Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a elaborat şi lansat în dezbatere publică două proiecte de hotărâri referitoare la organizarea şi desfăşurarea alegerilor generale pentru Senat şi Camera Deputaţilor, precum şi pentru autorităţile administraţiei publice locale, arată un comunicat al AEP trimis redacţiei.
Astfel, AEP a elaborat proiectul de hotărâre pentru aprobarea modelelor proceselor-verbale pentru consemnarea rezultatului votării la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, în conformitate cu dispoziţiile legale.
De asemenea, AEP a elaborat proiectul de hotărâre pentru aprobarea modelelor cererilor de înscriere în Registrul electoral.
"În conformitate cu dispoziţiile art. 42 alin. (1) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, până cel mai târziu cu 45 de zile înaintea datei alegerilor, alegătorul înscris în Registrul electoral cu adresa de domiciliu poate să adreseze primarului unităţii administrativ-teritoriale de reşedinţă, prin poştă sau personal, o cerere scrisă, datată şi semnată, cuprinzând numele, prenumele şi adresa de domiciliu, pentru înscrierea sa cu adresa de reşedinţă în Registrul electoral pentru scrutinul respectiv, însoţită de o copie a actului de identitate şi o copie a dovezii de reşedinţă", transmite comunicatul.
Totodată, potrivit art. 18 alin. (1) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/ 2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/ 2004 privind Statutul aleşilor locali, până cel mai târziu cu 45 de zile înaintea datei scrutinului, cetăţenii cu drept de vot care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală în care au loc alegeri pot solicita primarului, pe baza actului de identitate, înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă pentru scrutinul respectiv.
Conform sursei citate, în conformitate cu prevederile legii, începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri parlamentare la termen şi până la data expirării a 48 de ore de la data începerii perioadei electorale, alegătorii cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul în străinătate se pot înscrie în Registrul electoral cu adresa din străinătate pentru scrutinul respectiv în baza unei cereri scrise, datate şi semnate.
Cererea trebuie să cuprindă numele şi prenumele alegătorului, codul numeric personal şi trebuie însoţită de o copie a actului de identitate şi o copie a documentului care dovedeşte reşedinţa, eliberat de autorităţile străine sau o copie a paşaportului, cu menţionarea statului de domiciliu. Documentele menţionate sunt transmise prin poştă ori sunt depuse la misiunea diplomatică sau oficiul consular, care le vor transmite Autorităţii Electorale Permanente, după caz, în termen de 24 de ore de la primire, se mai arată în comunicatul AEP.
Modelele cererilor de înscriere în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă, respectiv cu adresa din străinătate sunt stabilite prin hotărâre a Autorităţii Electorale Permanente.
Observaţiile şi propunerile legate de cele două proiecte de acte normative pot fi transmise la adresa de e-mail office@roaep.ro în termen de 15 zile calendaristice de la data afişării acestora.