ADVERTORIAL Listarea a adus un plus de vizibilitate pentru Transelectrica

Ziarul BURSA #Companii / 19 martie 2012

Listarea a adus un plus de vizibilitate pentru Transelectrica

Statul a agreat, prin programul cu Fondul Monetar internaţional, să vândă, prin piaţa de capital, participaţii la unele companii din portofoliu.

Prima pe listă este oferta publică secundară pentru 15% din Transelectrica (simbol TEL), care se des­făşoară în perioada 14 -27 martie.

Oferta publică iniţială a Transelectrica a avut loc în 2006, fiind suprasubscrisă de peste şase ori.

Analiştii sunt de părere că listarea la Bursa de Valori Bucureşti a adus un plus de vizibilitate şi de transparenţă emitentului.

Dragoş Cabat: "Transparenţa şi guvernanţa corporativă se îmbunătăţesc semnificativ la companiile listate"

Listarea pe piaţa Bursei de Valori Bucureşti prezintă un mare avantaj pentru firmele respective (n.r. din programul de privatizare al statului), atât din punctul de vedere al imaginii, cât şi al respectării normelor internaţionale, este de părere analis­tul Dragoş Cabat. Domnia sa ne-a spus: "Din această perspectivă, companiile listate vor avea o imagine mult mai bună şi vizibilitate către investitorii instituţionali interni şi internaţionali. Transparenţa şi guvernanţa corporativă a acestor companii se îmbunătăţesc semnificativ la companiile listate pe piaţa de capital".

Dragoş Cabat opinează că, pentru companii în general, plusul de imagine asociat listării poate oferi un atu în atragerea de noi clienţi şi încredere în produsele sau serviciile oferite de companie. Totuşi, domnia sa spune că, în cazul particular al Transelectrica însă, aceste beneficii vor fi minimale.

Analistul citat a precizat că listarea oricărei companii aduce pe lângă costurile asociate (raportari mai complete şi frecvente, existenţa unor departamente specializate în cadrul firmei etc) şi beneficii conexe, cum ar fi vizibilitatea firmei, accesul la o bază mai mare de investitori şi implicit posibilităţi de a atrage surse de finanţare mai ieftine şi diversificate. În opinia lui Dragoş Cabat, pentru piaţa de capital este importantă listarea unor societăţi cu capitalizare şi lichiditate mare, pentru a atrage interesul cât mai multor investitori, în special instituţionali interni şi internaţionali.

Domnul Cabat consideră că programul de vânzări din companiile de stat prin piaţa de capital poate însemna un reviriment al activităţii la BVB, dar şi oferirea pe piaţă a unor alternative de investiţii pentru investitorii privaţi şi instituţionali. "Numărul de emitenţi cu capitalizare ridicată, prezenţi pe piaţă este un factor critic în atragerea de investitori străini puternici pe piaţa de la Bucureşti", ne-a mai spus domnia sa.

Marcel Murgoci, Estinvest: "Transelectrica a reuşit să-şi îndeplinească cu brio obligaţiile de transparenţă"

Din momentul listării, Transelectrica, prin persoanele sale decizionale, a reuşit să-şi îndeplinească cu brio obligaţiile de transparenţă faţă de investitori, ne-a spus Marcel Murgoci, director de operaţiuni Estinvest Focşani. Mai mult, prin selecţia ce urmează cu privire la noi administratori executivi/nonexecutivi, domnia sa consideră că se va aduce un plus în ceea ce priveşte guvernanţa corporativă.

Marcel Murgoci spune că rezultatele financiare ale TEL s-au dezvoltat în funcţie de anumiţi factori interni şi externi: "Faţă de momentul listării (29.08.2006) pot aprecia faptul că societatea a cunoscut un vârf al profitului în anul 2006, în următorii ani acesta scăzând destul de vertiginos, oprindu-se în anul 2009 (o valoare de aproximativ 6 milioane lei ). Anul 2011 se pare că este unul foarte bun, dar cu mult sub profitul din primul an de listare".

Potrivit domnului Murgoci, vânzarea unor participaţii deţinute de stat prin bursă va aduce mai mulţi bani la bugetul de stat.

