ADVERTORIAL  HSBC ştia de legăturile Huawei cu unitatea din Iran înainte de arestarea fiicei fondatorului, potrivit documentelor

.
Companii / 22 ianuarie 2020

Meng Wanzhou (Sursa foto: Twitter)

Meng Wanzhou (Sursa foto: Twitter)

Fostul director financiar Meng Wanzhou luptă în prezent în tribunalele canadiene contra extrădării în SUA.

Directorul este acuzat că a făcut o prezentare frauduloasă băncii despre afacerile comerciale ale gigantului tehnologic chinez desfăşurate în Iran

Procedura canadiană de extrădare a Meng Wanzhou, fostul director financiar al Huawei Technologies, depinde de acuzaţiile privind faptul că, în 2013, aceasta a făcut o prezentare frauduloasă către HSBC cu privire la afacerile gigantului tehnologic în Iran, dar documentele dezvăluite recent arată că banca ştia de mai mulţi ani de afacerile comerciale ale Huawei în ţara din Orientul Mijlociu.

Documentele prezentate de South China Morning Post arată comunicările între personalul HSBC şi angajaţii Huawei cu privire la conturile bancare ale unei companii cunoscute sub numele de Skycom Tech.

Documentele sunt datate încă din anul 2010. Meng a făcut prezentarea pentru bancă în luna august a anului 2013.

Existenţa documentelor ar putea ridica îndoieli cu privire la acuzaţiile potrivit cărora Meng - fiica fondatorului Huawei, Ren Zhengfei - a indus în eroare HSBC în legătură cu legăturile financiare ale Huawei cu Skycom şi afacerile acestuia din urmă din Iran, despre care Washington susţine că au încălcat sancţiunile SUA.

Documentele, datate între 2010 şi 2012, nu abordează acuzaţia că Meng a furnizat informaţii false către HSBC, ci doar că banca cu prezenţă globală avea cunoştinţă de relaţia comercială dintre Huawei şi Skycom.

Cu toate acestea, acest lucru indică o problemă crucială în lupta legală care se desfăşoară în Canada pentru extrădarea lui Meng în Statele Unite, unde este probabil să se confrunte cu acuzaţii de fraudă bancară, încălcând sancţiunile SUA. Dacă va fi condamnată, ar putea fi pedepsită cu 30 de ani de închisoare pentru unele acuzaţii. Bătălia legală a devenit unul dintre cele mai urmărite cazuri din lume, provocând, de asemenea, o deteriorare rapidă a relaţiei bilaterale dintre Beijing şi Ottawa.

Curtea Supremă din Columbia Britanică din Vancouver audiază cazul începând cu 20 ianuarie.

Când a fost contactată de South China Morning Post în legătură cu documentele, HSBC a refuzat să comenteze cazul de extrădare, în timp ce Huawei a declarat că are încredere în sistemul judiciar din Canada.

Avocaţii lui Meng susţin că nu poate fi trimisă în SUA pentru proces, deoarece presupusa încălcare a sancţiunilor Iranului nu a fost ilegală în Canada, deoarece ţara nu avea aceleaşi politici de embargo împotriva Teheranului la momentul respectiv.

Prin urmare, pentru a o extrăda în SUA, procurorii trebuie să dovedească că au fost comise acte care sunt considerate ilegale în ambele jurisdicţii, îndeplinind aşa-numita cerinţă de "dublă incriminare".

Procurorii din Canada şi-au construit cazul pe afirmaţia că Meng a indus în eroare în mod deliberat HSBC în prezentarea sa din vara anului 2013 despre relaţia dintre Huawei şi Skycom ce avea sediul în Hong Kong, care a încercat să vândă echipamente americane Iranului în ciuda interdicţiilor SUA.

Aceasta constituie fraudă bancară, a argumentat procurorul, care este, de asemenea, o infracţiune penală în Canada.

"Pe scurt, există dovezi că a înşelat HSBC pentru a continua să furnizeze servicii bancare pentru Huawei", a declarat procurorul în documentele instanţei publicate vinerea trecută.

Într-o declaraţie făcută de Huawei în mai 2019, avocaţii lui Meng au spus că prezentarea ei către HSBC nu a fost înşelătoare, deoarece "banca are cunoştinţe despre natura activităţii comerciale şi operaţiunilor Skycom în Iran, iar banca a înţeles relaţia dintre Huawei şi Skycom".

