Preşedintele afgan Ashraf Ghani a afirmat astăzi într-un discurs adresat naţiunii că au loc "consultări" vizând găsirea unei soluţii politice care să garanteze "pacea şi stabilitatea" în ţară, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.
"Am început consultări care avansează rapid", în cadrul guvernului, cu responsabili politici şi partenerii internaţionali şi care vizează găsirea "unei soluţii politice care să prevadă pacea şi stabilitatea pentru poporul afgan", a declarat Ghani.
El a asigurat că rezultatul consultărilor va fi anunţat "foarte repede", fără a face aluzie la o posibilă demisie, cerută de unii, menţionează AFP.
"Remobilizarea forţelor noastre de securitate şi apărare constituie prioritatea numărul unu", a subliniat şeful statului, adăugând că "se iau măsuri serioase în acest sens".
Ghani a făcut aceste declaraţii în timp ce rebelii talibani continuă să avanseze rapid, pe fundalul retragerii forţelor internaţionale, doar trei oraşe mari aflându-se încă sub controlul forţelor guvernamentale afgane - capitala Kabul, Mazar-i-Sharif, principalul oraş din nord, şi Jalalabad (est).
Oficiali locali au confirmat sâmbătă pentru dpa că militanţii au cucerit capitala provinciei estice Paktika, Sharana, fără a întâmpina opoziţie.
Talibanii s-au apropiat de asemenea şi mai mult de capitală, capturând oraşul Pul-e-Alam, la circa 70 km de Kabul şi care este capitala provinciei Logar, a declarat sâmbătă pentru Reuters un responsabil al consiliului local.
Astăzi, străzile capitalei afgane erau animate ca de obicei, dar la bănci se formaseră cozi, iar unii bărbaţi au declarat pentru AFP că au început să-şi lase barbă, anticipând o sosire a talibanilor în oraş.
Mulţi afgani, dar în special femeile, se tem de o revenire la putere a talibanilor şi pierderea libertăţii pe care au început să o cunoască în ultimii 20 de ani. În timp ce s-au aflat la frâiele ţării, între 1996 şi 2001 - înainte de alungarea lor de la putere de coaliţia internaţională condusă de SUA -, talibanii au impus o versiune ultrariguroasă a legii islamice sharia, ce interzicea între altele femeilor să iasă din case fără un însoţitor de sex masculin, precum şi să lucreze, iar fetele nu puteau merge la şcoală.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Emil în data de 14.08.2021, 19:33)
Jale mare pentru marionetele jidano-americanilor!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.08.2021, 20:53)
Talibanii au fost si sunt marionetele autoritatilor pakistaneze.Nu le va mai merge ca in 1996,o sa vezi!Poate vor cuceri ei puterea,mai greu va fi s-o mentina.Cu aceasta ocazie poate va mai scadea si influenta Pakistanului in Afganistan ca prea sunt insistenti.Nu stiu cum va proceda China dar India,Rusia,USA,Tadjikistanul, Uzbekistanul sigur isi vor baga nasul.
1.2. China susține Pakistanul (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Campanella în data de 14.08.2021, 22:14)
China susține Pakistanul, care susține talibanii deci este viitoarea mare putere dominantă. SUA susține India, adversarul de moarte al Pakistanului. India și Pakistanul sunt puteri nucleare de facto. Rusia, Tadjikistanul și Uzbekistanul. încearcă să oprească expansiunea islamismului radical dar nu au capacitatea de a organiza și susține o contrqofensivă împotriva talibanilor. Probabil că Rusia și țările vasale vor recunoaște noul regim taliban cu condiția opririi exportului de islamism radical către spațiul ex-sovietic.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.08.2021, 23:50)
Si China se teme de islamismul radical din provincia Xinjiang.Daca s-ar alia cu India ar bloca Pakistanul in doi timpi si trei miscari dar ce sa-i faci,interesele economice sunt mai puternice.In plus,dupa cum spuneai,SUA sustine India.Si sa nu uitam Iranul care isi baga coada si sustine comunitatea siita hazara.E ceva de noaptea mintii ce se petrece in Afganistan!In opinia mea,China,SUA,Rusia,India ar trebui sa se alieze pentru a bloca valul islamist radical.Asta ca un prim pas si un semnal pentru Arabia Saudita,tara producatoare de teroristi.Al doilea pas,ar fi acela ca marile puteri sa inceteze cu politica expansionista economica( daca ma pot exprima asa) si sa lase si alte tari sa traiasca in pace.Nu mananca nimeni cu zece guri,nu sta nimeni in zece case in acelasi timp,doar o casa este acasa....Exista pentru toata lumea un loc sub Soare!Daca se vrea,se poate!
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.08.2021, 09:13)
Clar