ADVERTORIAL Punct de vedere cu privire la informaţiile apărute în presă despre termoizolarea cu polistiren a blocurilor

Marcel Bărbuţ, Proprietar AdePlast
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 14 iunie 2012

În data de 6 iunie 2012, în cadrul anualei Ordinului Arhitecţilor, au fost facute o serie de declaraţii care au creat o întreagă isterie în rândul locatarilor, constructorilor, primarilor care au reabilitat zeci de blocuri, dar şi în rândul producătorilor de polistiren. Presa a interpretat declaraţiile domnului arhitect Mircea Ochinciuc, reprezentantul arhitecţilor din Bucureşti, ajungând la concluzia că polistirenul nu ar fi un material bun pentru termoizolaţii.

Iată câteva citate din presa zilei din 6 iunie:

"Polistirenul etanşează clădirea, nu mai permite circulaţia vaporilor şi poate produce igrasie. Au fost reclamate şi probleme de respiraţie. De la polisteren, locuinţele sunt acum ca nişte sere. De asemenea, nu s-au montat profile metalice de închidere, ceea ce a permis intrarea şobolanilor şi a insectelor în sistemul de termoizolare şi în faţada blocului, ceea ce în timp va afecta sănătatea locatarilor. În multe cazuri, s-a lucrat cu muncitori necalificaţi şi nu s-au respectat etapele şi timpii de aplicare".

"Ţările europene s-au declarat împotriva utilizării polistirenului în reabilitarea clădirilor. De altfel, ţări precum Italia şi Ungaria s-au declarat deja împotriva acestei soluţii, preferând soluţii alternative pentru interior. Fără a aborda reabilitarea termică strict ştiinţific este un sacrilegiu şi la adresa arhitecturii şi la bunăstarea locatarilor. Polistirenul este obţinut din petrol, o resursă epuizabilă deci nu poate fi vorba de dezvoltare durabilă. De asemenea, încă nu se ştie cum se va comporta acest produs pe faţade după 15 ani, existând posibilitatea să scadă aderenţa plasei de fibră de sticlă sau ca polistirenul să se volatilizeze în timp".

Presa a menţionat că aceste declaraţii aparţin domnului arhitect Ochiniciuc. Este cel puţin ciudat acest fenomen de comunicare în condiţiile în care, în cadrul altor articole domnia sa este citat cu un mesaj contrar şi anume ca "pentru blocurile din perioada comunista utilizarea polisternului ar fi chiar indicată".

Având în vedere impactul social şi economic pe care îl pot avea astfel de interpretări, îl rugăm pe domnul arhitect Ochinciuc să precizeze public dacă declaraţiile sale au fost intrepretate greşit sau dacă intr-adevăr presa a citat corect punctul său de vedere. Oricare ar fi intrepretările presei şi/sau opiniile tehnice , îl rugăm pe domnul arhitect Ochiniciuc să vină alături de noi, producătorii de polistiren, într-o dezbatere publică la care să fie invitaţi: producători de vată minerală, firme de construcţii, arhitecţi din toate oraşele, ziare şi reviste de specialitate, unde discutăm deschis despre beneficiile folosirii polistirenului în termoizolaţii în comparaţie cu alte materiale.

Îi dăm dreptate dlui arhitect referitor la aplicarea incorectă a sistemelor de termoizolaţii, dar nu sunt producătorii de polistiren sau polistirenul vinovaţi de aceste greşeli ale ,,UNOR SUBANTREPRENORI. DIRIGINŢII DE ŞANTIER TREBUIE SĂ-ŞI FACĂ MESERIA CORECT !!!

AdePlast, ca membru al Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din Romania (AMPCR) , caută soluţii de şcolarizare a muncitorilor din construcţii. În prezent asociaţia este foarte aproape de obţinerea de fonduri Europene în acest sens. Solicităm noului guvern pe această cale să susţină producătorii de materiale de construcţii români şi şcolile de meseriaşi pentru a avea personal calificat.

Până la momentul dezbaterii, aş dori să fac o serie de precizări cu privire la informaţiile apărute în presă, în ceea ce priveste impactul pe care acestea îl pot avea asupra cetăţenilor şi industriei. În plus, consider că în virtutea dreptului la libera informare, cetaţenii trebuie să cunoască şi punctul de vedere al unui producator de polistiren, neintepretat subiectiv.