Documentele prezentate de South China Morning Post - care includ corespondenţa dintre personalul HSBC şi unii angajaţi ai Huawei începând din 2010 - arată că banca era la curent cu legăturile dintre Skycom şi Huawei.

Într-un document din 27 aprilie 2010, un membru al personalului HSBC a discutat cu un angajat Huawei despre o plată efectuată de Skycom în valoare de 6,050 HKD (778 USD).

Într-un al doilea document din 20 octombrie 2011, oficialii de la Huawei şi HSBC au avut discuţii detaliate despre schimbarea "semnatarilor contului" pentru Skycom.

Într-un al treilea document din 27 iunie 2012, HSBC şi Huawei au discutat despre starea tehnică a conturilor Skycom.

Datele cu caracter personal ale persoanelor fizice şi informaţiile de contact au fost obturate în documente prezentate. South China Morning Post nu este în măsură să verifice în mod independent contextul complet al acestor corespondenţe.

Atunci când a fost contactată de South China Morning Post pentru a comenta documentele şi posibilele implicaţii în audierea privind extrădarea, HSBC a declarat: "Nu suntem parte la acest caz, deci ar fi nepotrivit din partea noastră să comentăm anumite dovezi. HSBC a răspuns faptic cererilor de informaţii ale [Departamentului de Justiţie al SUA]. Dovezile pe care s-a bazat Departamentul de Justiţie, inclusiv declaraţiile făcute de Huawei către HSBC în 2013, fac parte din dosarul public."

Ca răspuns la întrebările de vineri, Huawei a afirmat într-o declaraţie că "şi-a exprimat încrederea în nevinovăţia lui Meng. Deşi audierea în vederea extrădării este în curs de desfăşurare, avem încredere în procesul judiciar canadian".

Ren, fondatorul Huawei, a fost citat de Financial Times pe 1 iulie anul trecut, spunând că HSBC ştia "de la început" că un afiliat Huawei numit Skycom avea interese comerciale în Iran şi că banca "a înţeles relaţia Skycom cu Huawei".

El a afirmat în raportul FT că "Acest lucru poate fi dovedit prin e-mailurile dintre bancă şi Huawei, care au sigla băncii pe ele. Din perspectivă juridică, nu pot susţine că au fost înşelaţi sau nu au ştiut nimic, pentru că avem dovezi."

Procurorii canadieni au declarat că "denaturările [lui Meng] pun în pericol interesele economice ale HSBC, împiedicând banca să evalueze cu exactitate riscurile menţinerii unei relaţii de afaceri cu Huawei".

Documentele, cu toate acestea, ridică întrebări cu privire la afirmaţia că HSBC nu a ştiut despre legăturile Huawei cu Skycom şi s-a bazat exclusiv pe prezentarea lui Meng pentru a decide relaţiile sale de afaceri cu gigantul tehnologic chinez.

Meng a declarat băncii că Huawei îşi desfăşoară activitatea în Iran în conformitate cu legile aplicabile din SUA, iar Skycom a fost un partener de afaceri normal.

În acelaşi timp, aspectul cheie al cazului este dacă Meng a furnizat informaţii exacte către HSBC în prezentarea sa din august 2013 despre relaţia Huawei cu Skycom şi activităţile din Iran, a declarat o sursă familiarizată cu această chestiune, care a refuzat să fie identificată.

Potrivit prezentării lui Meng, în PowerPoint cu 17 slide-uri, din iulie 2013 şi dezvăluită de instanţă, ea a declarat HSBC că Huawei desfăşoară "activităţi comerciale normale în Iran... în conformitate cu standardele globale şi cerinţele de control al exporturilor din SUA şi UE".

Meng a menţionat în prezentare că Huawei şi-a vândut toate acţiunile la Skycom şi a renunţat la poziţia sa în consiliul director al Skycom.

Departamentul de Justiţie al SUA a susţinut că Meng şi alţi angajaţi ai Huawei "au minţit" în legătură cu relaţia companiei cu Skycom şi nu au dezvăluit că "Skycom a fost controlat în întregime de Huawei".

Deoarece cazul a provocat o înrăutăţire a relaţiilor bilaterale cu Canada, China a arestat doi canadieni, Michael Kovrig, un fost diplomat, şi Michael Spavor, un om de afaceri, sub acuzaţiile de spionaj, acţiuni care sunt considerate represalii ale Beijingului împotriva Canadei. Guvernul Chinei a solicitat în mod repetat eliberarea lui Meng de către Canada.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb