ADVERTORIAL Cum să compari corect creditele înainte de lua o decizie finală

Companii / 6 iunie 2022

Cum să compari corect creditele înainte de lua o decizie finală

Când intri într-un anumit magazin, indiferent dacă este vorba, de exemplu, despre unul alimentar sau de îmbrăcăminte, eşti atent la raportul preţ- calitate. Drept urmare, compari mai multe produse pentru a "prinde" cea mai bună ofertă. Această "regulă de aur" se aplică şi în cazul creditelor.

Informează-te bine despre dobânzile practicate pe piaţă

În primul rând, va trebui să te decizi dacă vrei un credit cu dobândă fixă sau unul cu dobândă variabilă. Prima variantă îţi oferă avantajul unor rate fixe, pe toată perioada rambursării. Dacă optezi pentru dobândă variabilă, te poţi bucura, la început, de un nivel mai atractiv şi implicit de rate mai mici. Însă, situaţia se poate schimba, pe termen mediu şi lung, în dezavantajul tău. Dobânda poate creşte, ca urmare a actualizării trimestriale a indicelui de referinţă IRCC, iar acest lucru va determina majorarea ratei tale lunare.

Poţi beneficia de o dobândă redusă faţă de cea standard dacă:

- Îţi deschizi cont de salariu la banca de la care vrei să obţii creditul;

- Închei o asigurare de viaţă şi pentru situaţii neprevăzute.

Dacă nu eşti eligibil pentru un credit de la bancă, îţi poţi îndrepta atenţia spre unul nebancar. Un aspect important pe care trebuie să îl iei în considerare este acela că dobânzile percepute în cazul creditelor acordate de IFN-uri sunt mai piperate decât cele stabilite de bănci. Acest lucru nu înseamnă că nu poţi să găseşti o ofertă atractivă. În cazul în care nu ştiai, unele IFN-uri îţi pot acorda primul credit rapid cu zero dobândă. Însă, dacă nu-ţi vei plăti ratele la timp, costul total al creditului poate depăşi şi 7.000%.

Indiferent de tipul de credit pe care îl alegi, respectiv bancar sau nebancar, este esenţial să compari mai multe oferte existente pe piaţă, pentru a găsi o dobândă echitabilă.

Ţine cont de toate costurile

Cea mai mică dobândă de pe piaţa financiară nu îţi oferă garanţia că ai găsit cea mai avantajoasă soluţie de creditare. Concret, chiar dacă ai identificat cel mai scăzut nivel, poţi avea neplăcuta surpriză de a afla că împrumutul pe care îl considerai rentabil este însoţit de o mulţime de comisioane - de la cele pentru acordarea creditului până la cele pentru administrare. În cazul IFN-urilor, de la caz la caz, se pot adăuga şi comisioane pentru refinanţare externă sau pentru prelungirea datei scadente.

Compară creditele astfel încât să optezi pentru o soluţie de finanţare fie lipsită de comisioane, fie care să aibă costuri cât mai mici.

Dacă tot vorbim despre costuri, ar mai exista un aspect pe care nu trebuie să îl neglijezi. Poate ţi se pare mai avantajos nivelul dobânzilor pentru un credit în euro. Însă, dacă veniturile pe care le obţii nu sunt în aceeaşi monedă, va trebui să iei în calcul şi creşterea ratei lunare. Acest lucru se datorează în special riscului valutar. Deprecierea monedei naţionale în raport cu euro se va traduce prin scumpiri, urmând să simţi efectele în propriul buzunar. Drept urmare, dacă salariul tău este în lei, îţi recomandăm să ţii cont de împrumuturile acordate tot în lei.

Caută un credit cu o valoare DAE cât mai mică

Este absolut firesc să-ţi doreşti un împrumut cu un cost cât mai redus. Acesta este şi motivul pentru care ar trebui să compari creditele şi în funcţie de valoarea DAE (Dobânda Anuală Efectivă), care-ţi arată, în procente, costul total al unui împrumut.

Comparaţiile tale nu trebuie să se bazeze stict pe acest indicator, întrucât unele bănci aleg să nu includă în DAE şi valoarea poliţelor de asigurare sau a anumitor comisioane. Pe lângă DAE, ţine cont şi de nivelul ratei dobânzii şi de celelalte costuri suplimentare.

Găseşte cel mai bun împrumut în doar câteva minute

Ştiai că poţi găsi un împrumut avantajos mai repede decât ai rosti cuvântul "credit"? Platforma de comparare Sortter te ajută, în mod gratuit, să scapi de stresul căutărilor anevoioase pe numeroasele site-uri ale instituţiilor de credit.

În funcţie de suma de care ai nevoie şi de perioada de rambursare pe care o alegi, Sortter îţi prezintă, transparent şi ordonat, ofertele de creditare care respectă criteriile tale. Astfel, vei fi la curent cu toate informaţiile esenţiale pe care trebuie să le iei în calcul înainte de a lua o decizie. Singura ta "misiune" constă în a compara ofertele pe care Sortter ţi le furnizează, în funcţie de avantajele pe care ţi le doreşti, şi astfel o vei identifica pe cea mai bună.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb