritar, este profund anticoncurenţial. (...) O negociere directă între ADS şi anumite companii selectate nu este în măsură să asigure condiţii echitabile de concurenţă. Subliniem că încadrarea proiectelor ce urmează să fie realizate de companii de stat (sau private, unde statul este acţionar majoritar) în categoria obiectivelor de investiţii de interes naţional implică facilitarea procesului de avizare, nu atribuirea directă a terenurilor sau a dreptului de superficie".

RPIA, RWEA şi PATRES menţionează că nu se opun realizării unor astfel de proiecte, ci solicită asigurarea unor condiţii de concurenţă echitabilă pentru toţi dezvoltatorii de capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile, ceea ce se poate realiza prin eliminarea barierei de 50 hectare si prin invitarea tuturor părţilor interesate să participe la un proces transparent şi competitiv de atribuire de suprafeţe de teren aflate în proprietatea statului.

Textul propus de Ministerul Finanţelor stabileşte: "Prin derogare de la prevederile art.312 alin (1) din Codul Administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, pentru proiectele de interes strategic şi cele de siguranţă naţională din domeniul energetic, proiectele de investiţii în infrastructura energetică de interes strategic naţional, se acordă drept de concesionare directă, asupra terenurilor din domeniul public şi privat al Statului Român către persoane juridice de drept privat la care Statul Român este acţionar integral/majoritar în condiţii financiare aprobate de Comitetul de Privatizare Concesionare şi Arendare la propunerea Agenţiei Domeniilor Statului. Eventualele contracte existente indiferent de natura acestora aflate în derulare pentru aceste categorii de terenuri se modifică de drept pentru a asigura implementarea proiectelor de investiţii de interes strategic naţional prin diminuarea corespunzătoare a suprafeţelor de teren ce fac obiectul acestora, prin act adiţional, încheiat în condiţiile legii. (...) Concesionarea prin atribuire directă se face pe perioada existenţei mijlocului fix sau a activului, dar nu mai mult de 49 de ani".

În nota de fundamentare, Ministerul Finanţelor Publice arată că adoptarea ordonanţei de urgenţă nu va genera niciun impact asupra mediului concurenţial şi nici în domeniul ajutoarelor de stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb