Toate firmele din construcţii se confruntă în această perioadă de timp cu o acută lipsă de forţă de muncă. Constructorii români sunt puşi în situaţia de a importa forţă de muncă din Est, a declarat ieri Gheorghe Polizu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC), cu prilejul deschiderii lucrărilor Adunării generale anuale a acestei organizaţii patronale.
Firmele de construcţii, membre ale PSC, consideră că pentru menţinerea în ţară a lucrătorilor din construcţii şi pentru readucerea profesioniştilor care au plecat, patronatele din construcţii au negociat cu sindicatele un salariu mediu pe anul 2007 în valoare de 500 lei şi 900 lei în anul 2009. Pentru a-şi atinge obiectivele, agenţii economici din construcţii au hotărât să-şi unifice eforturile.
Astfel, patronatul societăţilor din construcţii împreună cu Patronatul Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă vor să constituie Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii care va cuprinde în jur de 500 de firme. Se află în fază finală şi semnarea protocolului de colaborare cu ARACO. În anul 2006, agenţii economici din construcţii au fost preocupaţi şi de elaborarea legislaţiei care le reglementează activitatea. Astfel, prin contribuţia lor directă, a apărut Legea 337 din 2006, care stabileşte cadrul unitar legal pentru certificarea voluntară a calificării operatorilor economici din construcţii şi recunoaşterea competenţei lor. De asemenea, au fost aduse modificări la Legea 10/1995, privind calitatea în construcţii.
În plan internaţional patronii din construcţii au o bună reprezentare, în condiţiile în care PTC este membră a Uniunii Europene a Patronatelor din Construcţii.
Un subiect mult dezbătut în cadrul Adunării generale a fost accesarea fondurilor structurale. Prezent la lucrările adunării generale, Răzvan Cotovelea, director general al Autorităţii de Management pentru Cadrul de Sprijin Comunitar din Ministerul Finanţelor a prezentat posibilităţile şi modalităţile de accesare a acestor fonduri de către oamenii de afaceri din construcţii. În opinia oficialului MFP, în acest an România nu poate accesa mai mult de 10% din valoarea acestor fonduri, ceea ce înseamnă un lucru foarte bun mizându-se ca în anul 2008 procentul să fie mult mai mare.
Adunarea generală şi-a aprobat proiectul de activitate pe anul viitor în centrul acesteia aflându-se pe lângă unificarea mişcării patronale şi atragerea de noi membri în patronat.