Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Mihai Pascu, a anunţat, ieri, că cele mai importante proiecte avute în vedere de administraţia judeţeană şi de cea locală pentru perioada 2014 - 2020 sunt realizarea aeroportului, precum şi a terminalului intermodal "care va fi construit undeva înspre Feldioara". "Este pentru prima dată de când lucrez în administraţie când conducerea judeţului şi cea a municipiului, precum şi conducerile localităţilor din zona metropolitană, şi-au dat mâna pentru a pune pe hârtie o listă cu proiecte prioritare pentru Braşov, dar şi pentru regiune. Avem deja solicitări din partea unor firme care, în cazul în care se vor realiza aeroportul şi terminalul intermodal ar dori să investească în centre logistice, ceea ce ar însemna o dezvoltare importantă a zonei", a spus Pascu în cadrul seminarului "Braşov - regiune de investiţii" organizată de Clubul Economic German Braşov.
O altă prioritate, spune Pascu, este realizarea unui drum rapid între Braşov şi Sibiu. "Vom solicita ca acest drum să fie finanţat de Ministerul Transporturilor şi prin fonduri structurale, astfel încât legătura între cele două oraşe să fie asigurată cu rapiditate", a mai precizat vicepreşedintele CJ Braşov.
O altă prioritate ar fi realizarea unui Centru expoziţional şi de conferinţe. "Ştim cu toţii că atunci când ai un eveniment mare de făcut nu ştii unde să îl organizezi. Iar acest centru va da o altă intensitate afacerilor din întreaga zonă", a explicat Pascu.
În ceea ce priveşte resursa umană pentru posibili investitori, "aveam o vreme - acum 10-15 ani, când ne lăudam cu forţa noastră de muncă bine calificată, care provenea din fostele întreprinderi de stat, dar acum nu mai este acelaşi lucru". "Vom avea probleme mari în a asigura forţă de muncă bine calificată în viitorul imediat - aici este clar că rolul şcolilor profesionale va fi determinant pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea societăţii braşovene. Vrem să susţinem şi un macroproiect de acest gen - un sistem de şcolarizare profesională - o locaţie unde să se poată asigura acest tip de învăţământ, iar firme de mici dimensiuni să aibă acces acolo pentru a ajuta atât firma, cât şi practicanţii", a arătat Pascu.
• Werner Braun: "Trebuie să ne luptăm ca investitorii să rămână aici"
Preşedintele Clubului Economic German, Werner Braun, a declarat că rolul organizaţiei pe care o conduce este să încurajeze oamenii de afaceri germani să vină să investească în România. "Ne dorim să realizăm Regiunea Economică Ţara Bârsei, un masterplan care va fi realizat împreună cu Sibiul, unde investitorii germani vor fi sprijiniţi să îşi deschidă fabrici. Vom identifica puncte pentru reducerea costurilor, reţele de furnizori, logistică, pachet de ajutor pentru startul afacerii, astfel încât investitorii care vin aici să şi rămână. Avem destule experienţe în care am văzut că este destul de greu, aşa că trebuie să ne luptăm pentru ca ei să rămână", a mai spus sursa citată.
În prezent, membrii Clubului Economic German Braşov derulează afaceri de 1,8 miliarde de euro şi asigură 30.000 de locuri de muncă.
La întâlnire a participat şi Helmuth Hensel, preşedintele Asociaţiei Carl Wolf, care reuneşte o mare parte din saşii care au plecat din Transilvania şi şi-au deschis afaceri în Germania, Austria, Elveţia, America de Nord sau de Sud. Acesta a spus că din rolul său de preşedinte al organizaţiei va încuraja oamenii de afaceri din Germania să investească în Braşov, astfel încât să profite de dinamismul pe care îl oferă ţara noastră. "România e aproape în mijlocul Europei şi oferă oportunităţi pentru orice activitate de producţie, negoţ, comerţ sau orice activitate comercială", a mai spus Hensel.