Bogdan Gherghe, Tradeville: "O parte importantă din economia României devine accesibilă investitorilor mici"

Analistul Tradeville Bogdan Gherghe este de părere că Trans­electrica, societate controlată de stat, nu s-a distins până în prezent printr-o calitate deosebită a guvernanţei corporative, principalul capitol unde ar fi loc de îmbunătăţiri fiind cel al problemei de agent. "Totuşi, începând din decembrie 2009, compania a aprobat regulamentul de guvernanţă corporativă şi şi-a crescut gradul de transparenţă", ne-a spus domnia sa.

Domnia sa a precizat că profitul operaţional al Transelectrica este într-o relaţie directă cu consumul intern de energie electrică: "Astfel, maximul profitului operaţional a fost înregistrat în 2008, ceea ce a coincis şi cu cel mai ridicat nivel al PIB. Ulterior, scăderea activităţii economice a afectat veniturile companiei. Profitabilitatea Transelectrica din ultimii patru ani a fost afectată şi de rezultatul financiar, societatea având 80% din împrumuturile pe termen lung denominate în euro. Astfel, trendul de depreciere a monedei locale din 2007 până în prezent a provocat pierderi financiare".

Analistul citat spune că, pentru piaţa de capital este un avantaj cert să aibă printre emitenţi o companie de anvergura Transelectrica: "Alături de Transgaz, acestea sunt singurele două reprezentante ale sectorului de utilităţi autohton listate la BVB lucru care le face importante în eventuale strategii investiţionale de genul rotaţiei sectoriale".

Bogdan Gherghe mai spune că, în cazul în care se materializează intenţiile statului privind listările anunţate, efectul este unul de mare însemnătate; o parte importantă din economia României devine accesibilă investitorilor mici, iar companiile câştigă atât la capitolul guvernanţă, organizare şi transparenţă, prin regulile aplicabile emitenţilor ale căror acţiuni sunt listate la BVB, cât şi în ceea ce priveşte existenţa unei surse suplimentare de finanţare, mai ales că multe dintre ele au proiecte lucrative dar care necesită un aport financiar important.

Andrei Rădulescu, SSIF Broker: Accesibilitate sporită la finanţare

Andrei Rădulescu, analist SSIF Broker, este de părere că oferta Trans­electrica reprezintă un avantaj pentru piaţa de capital, alături de Trans­gaz oferind inves­titorilor acces la acţiuni defensive, din sectorul utilităţilor.

Pentru emitent, listarea a adus un plus de vizibilitate, accesibilitate sporită la finanţare, dezavantajele fiind costurile sporite de raportare, în opinia analistului citat.

Ovidiu Fer, Wood&Co: "Dezvoltarea pieţei ar trebui să crească posibilitatea listărilor din domeniul privat"

Ovidiu Fer, de la Wood&Company spune că, din punctul de vedere al transparenţei, cei de la Trans­electrica sunt foarte profesionişti. Potrivit domniei sale, din punct de vedere al guvernanţei corporatis­te - top managementul - lucrurile nu stau la fel de bine, din cauza schimbărilor multiple din ultima perioadă. Conform lui Ovidiu Fer, o îmbunătăţire a comunicării cu acţionarii va fi apreciată cu siguranţă de către piaţă.

Domnul Fer crede că rezultatele companiei au reflectat modul deficitar de reglementare al pieţei de energie: "Metoda revenue cap (activitate reglementată printr-o metodologie de tarifare pe baza principiului venitului reglementat plafonat) nu a fost urmată aşa cum piaţa s-ar fi aşteptat şi lipsa de predictibilitate a cifrelor (deteriorate şi de expunerea mare a datoriilor pe euro şi dolari) au făcut ca TEL să nu aibă un business model uşor de prevăzut - adică exact ce piaţa ar fi vrut de la o companie de utilităţi".

Pentru piaţa de capital, programul de vânzări de participaţii din companiile de stat înseamnă lărgirea spectrului de alegere şi diversificare. "Pe termen lung, înseamnă creşterea numărului de companii cu capitalizare şi free-float şi poate conduce la încadrarea României în categoria emerging în clasificarea MSCI ceea ce va determina automat noi investitori în piaţă", a mai spus domnia sa.

Ovidiu Fer mai consideră că dezvoltarea pieţei (prin creşterea numărului de emitenţi, a lichidităţii şi free-float-ului) ar trebui să crească posibilitatea listărilor din domeniul privat.

Statul a agreat, prin programul cu Fondul Monetar internaţional, să vândă, prin piaţa de capital, participaţii la unele companii din portofoliu.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb