Operatorii economici care comercializează sau intenţionează să comercializeze en gros sau en detail produse energetice din categoria celor prevăzute la art.175 alin 3) lit. a)-e) din Legea nr.571/2003 au obligaţia de a se înregistra la autoritatea vamală teritorială, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Operatorii economici care comercializează sau intenţionează să comercializeze en gros (cu sau fără depozitare) sau en detail produsele energetice prevăzute la art.175 alin 3) lit. a)-e) din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal au obligaţia de a se înregistra la autoritatea vamală teritorială, conform procedurii şi cu îndeplinirea condiţiilor stabilite prin Ordinul preşedintelui ANAF nr.1378/2009, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 585 din 24.08.2009.
În comunicatul ANAF se arată că firmele au obligaţia obţinerii atestatului de înregistrare de la structurile teritoriale subordonate din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor până la data de 22 noiembrie 2009 inclusiv, în urma verificării unor cerinţe minimale prevăzute în ordinul mai sus menţionat, stabilite în urma şedintelor de consultare cu reprezentanţii principalelor societăţi comerciale şi ai Asociaţiei Benzinarilor Particulari.
Conform reglementării amintite, trebuie ca, în obiectul de activitate, potrivit Clasificării activităţilor din economia naţională - CAEN, firmele să aibă înscrisă activitatea de comercializare în sistem angro sau en detail de produse energetice şi să nu se afle în stare de insolvenţă, condiţii dovedite cu certificatul constatator emis de oficiul Registrului Comerţului în baza Legii nr. 26/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
De asemenea, este obligatoriu ca firmele solicitante să nu aibă datorii înscrise în certificatul de atestare fiscală, condiţie dovedită prin prezentarea certificatului de atestare fiscală.
Se mai solicită ca societatea să nu fi fost sancţionată cu sancţiunea contravenţională complementară a opririi activităţii de comercializare a produselor accizabile pe o perioadă de 1-3 luni, condiţie dovedită prin cazierul fiscal.
Conform comunicatului primit, în Ordinul emis de ANAF se mai stipulează, între condiţiile necesare pentru atestare, ca spaţiul de comercializare să fie dotat cu rezervoare verificate metrologic, cu rigle gradate (cu excepţia skid-urilor GPL) şi pompe de distribuţie carburanţi, verificate metrologic, condiţii dovedite cu buletinul de verificare metrologică şi/sau certificatul de calibrare, aflate în perioada de valabilitate.
O altă condiţie este ca firma să facă dovada existenţei şi funcţionării unui sistem de gestiune a stocurilor, conectat cu pompele de distribuţie carburanţi şi casele de marcat, care să permită monitorizarea mişcării produselor energetice, condiţie verificată la faţa locului, fără referire la sisteme automate de urmărire a stocurilor din rezervor. Măsurarea cantităţilor de carburanţi aflate în rezervoare urmează a se efectua cu sistemele clasice de determinare a cantităţilor, precum rigla gradată sau ruleta. ANAF mai cere, în vederea atestării de către autoritatea vamală teritorială, ca firma să facă dovada existenţei şi funcţionării permanente a unui sistem de supraveghere video a zonelor de descărcare în rezervoare, asigurată prin orice sistem de alimentare cu energie electrică.
În Ordinul emis de ANAF se mai arată că nerespectarea termenului de atestare constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 100.000 lei şi confiscarea sumelor rezultate din vânzări.