Aş vrea să menţionez în primul rând că informaţii de tipul celor de mai sus pot duce la închiderea a zeci de fabrici producătoare de styren, materie primă în producţia de polistiren, investiţii care s-au realizat cu sute de milioane de euro la nivel european de către companii ca: BASF, Eny Dunastyr, Styron Plastics & Styron Automotive, Monotez, Ineos, Syntos.

De asemenea, informaţiile despre polistiren, apărute în presa recentă, pot cauza mari prejudicii celor peste 60 de producători din România. Printre aceştia se numără fabrici multinaţionale de renume ca: Hirsch, Swisspor, Austrotehrm care au zeci de fabrici în Germania, Elveţia , Italia, în toată Europa.

Dacă în ţările europene ar fi existat o tendinţă de stopare a termoizolaţiilor cu polistiren, din cauza problemelor pe care le-ar ridica acest material, atunci, cu siguranţă s-ar fi renunţat demult la această metodă. Mai mult, companiile internaţionale ar fi ştiut cu mult timp înainte şi nu ar fi investit în continuare în noi capacităţi de producţie.

În rândul producătorilor de polistiren există şi fabrici de ultimă generaţie 100% româneşti ca Arcon, AdePlast, Amvic, Europlast, Bico alături de alte zeci de mici companii. În toate aceste capacităţi de producţie lucrează mii de muncitori români. Cine face afirmaţii legate de această industrie trebuie să îşi cântărească foarte mult spusele şi să se gândească la impactul social al acestora.

În ceea ce priveşte informaţiile legate de volatilizarea polistirenului în timp, pot afirma că sunt complet false, iar cine le propagă este clar că nu cunoaşte proprietăţile tehnice ale materialului despre care vorbeşte. Dincolo de argumentele tehnice şi chimice, pe care nu vreau să le invoc acum, pot da un exemplu din experienţa personală, care nu are nici o legătură cu faptul că noi producem acum polistiren. În urmă cu 22 de ani am participat la nenumarate lucrări de termoizolaţii în Austria, unde am executat cu firma pe care o conduceam, milioane de metri pătraţi de termoizolaţii. În prezent, lucrările la casele respective sunt intacte, iar culorile neschimbate. În Germania, lucrările de termoizolaţie cu polistiren au început acum 25 de ani, iar în prezent 80-90% din acestea se realizează tot cu polistiren.

Mai mult decât atât, presa europeană anunţă că s-au pus la dispoziţia statelor finanţări nerambursabile pentru izolarea caselor şi blocurilor cu polistiren. Chiar şi la cladirile istorice, în toate ţările civilizate, stucatura a fost înlocuită cu profile de polistiren pentru a scădea greutatea construcţiilor istorice. Toţi producătorii de materiale de construcţii au dezvoltat soluţii speciale pentru asanarea cladirilor istorice, cum sunt produsele inovative de tip "Renowa". De asemenea, trebuie menţionat ca una dintre cele mai eficiente metode de termoizolare este cea cu mortare, care au inserate perle de polistiren special tratate, de tip ,,POLITERM" . Acestea se prepară direct pe şantier printr-un amestec al perlelor de polistiren cu ciment sau mortare premixate. Această inovaţie se foloseşte şi pentru şapele usoare, la renovarea şi mansardarea clădirilor.

Consider că, dincolo de interesele de business ale oricărui producător de materiele de construcţii, prioritar este interesul cetăţeanului, al clientului nostru. Pentru că dacă acesta este mulţumit, cu o lucrare de calitate, atunci toate industriile producătoare vor avea de câştigat. Dar până acolo, cred că cel mai important lucru este ca cetăţeanul să fie bine informat, pentru a lua cea mai bună decizie, pentru bugetul pe care îl are. Astfel, îi invităm la o dezbatere publică pe arhitecţi, pe constructori, pe beneficiari, pe producătorii de polistiren şi de materiale alternative, unde să discutăm deschis despre beneficiile polistirenului şi ale materialelor alternative, dezbatere în urma căreia cetăţenii să se poata informa corect asupra materialelor de construcţie pe care le folosesc.

Dacă anumiţi producători de vată minerală încearcă prin acest tip de comunicare să îşi promoveze produsele, prin denigrarea polisitirenului, atragem atenţia că astfel de acţiuni pot fi dur sancţionate. Amintim că un mare producător de vată minerală din Europa a făcut o serie de afirmaţii negative referitoare la siguranţa polistirenului, acestea aflându-se apoi la baza unui proces celebru pe care producătorul respectiv l-a pierdut la curtea din Amsterdam, Olanda.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb